Výběr příslušenství pro Raspberry Pi

Jak jsme si již řekli na začátku seriálu, Raspberry Pi samostatně nebude fungovat. Pojďme si tedy podrobněji projít, jaké příslušenství k jeho zprovoznění budete potřebovat, a jak vybrat to správné.

Získané dovednosti

– Povědomí o základním i pokročilém příslušenství k Raspberry Pi a jeho výběru

Jak vybrat správné Raspberry Pi jsme si řekli v minulém článku, dnes se budeme věnovat výběru jeho příslušenství.

Sady a komplety

Nejsnazší cestou k výběru správného příslušenství je koupě sady navržené právě pro vámi požadované použití Raspberry Pi. A pokud si kromě výběru chcete ulehčit i jeho sestavení, sáhněte rovnou po již sestaveném kompletu.

Zdroj napájení

Raspberry Pi je napájeno pomocí micro USB nebo USB-C portu, podobně jako velká část telefonů, tabletů a jiné elektroniky. Pro napájení Raspberry Pi však nelze používat zdroj, který nám zrovna přijde pod ruku (typicky nabíječky na telefon, či propojení s TV pomocí USB kabelu). Každý z modelů má doporučené parametry, které musí zdroj splňovat. Stejně tak má každý správný zdroj štítek, kde se tyto parametry dozvíte.

Zdroj pro Raspberry Pi

Doporučené parametry zdroje vždy naleznete ve specifikaci vámi zvoleného modelu Raspberry Pi. Nejčastěji doporučovaným je minimálně 2,5A zdroj, který je vhodný pro Raspberry Pi 3 Model B+. Pro Raspberry Pi 4 Model B je potřeba minimálně 5V⎓3A zdroj s konektorem USB-C. Využít můžete i dostatečně výkonný zdroj s micro USB konektorem doplněný o vhodnou redukci na USB-C. Volbu zdroje ale neovlivňuje pouze zvolený model, vždy je potřeba myslet i na to, jak se chystáte Raspberry Pi používat. Pokud od něj budete vyžadovat náročnější úkony, musíte zvolit i tomu odpovídající zdroj.

Upozornění: Použití slabého zdroje muže vést nejen ke ztrátě dat, ale i k poškození zařízení (zejména SD karty).

SD karta

SD karta patří spolu se zdrojem k nejdůležitějšímu příslušenství. Raspberry Pi je navrženo tak, že je jeho operační systém instalován na SD kartu, na kterou jsou ukládána i uživatelská data. Přestože Raspberry Pi funguje se všemi kompatibilními SD kartami, při jejím výběru je důležité mít na paměti několik jednoduchých pravidel.

Kapacita SD karty

Pro plnou verzi Raspbianu jsou doporučeny karty o kapacitě minimálně 8 GB. Pro Raspbian Lite stačí karty o velikosti 4 GB. Některé distribuce jako například LibreELEC nebo Arch si vystačí s ještě menšími. Pokud plánujete používat karty s kapacitou 64 GB nebo vyšší, je důležité dodržovat správný způsob formátování (změnit exFAT na FAT32).

Třída SD karty

Třída karty charakterizuje rychlost zápisu na kartu. Například karta třídy 4 má rychlost zápisu až 4 MB/s, zatímco třída 10 má rychlost zápisu až 10 MB/s. To však neznamená, že karta třídy 10 je vždy lepší volbou než karta třídy 4. Cenou za vysokou rychlost zápisu bývá nízká rychlost čtení, a tak i rychlost vyhledávání.

Fyzická velikost SD karty

Novější modely fungují s micro SD kartami. Přestože se s nimi pravděpodobně nesetkáte, je i tak vhodné zmínit, že starší modely Raspberry Pi 1 Model A a Raspberry Pi 1 Model B fungují s klasickými full-size SD kartami.

Poruchovost SD karty

Na trhu je dnes mnoho SD karet lišících se cenou i kvalitou. Zejména u levných karet se často setkáváme s menší kapacitou, než byla inzerována a nízkou životností. Proto vždy doporučujeme pořízení oficiální Raspberry Pi SD karty či jejich prověřené alternativy. Doporučené parametry micro SD karty pro Raspberry Pi jsou: kapacita minimálně 8 GB a třída 6. Zpravidla bývají doplněné full-size SD adaptérem.

Předinstalované karty

Kromě prázdných karet v naší nabídce naleznete i varianty s již nainstalovaným operačním systémem (Raspbian, LibreELEC a další).

Klávesnice a myš

Pro běžnou práci s Raspberry Pi a i pro většinu vzdělávacích projektů budete potřebovat klávesnici a myš. Nezáleží, zda je připojíte k Raspberry Pi kabelem, a nebo použijete bezdrátovou variantu, jedinou podmínkou je přítomnost USB konektoru. V našem obchodě naleznete jak oficiální klávesnici a myš v charakteristické kombinaci malinové a bílé barvy, tak i alternativy od ostatních výrobců. Pro použití s operačním systémem LibreELEC pak jistě oceníte praktické dálkové ovladače – ideální kombinace klávesnice a myši doplněná praktickými multimediálními tlačítky.

Obrazovka

Stejně jako klávesnice a myš, je i obrazovka příslušenstvím, bez kterého se při běžné práci s Raspberry Pi neobejdete. Použít můžete počítačový monitor, projektor, televizor, a nebo displej navržený speciálně pro Raspberry Pi.

K propojení s obrazovkou slouží HDMI port nebo jeho zmenšená varianta (mini HDMI u Raspberry Pi Zero a micro HDMI u Raspberry Pi 4 Model B). Tento port podporuje i přenos audia, při použití monitoru s reproduktory nebo televizoru proto již není potřeba samostatné propojení pro zvuk. Pokud máte obrazovku s jiným než HDMI portem, je možné využít redukce nebo propojovací kabely se dvěma různými konektory. Mějte však na paměti, že některé z konektorů nepodporují přenos audia (např. VGA konektor). Redukce naleznou své využití i u modelů s menšími variantami HDMI portu (mini HDMI a micro HDMI).

HDMI port
HDMI port

Krabička

Posledním důležitým příslušenstvím Raspberry Pi, je krabička. Přestože Raspberry Pi bude fungovat i bez ní, doporučujeme její pořízení. Krabička je ochranou vašeho Raspberry Pi před prachem, nárazem a statickou elektřinou. Raspberry Pi v krabičce také zpravidla vypadá lépe než Raspberry Pi bez krabičky. V našem obchodě naleznete mnoho typů pro různé modely i mnohá použití.

Volitelné příslušenství

Sluchátka nebo reproduktory

Větší modely Raspberry Pi disponují běžným audio portem. K těmto modelům můžete připojit sluchátka nebo reproduktory. Modely Raspberry Pi Zero a Zero W tento port nemají, proto je vhodné je pomocí HDMI portu připojovat k obrazovkám s vestavěnými reproduktory.

Ethernet kabel

Podobná je situace i u Ethernet portu, který je pouze u větších modelů. Ethernet port využijete především u modelů bez WiFi antény. ale i pokud preferujete drátové připojení do sítě. U Raspberry Pi Zero je možné využít USB/Ethernet redukci.

WiFi adaptér

U modelů bez WiFi antény je další alternativou využití WiFi donglu, který absenci WiFi antény kompenzuje.

Doplňky Raspberry Pi

Své Raspberry Pi můžete rozšířit o některý z doplňků jako je Pi kamera, Sense HAT a další. Více se o nich dozvíte v samostatném článku, který jsme jim věnovali.

Kam dál?

V rámci našeho seriálu začínáme s Raspberry Pi na vás již čekají další články:

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 Komentáře

    1. Ano, existují způsoby, jak využít tablet nebo mobilní zařízení jako monitor pro Raspberry Pi. Zde jsou některé možnosti:

      1. VNC (Virtual Network Computing):
        • Nainstalujte server VNC na Raspberry Pi. Můžete to udělat pomocí příkazu:
          sudo apt-get install tightvncserver
        • Spusťte server VNC na Raspberry Pi.
          tightvncserver
        • Stáhněte si klienta VNC na své mobilní zařízení nebo tablet.
        • Připojte se k adrese Raspberry Pi a zobrazte jeho obrazovku na svém zařízení.
      2. SSH (Secure Shell) s X Forwarding:
        • Zajistěte, aby bylo povoleno X Forwarding v konfiguračním souboru SSH na Raspberry Pi. Otevřete soubor /etc/ssh/sshd_config a zkontrolujte, zda je nastaveno X11Forwarding yes.
        • Připojte se k Raspberry Pi přes SSH s možností X Forwarding. Například:
          ssh -X pi@<IP_adresa>
        • Spusťte grafické aplikace a zobrazte je na svém mobilním zařízení.
      3. Spice (Simple Protocol for Independent Computing Environments):
        • Nainstalujte a nakonfigurujte SPICE server na Raspberry Pi.
        • Stáhněte si SPICE klienta na své mobilní zařízení.
        • Připojte se k Raspberry Pi pomocí SPICE klienta.
      4. TeamViewer nebo AnyDesk:
        • Nainstalujte TeamViewer nebo AnyDesk jak na Raspberry Pi, tak na svém mobilním zařízení.
        • Připojte se k Raspberry Pi pomocí těchto programů a zobrazte si jeho obrazovku.

      Pamatujte, že výkon a odezva mohou být ovlivněny různými faktory, jako je rychlost sítě a výkon Raspberry Pi. Je také důležité zajistit, aby obě zařízení byla připojena do stejné sítě.