Khadas VIM3 Pro jako multimediální centrum?

Již nějakou dobu hledám spolehlivé a hlavně funkční multimediální centrum k mé 4K Samsung televizi a domácímu kinu Onkyo. Vyzkoušel jsem již několik MMC a zatím jsem se žádným nebyl na 100 % spokojen. Vždy se objevil nějaký zádrhel. Před nedávnem mi padl do oka Khadas VIM3 Pro. Zvládne to? Na to se podíváme v dnešní recenzi.

V první řadě moje nároky nejsou zrovna malé. Co čekám od multimediálního centra:

  • plynulé přehrávání 4k obsahu
  • podporu HBR zvuku (Dolby Atmos, DTS HD-MA, Dolby TrueHD a další …)
  • Android aplikace (Spotify, YouTube (s podporou 4K), Kodi, Netflix, HBO GO a další …)
  • NFS pro přehrávání obsahu z NASu

Nejdříve se v rychlosti podíváme, co Khadas umí a nabízí. Pak se vrhneme na reálné testování a výsledky.

Co se konektorové vybavenosti týče najdeme zde:

  • dvojici USB portů – 1x USB 2.0 a 1x USB 3.0 (využil jsem oba dva, jeden pro myš a klávesnici a druhý pro flash disk)
  • Gigabit Lan konektor
  • USB-C 2.0 s podporou Power Delivery
  • HDMI (oceňuji klasický HDMI konektor místo microHDMI a podobných nesmyslů)
  • dva sloty pro připojení externí WiFi a Bluetooth antény
  • konektor pro připojení ventilátoru (doporučuji, Khadas se umí dost zahřát)
  • 40pinový 2,54 mm header
  • konektor pro SD kartu
  • M.2 slot pro rozšíření úložiště
  • MIPI-DSI konektor pro externí výstup videa v 1080p
  • MIPI-CSI konektor pro výstup kamery
  • TP konektor pro připojení dotykové obrazovky

V srdci Khadase tepou dva procesory sloučené do jednoho, jedná se o Amlogic A311D SoC: x4 Cortex A73 (2,2 Ghz) a Amlogic Cortex A53 x2 (1,8 Ghz). Co se týče RAM paměti, najdeme zde modul verze DDR4 s velikostí 4 GB a eMMC 5.1 úložiště s velikostí 32 GB. Právě výkonnost procesoru a velikost RAM paměti jsou klíčové při přehrávání videí s vysokým bitrate.

Ale dost bylo technických detailů, pojďme se na Khadase podívat zblízka.

Ke Khadasovi samotnému jsem k testování dostal i slušivou krabičku a musím říct, že je vizuálně dost povedená. Pokud plánujete nákup Khadase, doporučuji přikoupit i nějaké chlazení, ať už pasivní nebo aktivní. V krabičce při testování (bez chlazení) dosahoval teplot okolo 75° C.

Horní část krabičky
Spodní část krabičky
Konektorová výbava
Vnitřnosti

Na webu si můžete stáhnout několik operačních systémů.

  • Android
  • Android TV
  • CoreELEC
  • Debian
  • EmuELEC
  • Ubuntu

Vyzkoušel jsem všechny kromě Debianu a EmuELEC. Všechny jsem instaloval na poměrně rychlou paměťovou kartu, lepší by samozřejmě bylo využít interní eMMC úložiště. Níže si můžete přečíst moje dojmy z jednotlivých operačních systémů.

Android

Android na Khadasu fungoval poměrně svižně, mým hlavním cílem ovšem bylo otestovat výkon a funkčnost multimediálních služeb. A zde jsem bohužel narazil na spoustu limitů.

Zvuk

Khadas nemá zaplacenou licenci pro zvuk Dolby a DTS, tak nebylo možné využít maximum z mého domácího kina. Tyto formáty se mi nepodařilo přehrát ani při zapnutém módu audio passthrough.

YouTube

Khadas není certifikovaným zařízením společnosti Google a tudíž je omezena kvalita videa na 1080p.

Spotify

Fungovalo bez problémů, jelikož zde dostanete maximálně stereofonní zvuk, takže pro tyto potřeby by Khadas stačil.

Netflix a HBO GO

Fungovalo bez potíží, vše fungovalo bez problému.

NFS z NASu

Fungovalo téměř bez potíží. Problémem byly kodeky h264 pro které nemá Khadas hardwarovou akceleraci (alespoň to jsem se dočetl na fóru). Videa ve formátu h265 fungovala bez problému.

Android TV

Jelikož Android TV je jen upravená nadstavba Androidu, byly zde výsledky totožné s testováním čistého Androidu. Jen ovládání s ovladačem je podstatně příjemnější, ovšem pokud máte myš a klávesnici jako já, tak narazíte na spoustu míst, kde myšítko nefunguje a musíte si pomoci ovladačem nebo klávesnicí, což je dost nepohodlné.

CoreELEC

CoreELEC byl ze všech systémů nejsvižnější a není se čemu divit. Byl vytvořen primárně pro méně výkonná multimediální centra a je na něm k dispozici pouze Kodi.

Zvuk

Plně funkční včetně Dolby Atmos a DTS HD-MA

YouTube

Do Kodi je možno nainstalovat plugin YouTube, ovšem pro plnou funkčnost si musíte založit developerský účet u Google a vytvořit si vlastní API klíč. Je s tím poměrně dost práce a výsledné YouTube je opět omezeno pouze na 1080p.

Spotify

Instalace pluginu do Kodi a vše fungovalo bez problému.

Netflix a HBO GO

Instalace pluginu do Kodi a Netflix i HBO GO fungoval bez problému.

NFS z NASu

Fungovalo téměř bez potíží. Problémem byly kodeky h264 pro které nemá Khadas hardwarovou akceleraci (alespoň to jsem se dočetl na fóru). Videa ve formátu h265 fungovala bez problému.

Ubuntu

Testování Ubuntu byl poslední výkřik do tmy. Bylo mi jasné, že změna oproti Androidu (co se multimédií týče) nebude žádná. Nicméně mě zaujala myšlenka mít na Khadasu Ubuntu a používat ho jako klasický kancelářský PC. Bohužel moje myšlenka byla mylná. Instalace trvala téměř věčnost a systém byl opravdu pomalý. Otevření stránky v Google Chrome trvalo cca 10 vteřin, přehrání videa bez sekání bylo nemožné.

Možná by pomohlo nainstalovat Ubuntu rovnou na eMMC, ale na to jsem z časových důvodů neměl čas a ani to nebylo mým cílem.

A to je konec přátelé, nic dalšího už se na Khadasu testovat nedá. Nebo dá?


Dá! Teď se teprve dostáváme k tomu nejzajímavějšímu. Při testování Khadase jsem prolezl spousty fór a diskuzí. Shodou okolností jsem narazil na pár lidí, kteří přepsali a naportovali Ugoos pro Khadase. Legalita tohoto firmware je dost sporná a nechci nikoho nabádat k instalaci. Kdo chce, tak si ho jistě najde a použije dle vlastního uvážení. Já jsem tuto verzi pouze otestoval, ale v současné době ji již nepoužívám.

Ugoos

Funguje na bázi Android TV, konkrétně ve verzi 9.0. Khadas běžel svižně, ale občas se stávalo, že se svévolně restartoval a nebo naopak nechtěl naběhnout a musel jsem natvrdo odpojit napájení. Nestávalo se to zase tak často, ale přece jenom je to nepříjemné. Pokud používáte myš a klávesnici, tak jak jsem psal již dříve, jsou místa kde myšítko nefunguje a musíte si pomoci ovladačem nebo klávesnicí, doporučil bych tedy ovladač ideálně s hlasovým ovládáním, které zde perfektně funguje. S ním se Android TV ovládala nejlépe. Já používal ovladač od Nvidia Shield, ale měl by fungovat jakýkoliv s podporou Bluetooth.

Zvuk

Plně funkční včetně Dolby Atmos a DTS HD-MA.

YouTube

Plně funkční i s možností přehrávat videa ve 4K.

Spotify

Plně funkční.

Netflix a HBO GO

Plně funkční

NFS z NASu

Fungovalo téměř bez potíží. Problémem byly kodeky h264 pro které nemá Khadas hardwarovou akceleraci (alespoň to jsem se dočetl na fóru). Videa ve formátu h265 fungovala bez problému.

Co se týče přehrávání větších filmů ve 4K s HBR zvukem, Khadas se nad nimi často zapotil a nestíhal si ukládat data do bufferu. Nezřídka se stávalo, že se během přehrávání restartoval. Možná by pomohlo přidat aktivní nebo pasivní chlazení, ale spíše si myslím, že problém byl v přeportovaném Ugoos, který nebyl plně optimalizován. Nicméně s menšími i většími obtížemi se na tomto firmware dalo fungovat.

Shrnutí

Pokud jste méně náročný uživatel a stačí vám 1080p rozlišení a nemáte domácí kino s podporou Dolby a DTS, tak vám Khadas VIM3 Pro bude vyhovovat. Je však otázkou, zda za poloviční cenu nenajdete zařízení, které bude umět to samé.

Pokud jste náročný uživatel jako já, tak máte dvě možnosti: buď využít neoficiálního Ugoos a nebo se poohlédnout po jiném multimediálním centru. Já momentálně testuji Nvidia Shield který není o moc dražší, než Khadas, ale v oblasti multimédií toho dokáže nabídnout mnohem více.

Dole v galerii naleznete pár screenshotů z Ugoos.

Khadas VIM3 Pro, 4GB RAM, 32GB eMMC

Jednodeskový počítač VIM3 je nejnovější přírůstek do oblíbené série Khadas VIM. Má výkonný SoC Amlogic A311D se čtyřmi výkonovými jádry Cortex A73 (2,2 GHz) a dvěma úspornými jádry Cortex A53 (1,8 GHz). Všech šest jader je sloučeno v šestihranné konfiguraci a vyrobeno 12nm procesem pro maximalizaci výkonu a tepelné a elektrické účinnosti.

  • hezký design
  • dobrá technická podpora a komunita
  • vysoký výkon CPU a velká RAM
  • eMMC úložiště
  • klasický HDMI konektor

  • vysoká cena
  • nefunkční HDR zvuk v oficiálních distribucích
  • chybějící podpora h246 hw. kódování
  • přehřívání
  • časté vytuhnutí a nutnost restartu

Na závěr bych chtěl dodat, že tato recenze testovala Khadas za účelem využití v multimédiích, ovšem Khadas má využití primárně v oblasti mini počítačů, robotice a crypto miningu.

Reference:

https://www.khadas.com

https://forum.khadas.com/

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jeden komentář