roms

Kde najít legální herní ROM?

Máte novou herní konzoli postavenou na Raspberry Pi, ale žádné hry? Herních ROM je sice plný Internet, ale většina je opředena nebezpečnou pavučinou autorských práv. V tomto článku si ukážeme, kterým hrám se vyhnout, a kde najít ty legální.

Toto je volné pokračování seriálu o RetroPie navazující na článek Návrat legendárních videoher s RetroPie a Raspberry Pi, který je úvodem do světa retro her.

Podle autorského práva můžeme ROM rozdělit do čtyř skupin: copyrighted, abandonware, public domain a homebrew.

Copyrighted ROM

Copyrighted ROM jsou vlastněny a licencovány stávajícími podniky nebo lidmi. U nás je stahování těchto ROM považováno za krádež.

Abadonware ROM

Abadonware ROM jsou v jakési legální „šedé zóně“. Podniky nebo osoby odpovědné za autorská práva buď nejsou k dispozici, nebo již nevymáhají svá licenční práva.

Public domain ROM

Public domain ROM jsou legálně přístupné veřejnosti. Tyto ROM lze stáhnout pro osobní použití a svobodně hrát.

Následující seznam se skládá z bezplatných Public domain ROM, které jsou volně ke stažení. Bližší informace jsou k dispozici na odkazovaných webových stránkách.

KonzoleROM
Arcade / MAMEdostupné ROM
Gameboy / Gameboy Colordostupné ROM
NESdostupné ROM
Dreamcastdostupné ROM
Genesisdostupné ROM
SNESdostupné ROM

Zdroje: MAME a Zophar

Homebrew ROM

Homebrew ROM vytváří jednotlivci nebo malé týmy. Většina těchto ROM byla vytvořena teprve nedávno, dlouho po vzniku dané konzole. Je však důležité si uvědomit, že když je ROM Homebrew, neznamená to nutně, že je její stahování zdarma nebo legální bez zakoupení.

Následující seznam se skládá z bezplatných Homebrew ROM, které jsou volně ke stažení. Bližší informace jsou k dispozici na odkazovaných webových stránkách.

KonzoleROM
Arcade / MAMEdostupné ROM
Gameboy / Gameboy Colordostupné ROM
NESdostupné ROM
Dreamcastdostupné ROM
Genesisdostupné ROM
SNESdostupné ROM

Zdroje: PDRoms

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jeden komentář