Botley: Programovatelný robot, kterého si zamilujete!

Autor: Katie Victoria

Seznamte se s Botleym! Programovací robot pro děti nabízí obrovské množství zábavných aktivit a her. Nyní si můžete přečíst jeho kompletní recenzi. Pokud chcete své děti naučit programovat, Botley nabízí spoustu kreativních programovacích aktivit, a navíc nevyžaduje počítač ani aplikaci, což umožňuje naučit děti programovat bez sledování obrazovky. Pokud jde o STEM hračky, Botley je jedním z nejoblíbenějších programovacích robotů!

Ahoj, Botley!

Botley je roztomilý barevný robot s možností dálkového ovládání, speciálně navržený pro nejmenší. Děti jej mohou naprogramovat tak, že na dálkovém ovladači zadají program, a poté Botleyho požádají, aby program „spustil“. Při hře s Botleym se tak naučí základy programování, mezi které spadají algoritmy, smyčky a ladění. Je to tak jednoduché, že to zvládnou i pětiletí. Společně se základními pojmy programování se děti zároveň naučí řešit problémy a kreativně myslet.

Pro jakou věkovou kategorii je Botley určen?

Botley má intuitivní rozhraní a design speciálně navržený pro děti. Je určen dětem od 5 let a mladým dětským programátorům. Spoustu základních činností s robotem zvládnou děti i bez pomoci dospělých. Ideální věk pro začátek programování s Botleym je 5-8 let, obzvláště pokud děti dosud nemají s programováním mnoho zkušeností. Pro starší a zkušenější děti již Botley není příliš optimální.

Jaké programovací dovednosti se děti s Botleym naučí?

Na nejzákladnější úrovni učí Botley děti kritickému myšlení a posiluje jejich schopnost řešení problémů. Jedná se o univerzální a praktické dovednosti.

Princip hry je v tom, že děti nejprve naprogramují Botleyho pomocí sekvence příkazů, a poté jej nechají daný program vykonat.. Tímto způsobem vytvářejí algoritmus. Jedná se o šikovnou vlastnost Botleyho, kterou někteří jiní programovací roboti na bázi dálkového ovládání nemají. Děti se naučí přemýšlet dopředu a předvídat, co Botley na základě zadaných instrukcí udělá. Důležitá dovednost, kterou si osvojí, je umět si předem naplánovat kroky a pak je všechny najednou napsat jako program.

Botley zároveň umí provádět smyčky, které jsou důležitou součástí zefektivnění počítačového programování a navíc jsou zábavné. A konečně, Botley umí myslet za pochodu! Zkušenější programátoři pochopí, jak Botleyho naprogramovat pro sekvenci „Jestliže, pak“. Pokud Botley zjistí, že mu v cestě stojí nějaký objekt, co má udělat?

Dovednosti Botley robota

Botley se pyšní následujícími dovednostmi a aktivitami:

  • Umí se pohybovat po překážkové dráze.
  • Umí detekovat objekty a vyhýbat se jim.
  • Umí sledovat trasu.
  • Umí provádět smyčky.

Podívejte se na video níže a uvidíte Botleyho v akci!

Výukové lekce

Pokud přemýšlíte o využití Botleyho ve škole, máte štěstí! Na webových stránkách Learning Resources je k dispozici bezplatný plán s výukovými lekcemi pro Botleyho.

Learning Resources také nabízí řadu dalších materiálů včetně bludišť a překážek, které si můžete vytisknout a uplatnit při hře.

Aktivity si však můžete vymyslet i sami! Podívejte se na některé z dalších bezplatných aktivit včetně programování s balíčkem karet a programování s autíčky Hotwheels, která lze snadno přeměnit na robotickou hračku.

Botleyho příslušenství

Balíček příslušenství Botley Robot Action Challenge je naprostou nezbytností a nejlepší součástí programovacího robota Botley. Sada příslušenství o 41 dílech umožňuje vytvořit řadu super zábavných řetězových reakcí, ze kterých budou děti naprosto nadšené! Mohou totiž sledovat, jak která řetězová reakce probíhá, což je motivuje k procvičování si programovacích dovedností.

Závěrečné shrnutí

Programovacího robota Botleyho si zamilujete na první pohled a zažijete s ním opravdu hodně zábavy. Jedná se o velmi praktickou vzdělávací pomůcku pro nejmenší. Botley se zaměřuje především na začátečnické dovednosti v oblasti programování, což je ideální pro využití v mateřských školách, a 1.-2. třídách základních škol.

Skvělou vlastností robota Botley je, že funguje zcela bez obrazovky, což je praktické právě pro mladší věkovou skupinu. Má snadno použitelný vzdálený software, který umožňuje programování zcela bez použití obrazovky – není potřeba žádného telefonu, tabletu ani počítače. Botley je navíc připraven k použití ihned po vybalení z krabice – hrát si můžete během několika minut!

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *