Asus Tinker Edge T vs NVIDIA Jetson Nano.

Rozdílný přístup vede k rozdílnému řešení, a i když jsou pod povrchem tyto jednodeskové počítače naprosto rozdílné, tak jejich využití můžeme najít ve stejném prostředí. Tak by se jednoduše dalo uvést toto malé porovnání těchto dvou akcelerátorů strojového učení.

Jako první si musíme uvědomit, že obě společnosti zvolili úplně odlišný přístup jakým se dívají na strojové učení a z toho vyplývá, že i každý z těchto jednodeskových počítačů byl vymyšlen s ohledem na jiný způsob řešení.

  • Například základní architektura. NVIDIA s jejich CPU: quad-core ARM® Cortex®-A57 CPU dává přednost flexibilitě. Naopak Asus jde cestou efektivity, což dokazuje jejich čtyřjádrový procesor a pouze 8-bitovou podporou a TPU (tensor processing unit) 3. generace.
  • Jako překladač Jetson Nano využívá TensorRT a Tinker Edge T používá TFLite pro optimalizaci jejich sítě. Tinker Edge T má tendenci řešení dělit což vede k efektivnějšímu využití.
  • Pokud se podíváme na vývojové prostředí, tak Jetson Nano má vlastní variantu Ubuntu běžící s náležitým grafickým rozhraní, zatím co Tinker Edge T funguje na nezávislém systému Mendel Linux s minimálním grafickým rozhraní.
  • Jetson Nano spoléhá na SD karty jako základní úložiště, zatímco Tinker Edge T má integrovanou 8gb eMMC pamět spolu s možností připojení SD karet. Dalším důležitým rozdílem je, že Jetson Nano postrádá jakékoliv bezdrátové připojení a spoléhá na ethernet, zatímco Asus poskytuje nejmodernější wifi rozhraní spolu s ethernetem.
  • Co se týče samotného výkonu, tak Tinker Edge T exceluje nad NVIDIA ve všech běžných modelech s jedinou výjimkou model Inception-v4 . Asus s jeho minimalistickým řešením dokáže všechny překvapit svým výkonem, což je jeho hlavní síla.

Zdá se že NVIDIA dává přednost flexibilitě a přístupnosti, zatímco Asus tlačí kupředu výkon a vzájemné propojení. Toto je způsobeno tím, že Asus, Google a nejnovější člen Balena, míří společně na tu část trhu, kde NVIDIA nebo například Khadas neposkytují své vlastní řešení. Tímto se jednoduše stalo to, že i když tyto desky fungují ve stejném prostředí, tak jejich silné stránky a účely se z velké části navzájem míjí. NVIDIA se dá považovat za cestu středu, která se svým zařízením míří více na běžného uživatele, zatímco Asus vytvořil desku vhodnou převážně pro IoT a vytváří velké lákadlo pro jednotlivce i firmy mířící na technologickou špici.

Na závěr

NVIDIA a další desky využivající tensorRT, jako například Khadas Vim3, si své místo na trhu již dokázali vytvořit a prokázali svou hodnotu. Zatím co nově příchozí Tinker Edge T se svým bratrem Google Coral si stále musí prozazit cestu k veřejnému vědomí a vydobít si své místo na trhu. Jejich strategie a tah na velké projekty představuje produkt s vyhlídkou na zářnou budoucnost. Pokud již máte větší zkušenosti s AI, tak Asus může být pro Vás velice zajímavou volbou, ale jestli teprve testujete vodu, tak NVIDIA nebo Khadas jsou jednoduší a příjemnější variantou.

Nasledujúci článok otvorí novú tému, ktorá predstaví ďalší povšimnutia hodný produkt firmy Makeblock. Naskytla sa mi príležitosť vás prekvapiť, preto neprezradím jeho názov. Avšak máte sa na čo tešiť, lebo o zábavu bude postarané.

E-shop

NVIDIA Jetson Nano Developer Kit, verze B01

Malý a výkonný počítač pro vývoj AI.

ASUS Tinker Edge T

Jednodeskový počítač pro aplikace s umělou inteligencí vybavený Google Edge TPU, procesorem ARM, robustním napájením a nástroji pro snadné nastavení systému.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *