Creality Sermoon D1: Cenově dostupná 3D tiskárna průmyslové kvality

V této podrobné recenzi se David Gewirtz zaměřil na průmyslovou 3D tiskárnu od společnosti Creality, z jejichž dílny rovněž pochází velmi populární tiskárny CR-10 a Ender. Pojďme se podívat, jak na tom je 3D tiskárna Sermoon D1.

Vítejte v projektové laboratoři ZDNet DIY-IT, kde David Gewirtz testuje 3D tiskárny! Dnes se podíváme na Creality Sermoon D1, uzavřenou FDM tiskárnu s přímým pohonem, kterou vytvořili autoři superpopulárních modelů CR-10 a Ender 3.

Se snadným sestavením a používáním tiskárny Creality Sermoon D1 vám pomůže následující video. Jedná se o velmi pěknou tiskárnu, ale co se týká konstrukce a nastavení, je zde pár drobných neduhů, o kterých je dobré vědět dopředu.

David Gewirtz během testování 3D tiskárny Creality Sermoon D1.

Základní specifikace 3D tiskárny Sermoon D1

Začínáme sestavením tiskárny. Hmotnost je 11,8 kg a tisková plocha o rozměrech 280 x 260 x 310 mm činí z tiskárny celkem pořádný stroj. Na rozdíl od tiskáren, které jsme byli zvyklí vídat od společnosti Creality dříve, se na první pohled jedná o tiskárnu vyšší kvality. Perfektní stabilitu při procesu tisku zajišťují čtyři pevné kovové podpěry.

Tiskárna je vybavena celokovovým extrudérem s přímým pohonem, což umocňuje průmyslovou kvalitu stroje, a je ze čtyř stran uzavřená (horní část je otevřená). Tato technologie umožňuje udržet lepší tepelnou integritu uvnitř tiskového prostoru.

Jeden konstrukční chyták (na který narazíte nejen u této tiskárny, ale i u Ultimaker S5) je, že spodní vrstvy modelu jsou tisknuté s tiskovým plátem vysoko u horního nezastropovaného okraje tiskárny, kde není teplota tak stabilní, jako uvnitř. Čím je ale model větší, tím níž se tiskový plát během tisku dostane a tisk v teplotně stabilnějším prostoru uvnitř tiskárny je spolehlivější.

Jednou z velmi užitečných funkcí je snímač podávání filamentu. Jedná se o skvělou vychytávku pro tisk velkých modelů, kdy hrozí, že by mohl filament dojít.

Je trochu zvláštní, že celkem kvalitní průmyslová tiskárna nepodporuje automatickou kalibraci tiskové plochy. Přesto je poměrně snadné tiskovou plochu vyrovnat pomocí šroubů s kolečkem pro snadné nastavení výšky rohů skleněného tiskového plátu Carborundum.

Tiskárnu lze celkově sestavit poměrně snadno.

Pár slov o návodu k montáži

Co se týká návodu k montáži, všechny šrouby a vruty jsou přesně označeny, takže bezpečně víte, který je který. Řadu komponent by však bylo vhodné montovat v jiném pořadí, než je v návodu uvedeno.

Tiskárnu drží pohromadě čtyři svislé sloupky, které je nutné smontovat jako první.

Pak jsme se dostali k hlavní výzvě montáže, kterou návod popisuje v opačném pořadí. Návod říká, abyste nejprve přimontovali pojezd s tiskovou plochou ke středovým sloupků, a pojezd pak nějakým způsobem zdvihli, protože v dalším kroku máte přimontovat sloupky k základně, a vodící šrouby do sloupků. Pojezd s tiskovou plochou musíte přitom udržovat stále v rovině.

To se však neukázalo jako příliš dobrý nápad.

Nakonec se osvědčilo sestavu rozebrat, nejprve vložit vodící šrouby, a až poté namontovat sestavu s tiskovou plochou. Pak už stačí jen točit vodicími šroubovy tak dlouho, dokud tisková plocha neklesne. Vypadá to složitě, ale díky videu vše správně pochopíte.

Montáž horní části byla naopak velmi jednoduchá, stačilo ji jen nasadit a přišroubovat.

Připojení elektroniky bylo také velmi snadné, kabely jsou dobře označené a pěkně do sebe zapadají, takže nenastala žádná komplikace se zapojením kabelů tam, kam patří.

Stejně jako mnohem dražší model tiskárny Ultimaker, má tato tiskárna celkem šest stran, přičemž otevřená je jen jedna strana. Dále je tedy třeba nainstalovat boční panely z plexiskla.

Dalším oříškem této sestavy je moment, kdy návod doporučuje nasadit zadní panel. V návodu stojí, že zadní panel máte nasadit až po nasazení prvního bočního panelu, ale to není příliš praktické. Místo toho nejprve nasaďte oba boční panely, proveďte všechny potřebné úkony s kabeláží a připojením držáku filamentu, a nakonec nasaďte zadní panel.

Je lepší zadní panel sundat, provést vše potřebné, a pak jej nasadit zpět. Přední část v podobě dvířek z plexiskla šla nasadit bez problémů.

Posledním krokem montáže bylo nasazení rohových krytek, a pak už bylo vše hotovo.

Bezproblémová oprava poruchy hardwaru

V tuto chvíli to vypadalo, že tiskárna funguje, protože bylo možné zvedat a spouštět tiskovou plochu a také zahřívat extruder. Jediný problém spočíval v tom, že se nepodařilo přimět vestavěné rozhraní dotykového displeje, aby načetlo SD kartu. Vlastně se nepodařilo načíst žádnou SD kartu.

Po výměně pár emailů s technickou podporou Creality bylo třeba otevřít spodní část tiskárny a znovu připojit kabel, který se uvolnil nejspíše při výrobě nebo přepravě. Kabel bylo nutné připevnit znovu a zajistit jej lepidlem, aby nedošlo k jeho opětovnému vypadnutí.

Máme hotovo! Pojďme se tedy pustit do tisku.

Pár drobných výtek

Pro představu o kvalitě vytištěných modelů se podívejte na přiložené video. Všechny výtisky pořízené tiskárnou Sermoon D1 byly poměrně kvalitní.

Pojďme tedy probrat některé drobné neduhy, které k Sermoonu D1 patří.

Společnost Creality dodává tiskárnu s vlastním Creality Slicer. Jak se ukázalo, je to jen náhražka Cury s nastavením kompatibilním s tiskárnou Sermoon D1. Je celkem zvláštní, že Creality dodává verzi Creality Slicer pouze pro Windows, přestože Cura má k dispozici verze i pro Mac a Linux.

Není se však čeho bát. Pokud používáte systém Mac nebo Linux, stačí se podívat na video výše. Jsou v něm zahrnuta všechna používaná nastavení, zadaná do kopie programu Cura na počítači Mac. Na konci tohoto článku také najdete kritický G-code, který je třeba přidat do programu Cura. Stačí jej jen zkopírovat a vložit do svého profilu.

Pozorně si prohlédněte model mistra Yody, který je znázorněn ve videu. Hlava Yody je obecně dobrý model pro testování veškerých FDM tiskáren, protože uši a brada ukazují, jak dobře si je tiskárna schopna poradit s přesahy. Model hlavy Yody je také skvělým dárkem například pro zvědavé návštěvníky veletrhů a celkově pro všechny zájemce o 3D tisk.

Další zvláštností je ovládací rozhraní. Na rozdíl od modelu CR-10 (a mnoha dalších 3D tiskáren) nepoužívá Sermoon D1 program Marlin. Místo toho používá vlastní, mírně proprietární rozhraní. Na jednu stranu je rozhraní uživatelsky velmi příjemné, zejména co se týká spouštění tisku. Jediné, co je třeba udělat, je vybrat položku, která se má vytisknout, a pak stisknout tlačítko pro zahájení tisku.

Ale právě tady je další zvláštnost. Na jedné SD kartě je možné mít uloženo pouze 20 modelů. Zkrátka zde nenajdete žádné složky ani podsložky. Je to komplikované především v momentě, kdy chcete tisknout model skládající se z více než dvaceti komponent. I když modely využily méně než 1 % kapacity karty, zbývajících 8 komponent modelu bylo nutné uložit na druhou kartu.

V zásadě se nejedná o velký problém, ale je to zvláštní konstrukční rozhodnutí. Dalším podobným rozhodnutím je umístění USB-C portu uvnitř uzavřené komory.

Tento typ umístění poměrně komplikuje připojení počítače Raspberry Pi a ovládání zařízení prostřednictvím programu OctoPrint. Buď je nutné vést kabel dolů horním otvorem, což by mohlo mít za následek jeho zamotání do chodu osy X/Y, nebo by bylo nutné vyvrtat otvor do plexiskla.

Také to není žádný velký problém, je to jen trochu nepříjemné. Bylo by mnohem praktičtější, kdyby byl USB port na vnější straně tiskárny, třeba na okraji spodní části.

Celkové závěry a doporučení

Sermoon D1 je tiskárna s přímým pohonem, nikoli Bowdenůvým extrudérem, který používá většina ostatních tiskáren od společnosti Creality. Flexibilní filamenty testovány nebyly, ale přímý pohon má mnohem větší schopnost přesného vytlačování flexibilních filamentů. Karborundový skleněný tiskový plát je přilnavý a spolehlivý. Pro vyšší přilnavost je možné použít lepicí tyčinku.

Dalším pozitivem je, že Sermoon D1 je velmi, ale opravdu velmi tichá 3D tiskárna. Je pravděpodobně jednou z nejtišších dosud testovaných 3D FDM tiskáren. Velký podíl na tom má její velmi pevný rám, který zároveň tiskárnu činí velmi stabilní a spolehlivou, jak bylo otestováno během tisku hned několika modelů.

Negativem je zmatečné sestavování a návod s kroky, které jsou seřazeny v poměrně nelogickém pořadí. To by mohlo způsobit komplikace těm, kteří mají se sestavováním podobných zařízení méně zkušeností. V neposlední řadě se vyskytla porucha, která k opravě vyžadovala otevření vnitřních částí stroje. Podivné omezení počtu souborů na SD kartě není zas tak velký problém, ale poněkud nepraktické to je. A když jsme u těch chybiček, nemožnost přímého napojení USB kabelu do USB konektoru komlikuje povýšení na OctoPrint.

Sečteno a podtrženo: pokud se dokážete smířit s drobnými zvláštnostmi a potížemi co se týká montáže, rozhodně jde o solidní, výkonnou a spolehlivou 3D tiskárnu. V posledním měsíci byla používána téměř nepřetržitě a dala vzniknout asi padesátce kvalitních trojrozměrných modelů.

Po překonání počátečních trablí a doladění některých detailů funguje tiskárna perfektně.

Užitečný G-kód

V 3D tisku (a mnoha dalších průmyslových aplikacích) řídí hardware G-kód. Abyste mohli správně spustit a zastavit tisk, je nutné tento G-kód vložit do profilu sliceru Cura:

Spuštění G-kódu:

M201 X500.00 Y500.00 Z100.00 E5000.00; Nastavení maximálního zrychlení stroje
M203 X500.00 Y500.00 Z10.00 E50.00; Nastavení max. rychlosti posuvu stroje
M204 P500.00 R1000.00 T500.00; Nastavení zrychlení tisku/odtahu/pohybu
M205 X8.00 Y8.00 Z0.40 E5.00; Nastavení škubnutí
M220 S100; Resetování posuvu
M221 S100; Reset průtoku
G28; Domů
G92 E0; Resetování extrudéru
G1 Z2.0 F3000; Posun osy Z nahoru
G1 X10.1 Y20 Z0.28 F5000.0; Přesun do výchozí polohy
G1 X10.1 Y200.0 Z0.28 F1500.0 E15; Nakreslit první čáru
G1 X10.4 Y200.0 Z0.28 F5000.0; Posuňte se trochu do strany
G1 X10.4 Y20 Z0.28 F1500.0 E30; Nakreslete druhou čáru
G92 E0; Resetovat extrudér
G1 Z2.0 F3000; Posunout osu Z nahoru

Ukončení G-kódu:

G91; Relativní polohování
G1 E-2 F2700; O kousek zpět
G1 E-2 Z0.2 F2400; Zpět a nahoru k ose Z
G1 X5 Y5 F3000; Vymazat údaje
G1 Z10; Zvýšit osu Z
G90; Absolutní nastavení polohy
G1 X0 Y0; Současný tisk
M106 S0; Vypnout ventilátor
M104 S0; Vypnout hotend
M140 S0; Vypnout lůžko
M84 X Y E; Vypnout všechny krokové ovladače kromě osy Z

Creality Sermoon D1

Vysoce výkoná, mimořádně stabilní 3D tiskárna s jedinečným průhledným designem pro ještě lepší prožitek z 3D tisku. Naprostou přesnost zajišťuje dvojitá osa Z.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *