Creality Ender-3 S1 Plus: Porovnání s tiskárnou Průša MK3S+

Dnešní recenze pojednává o sestavování 3D tiskárny, o tiskových vlastnostech a o kvalitě výsledných modelů. V neposlední řadě nabízí srovnání s 3D tiskárnou MK3S+ od společnosti Průša, která je cenově nákladnější.

Zdroj: A Tribe Called Cars

Jak už to u 3D tiskáren Creality bývá, světlo světa nejprve spatřil základní model S1, a až poté přišla vylepšená verze s názvem Creality S1 Pro. V červenci 2022 vyšla další řada S1 Plus, která nabízí větší tiskovou plochu. Pojďme se na tyto tiskárny podívat zblízka.

Porovnání tiskáren Ender-3 S1 Plus, S1 a S1 Pro

Navzdory tomu, že Ender-3 S1 Plus je nejnovějším modelem, technicky má blíž spíše k modelu S1 než k modelu Pro. Jako hlavní výhody je třeba zmínit především přehledný, 4,3palcový dotykový displej, automatickou kalibraci CR Touch, robustní, odolné provedení a přímý Sprite extruder. Model S1 Plus má, stejně jako model S1 Pro, izolaci tepelného lůžka, která zajišťuje rychlejší a efektivnější zahřívání. Na rozdíl od S1 Pro, S1 Plus nemá topný blok s teplotou 300 °C, ale je zde místo něj alternativa s teplotou 260 °C, jako je tomu u modelu S1. Pokud používáte ke 3D tisku materiály typu PLA, PLA+ a PETG, není to takový problém, ale při použití materiálů vyžadujících vyšší teplotu, jako jsou ABS, PC nebo nylon, by mohlo dojít k poškození PTFE trubice a k problémům během tisku.

Ačkoliv by bylo prima, kdyby byl součástí sestavy lepší topný blok, není tomu tak. Namísto toho je k dispozici celokovová a nákladnější bimetalová varianta s poměrně snadnou montáží. Pomocí neoficiálního firmwaru lze však maximální teplotu zvýšit na 300 °C.

Na rozdíl od modelu S1 Pro a jeho PEI tiskového plátu je S1 Plus vybaven pružným magnetickým plátem z texturované oceli. K tomu se ale dostaneme později, nejprve se pojďme podívat, jak probíhá instalace.

Ender-3 S1 Plus: Sestavení a nastavení

Creality Ender-3 S1 Plus: Obrázek znázorňuje připevnění portálu k základně.

Instalace tiskárny Ender-3 S1 Plus je velmi rychlá (výrazně rychlejší, než u MK3S+, kterou je třeba sestavit od základů), protože přístroj k vám dorazí z 96 % sestavený. V balení najdete kompletní návod a všechny potřebné nástroje. Navíc balení obsahuje náhradní šroubky a mosazné trysky.

K dispozici bývá obvykle také SD karta, která však v tomto konkrétním balení z neznámých důvodů nebyla.

Sprite extruder se k montážnímu panelu připevňuje pomocí čtyř šroubů typu M3. K zadní části je nutné připevnit plastový úchyt plochého kabelu a vložit kabel.

Poté je nutné zasunout portálový rám do bočních drážek a připevnit jej pomocí podložek a čtyř šroubů typu M3. Na horní část rámu je třeba nasadit držák dotykové obrazovky a senzor filamentu, který se upevňuje pomocí tří šroubů a 2hrotového mechanismu.

Dále připojíme 24pinový port k trysce, a spojíme dva vodiče s krokovým motorem osy X. Posledním krokem je připojení osy Z, senzoru filamentu a obrazovky. Voilá! Sestavení a zapojení tiskárny Ender-3 S1 Plus stojí opravdu minimální úsilí.

Kalibrace Ender-3 S1 Plus

Creality Ender-3 S1 Plus: Ukázka kalibrace pomocí 0,1 mm papíru.

Pro úspěšný a kvalitní tisk je naprosto nezbytná precizní kalibrace. Navzdory postupu doporučenému v příručce se recenzenti rozhodli provést kalibraci pomocí 5 bodového systému. Nejprve je nutné kalibrovat střed (poloha 1), poté můžete přejít ke kalibraci polohy 2, 3, 4 a 5. Otáčejte červenými nivelačními kolečky tak dlouho, dokud neucítíte podobnou úroveň tření jako u kalibrace středu. Celý postup dvakrát zopakujte a poté spusťte automatickou kalibraci.

Po dokončení kalibrace můžete přejít k testování. Protáhněte testovací (nebo vlastní) filament senzorem, zahřejte trysku na odpovídající teplotu tavení, stiskněte páčku a podávejte filament tak dlouho, dokud nezačne vycházet z trysky.

Ender-3 S1 Plus: Výhody a nevýhody

Co se týká kvality, Ender-3 S1 Plus je schopen poměrně rychlého tisku a dosahuje vysoce kvalitních výsledků. Při použití kvalitního filamentu a se správnou kalibrací fungují obě 3D tiskárny skvěle. Jak můžete vidět na obrázku níže, rozdíly mezi vytištěnými modely jsou zanedbatelné.

Obě tiskárny obstály dokonce i při tisku náročnějších modelů z sestávajících z několika částí. Bylo na nich poměrně málo hrubých hran, a existuje určité podezření, že příčinou těchto nepřesností byl mírně vratký stůl.

Průša vs. Ender-3: Výsledné modely vzniklé za 100% rychlosti tisku, s použitím PLA filamentu, s automatickým nastavením.

Dotykový displej

Ve srovnání s 3D tiskárnou Průša a bezdotykovou variantou Ender S1 je displej modelu S1 Plus velmi pěkný, přehledný a dobře reaguje. Jediná výtka je k rozvržení nabídky, která není příliš intuitivní.

Nivelační kolečka

Ideální nejsou ani již zmíněná červená nivelační kolečka, která se během tisku trochu klepou a posouvají. Proces jejich nastavení zabere více času než u modelu Průša MK3S+.

Extra kontrola tisku je vždy dobrá, zároveň je možné vyměnit originální pružiny za tužší variantu, které během tisku nebudou trpět posuvem. Další variantou je koupit sadu 18mm silikonových distančních sloupků a tuto část nastavení zcela odstranit.

Texturovaný tiskový plát

Magnetický texturovaný tiskový plát bývá často terčem kritiky kvůli údajnému špatnému přilnutí výtisků. Zde byla ovšem zkušenost jiná – přiložené barevné filamenty Creality na plátu držely až příliš. Dokonce až do té míry, že část povrchu lůžka se odlepila a zbytky materiálu bylo nutné odškrabat.

Částečně za to mohla tryska umístěná příliš blízko, ovšem zvýšením úrovně Z nastal opačný problém. První vrstva se bez použití lepicí tyčinky vůbec nechtěla přilepit.

Stejně jako tomu je u PTFE hotendu, je škoda, že PEI tiskový plát byl nahrazen texturovaným plátem, protože plát PEI nabízí obecně pohodlnější a spolehlivější použití (v době vzniku článku nebyl oficiální 310mm Creality tiskový plát ve Velké Británii ještě k dispozici).

Za zmínku zároveň stojí, že na rozdíl od modelu MK3S+ společnosti Průša je zde magnetický tiskový plát jednostranný, což znamená absenci povrchu bez textury, a ruku v ruce s tím potenciálně nižší životnost.

Dalším poznatkem je, že pokud je úroveň Z příliš nízká, a na trysce je před zahájením tisku nahromaděné nějaké množství filamentu, může s sebou táhnout celou první vrstvu, zatímco tiskárna Průša MK3S+ bez problémů pokračuje v tisku.

Ender-3 S 1 zároveň nenabízí příliš tichý provoz, jsou slyšet drobné vibrace motoru a zejména kvůli ventilátoru je jeho provoz mnohem hlučnější než u tiskárny Průša MK3S+. Ventilátor je však možné vyměnit za Noctua, nebo jinou alternativu.

Názvy souborů

Jako jisté negativum je třeba zmínit, že Ender-3 S1 Plus je poměrně náročný, co se týká názvů souborů. Určité znaky, nebo příliš dlouhé názvy souborů mohou znamenat, že se Gcode na dotykovém displeji vůbec nezobrazí, a model pak nelze vytisknout.

Jiné textové konvence by neměly představovat problém ani pro ty uživatele, kteří jsou zvyklí na laxní konvence mk3. Hlavní zádrhel je v nemožnosti posunu/automatického scrolování delších názvů, kde na displeji nelze delší texty zobrazit.

Aktualizace firmwaru

Aktualizace vyžaduje přístup k zadní straně k plošnému spoji s microSD slotem. K tomu je třeba rozebrání casu displeje.

Přední zásuvka

Tiskárna Ender-3 S1 Plus má v přední části zásuvku, kam můžete umístit organizér, nebo ji použít jako úložiště pro potřebné nástroje a náhradní mosaznou trysku. Oproti tiskárně Průša se jedná o praktický a příjemný doplněk.

Stojí Creality Ender-3 S1 Plus za nákup?

Ender-3 S1 Plus: Výsledek tisku s automatickým nastavením, a použitím filamentu PLA.

3D tisk je časově náročný koníček a i přes důkladnou přípravu může dojít k problémům. Společnost Creality však celý proces zefektivnila do té míry, že se srovnání s Průšou stává spíše otázkou preferencí než výkonu.

Systém MENU není nejlepší a k zajištění konzistentní kvality tisku je třeba vynaložit více úsilí. Nevýhodou je také konstrukce topného bloku s teflonovou trubičkou, protože poměrně omezuje výběr filamentu.

Pak je tu Creality CR10 s Wi-Fi připojením, kvalitním lůžkem, lepším hotendem a ještě větší tiskovou plochou, která by leckoho mohla přesvědčit, aby si připlatil.

Sečteno a podtrženo, ve srovnání s tiskárnami S1, S1 Pro, MK3S+ a mnoha dalšími tiskárnami v této cenové kategorii, poskytuje Ender-3 S1 Plus se svými 300 milimetry tiskové plochy větší svobodu tisku. Pak je poněkud těžké vrátit se k práci s modelem MK3S+, kde činí rozměry plochy pouhých 210 x 210 x 250 mm.

Od rozbalení tiskárny po kompletní výtisk postavičky Marvina uplynulo méně než dvě hodiny času, což z S1 Plus činí kvalitní 3D tiskárnu za dobrou cenu, která poskytuje solidní tiskové výsledky, aniž by bylo třeba příliš mnoho odborných znalostí.

Specifikace

  • Objem tiskové plochy: 300 x 300 x 300 mm (X, Y, Z)
  • Rozměry stroje: 557 x 535 x 655 mm
  • Hmotnost (čistá): 10,25 kg
  • Výška vrstvy: 0,05 až 0,4 mm
  • Podporované filamenty: PLA, PETG, TPU, ABS
  • Přenos dat: Type-C/SD karta
  • Extruder: přímý dvourychlostní Sprite
  • Vyrovnávání tiskové plochy/plátu: CR Touch Auto-Levelling
  • Typ lůžka: magnetické a pružné PC ocelové lůžko
  • Displej: 4,3palcový dotykový displej
  • Osy: 2 osy Z (synchronizované)
  • Rychlost tisku: 150 mm/s
  • Základní deska: 32bitová
  • Maximální teplota trysky: 260 °C
  • Maximální teplota tepelného lůžka: 100° C
  • Kompatibilita: laserové gravírování, Wi-Fi box, LED světelný pásek
  • Jazyk: angličtina, čínština, španělština, němčina, francouzština, portugalština, italština, a turečtina.

Jaký je Creality Ender-3 S1 Plus ve srovnání s 3D tiskárnou Průša MK3S+?

Verdikt

I když se najdou drobné nedostatky, nabízí Creality Ender-3 S1 Plus vynikající kvalitu 3D tisku za dobrou cenu.

Pozitiva

  • Skvělá kvalita výsledných výtisků
  • Snadné sestavení (tiskárna dorazí z 96 % sestavená)
  • Tisková plocha 300 mm

Negativa

  • Nekonzistentní přilnavost lůžka
  • Komplikace s názvy souborů
  • Nepřehledné uživatelské rozhraní a menu

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *