Dobré zprávy od Raspberry Pi

12. prosince 2022
Autor: Eben Upton

Peklo v podobě nedostupnosti polovodičů se blíží konci. Poprvé po pár letech pro vás máme konečně dobré zprávy.

Výroba Raspberry Pi probíhá v továrně ve Walesu.

Pokud jste se v poslední době setkali s tím, že je téměř nemožné cokoliv sehnat, je dobré si uvědomit, že se nacházíme uprostřed globální dodavatelské krize. Ta se týká naprosto všeho, od cementu, plotových sloupků, až po šperky nebo oblečení. Různé aspekty této krize ovlivňují i výrobu mini počítačů Raspberry Pi a to především díky přetrvávajícímu nedostatku polovodičových součástek, které se používají k výrobě jednodeskových počítačů. Z toho důvodu byl tento rok obzvláště náročný, stejně jako pro mnoho dalších technologických firem.

Blýskání na lepší časy

Ačkoli stále ještě nejsme z nejhoršího venku, situace se rozhodně zlepšuje. Pro ty z vás, kteří si chtějí pořídit počítač Raspberry Pi pro hobby projekty nebo prototypování, stále platí stejná rada: vždy nakupujte u schváleného prodejce (má smlouvu s výrobcem).

Rok 2022 může výrobce uzavřít s mnohem lepším přehledem o stavu zásob, než s jakým do něj vstupoval. Díky tomu je možné s jistotou říci, že po hubeném prvním čtvrtletí lze ve druhém čtvrtletí roku 2023 očekávat, že se dostupnost mini počítačů Raspberry Pi dostane na úroveň před pandemií, a v druhé polovině roku budou dodávky neomezené.

Aby si zákazníci opět mohli pořídit to, co ke svým projektů potřebují, učinili výrobci určitá opatření, která budou předcházet krizovým situacím s nedostatkem komponentů.

Zvýšení dodávek jednotlivých modelů

V příštím roce má společnost Raspberry Pi v plánu postupně zvyšovat podíl výroby jednotlivých modelů, dokud se situace nevrátí do stavu před pandemií. Podle plánovaných dodávek křemíku by se ve třetím čtvrtletí měli vrátit do stavu, kdy budou k dispozici stovky tisíc mini počítačů. Závažnost této krize je opravdu vážná, což dokazuje i to, že témě po dvou letech stále nejsou dodávky dostačující.

V průběhu roku je pravděpodobné, že nejprve bude dostupné Zero a Zero W, následně produkty jako Raspberry Pi 3A+, které nemají tak četné průmyslovou odběratele, a nakonec různé verze Raspberry Pi 4.

Zvýšení nákladů na výrobu Raspberry Pi Zero

Nepříjemným vedlejším jevem krize je zvýšení ceny téměř všech komponentů, ze kterých se Raspberry Pi vyrábějí, a to od desek plošných spojů přes konektory až po čipy.

Raspberry Pi Zero mělo vždy velmi nízké marže a po nedávném zvýšení nákladů již nejsou za své původní ceny komerčně životaschopné – kdyby se výrobce držel starých cen, byl by na každém prodaném modelu Zero ve ztrátě. Proto muselo u modelu Zero dojít ke zvýšení ceny. Má to však i pozitivní stránku. Jakmile se v roce 2023 vrátí dostupnost do původního stavu, zmizí omezení prodeje jednoho kus na osobu, které bylo pro Zero charakteristické od jeho uvedení na trh v roce 2015. Pak už si jich zkrátka budete moci koupit tolik, kolik budete chtít.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 Komentáře

  1. Dobrý deň. Už som čítal článok v origináli a potešil. Už sa dočkám aj náhrady za mnou odoslané RPi, keďže som chcel čakať na Zero 2W. Ale skôr by mali byť dostupné RPi3B+, tak sa ozvem až budú k dispozícii. Takže už aby tu bol Nový rok. Zatiaľ Šťastné a Veselé Vianoce.

  2. Dobrý den, jak je to aktuálně s dostupností rpi4? Doufal jsem, že to bude lepší, ale pořád sety…

  3. Zlepšení dodávek očekáváme nejdříve ve 4. kvartále. Cca od 3. kvartálu by už měla výroba fungovat víceméně ve standardním režimu, tedy plynule, bez překážek a na plné obrátky. Nicméně vedle aktuální poptávky musí současně uspokojit i tu z minulých let. Do volného prodeje se tak ještě dlouho dostane jen zlomek vyrobených kusů.

  4. Máme 6 měsíc a mě se teda moc nezdá že by ty dodávky byly v pohodě 😀 Asi by to chtělo napsat nový článek.