Dosbian na Raspberry Pi 4B

Zdravím všechny příznivce Raspberry Pi. Dnes tady pro vás mám jeden velice zajímavý projekt pro vaše Raspberry Pi, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Dosbian funguje na všech verzích Raspberry Pi, ale nejlépe pochopitelně na nejnovější verzi Raspberry Pi 4B, která má nejvyšší výkon.

Tento projekt, který vznikl v době koronavirové pandemie a se, kterým se s Vámi chci dnes podělit se jmenuje Dosbian a jeho autorem je Italský programátor Carmelo Maiolino. Říkáte si teď, o co by mohlo jít??? Tak já vám trochu napovím. Hry typu Doom, Dyna Blaster, Prehistorik, Quake1, Blood, Wolf 3D, Duke Nukem 3D a tisíce dalších, programy typu M602, T602, Volcov Commander a další. Ano, tato distribuce vám umožní se k těmto báječným herním peckám a programům pro MS-DOS znovu po letech vrátit a užít si je stejně dobře jako v dobách dávno minulých!

Instalace Dosbianu

Instalací této distribuce na Raspberry Pi získáte svůj jedinečný 486DX 66Mhz MS-DOS počítač a hned můžete začít. Instalace je totožná jako v případě Raspbianu, v operačním systému MS Windows použijeme pro zápis systému na micro sd kartu například programy Etcher nebo Win32 Disk Imager. V případě Linuxu zase můžeme použít příkaz DD z terminálu nebo například v Linux Mint případně Ubuntu můžeme jednoduše použít Nástroj pro zápis obrazů disků na USB. Distribuce Dosbian se skládá ze dvou částí a sice z první části Raspbian Buster Lite, který je upraven pro nejlepší možný běh druhé části programu se jménem Dosbox, tento program nám umožní MS-DOS aplikace spouštět.

Start systému

Start systému, úvodní obrazovka při spuštění Systému (lze změnit vzhled). Všimněte si, jak se Dosbian snaží co možná nejvíce připomínat opravdový historický počítač.
Úpravy dosbox-SVN.conf, Vytváření a připojení disket a obrazů disků do Dosbianu.
Vytvoření různých velikostí obrazů disket a disků.
Integrovaný a upravený Midnight Commander s více možnostmi včetně dekomprese archivů.
Menu Dosbian, zde se nachází veškeré nastavení, možnost spuštění raspi-config a také možnost přepnout se do konzole (příkazového řádku Raspbianu Lite)

V Distribuci Dosbian je také samozřejmostí díky Raspbianu, na kterém projekt běží, připojit Vaše Raspberry Pi do vaší domácí sítě pomocí LAN nebo WIFI, používat SSH a vše na co jste zvyklí z Raspbianu Lite. Tvůrce této distribuce, která je momentálně ve verzi 1.0 integroval také přehledné menu, kde je například možnost editovat dosboxSVN.conf, zapnout nebo vypnout DHCP a vybrat jakým způsobem se má Dosbian spustit. Dospbian spustíte buď pomocí příkazové řádky MS-DOS (tato volba je vhodná pro starší generaci, která na MS-DOS vyrostla) nebo do tzv. Launchboxu, který je zase vhodný pro začátečníky, kteří nemají s MS-DOS žádnou zkušenost a je zde možnost vytvořit seznam her a programů, které si přejete spouštět.

Videa

Spuštění hry z příkazového řádku

Spuštění hry přes Launchbox

Závěr

Děkuji za přečtení a v dalším díle, který bude také zaměřený na Dosbian se máte na co těšit. Odpovíme si totiž na jednu velmi častou otázku, která budí mnohdy na různých diskuzích vášně a zní: Je možné na Raspberry Pi spustit operační systém Microsoft Windows ANO nebo NE??? Nechte se překvapit, v dalším díle.

Odkaz na blog Carmelo Maiolino kde najdete i odkaz ke stažení distribuce Dosbian 1.0, na blogu též najdete odkazy na další jeho projekty jako Combian 64, Amiga-Pi a další : https://cmaiolino.wordpress.com/dosbian/

Odkaz na Facebookovou stránku Dosbian: https://www.facebook.com/groups/Dosbian/

E-shop

Raspberry Pi 4 Model B – 4GB RAM

Revize 1.2. Raspberry Pi je nejoblíbenější jednodeskový počítač na světě. První model přišel v roce 2012 se skromným cílem – posílit technické vzdělávání dětí – a odstartoval malou průmyslovou revoluci. Raspberry Pi 4 Model B je dosud nejvýkonnější model a první plnohodnotná náhrada PC!

Odkaz na blog Carmelo Maiolino: https://cmaiolino.wordpress.com/dosbian/

Odkaz na Facebookovou stránku Dosbian: https://www.facebook.com/groups/Dosbian/

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2 Komentáře