Nejlepší operační systémy pro Raspberry Pi v roce 2022

Autoři: Shashank Sharma, Nick Peers, Mayank Sharma

Věřte tomu nebo ne, ale uplynulo již přes deset let od chvíle, kdy spatřil světlo světa první mini počítač Raspberry Pi. Za tuto relativně krátkou dobu odstartovalo Raspberry Pi doslova revoluci v oblasti výpočetní techniky, která sahá daleko za jeho původní poslání, které spočívalo v podpoře základního vzdělávání v oblasti informatiky ve školách.

V posledních letech došlo k několika důležitým změnám. V roce 2015 byla vydána varianta Pi Zero, která je spolu s nezbytným příslušenstvím dostupná za velmi přijatelnou cenu. V únoru 2017 přibyl do rodiny Zero počítač Zero W, který je vybaven kromě 1GHz procesoru a 512MB paměti RAM i podporou Wi-Fi a Bluetooth.

Nejnovějším přírůstkem do rodiny oblíbených mini počítačů je Raspberry Pi 4 Model B se čtyřjádrovým 1,5Ghz procesorem. Na rozdíl od předchozích generací jsou u Raspberry Pi 4 k dispozici tři varianty: s 2GB, 4GB a 8GB RAM pamětí. To představuje ještě více možností využití zařízení, které si člověk při debutu původního modelu v roce 2012 dokázal představit jen stěží. Pokud chcete používat Pi výhradně jako počítač, je tu také Raspberry Pi 400, které v podobě klávesnice ukrývá přetaktovaný 1,8 Ghz čtyřjádrový procesor.

Kouzlo úspěchu počítačů Raspberry Pi spočívá v tom, že jsou podporovány širokou řadou operačních systémů a programů, což uživatelům umožňuje přizpůsobit si malý počítač na míru rozmanitým úkolům. V tomto článku se dozvíte o těch nejlepších operačních systémech pro Raspberry Pi, které umožňují využít ho rozmanitými způsoby.

Tip: Podívejte se také na nejlepší poskytovatele školení a online kurzů Linuxu.


1. Raspberry Pi OS

Oficiální operační systém pro Raspberry Pi.

VÝHODY:

  • Elegantní lehký desktop
  • Tuny softwaru k dispozici
  • Nástroj pro konfiguraci

Raspberry Pi OS (dříve známý jako Raspbian) je oficiální operační systém pro počítače Raspberry Pi. Vychází z osvědčeného projektu Debian Linux a používá upravené desktopové prostředí LXDE, které využívá správce oken Openbox a představuje funkční a elegantní pracovní plochu, která nepotřebuje příliš mnoho systémových zdrojů.

Hlavní předností Raspberry Pi OS je, že je dodáván s několika vzdělávacími aplikacemi, mezi které patří například Wolfram Mathematica a speciální verze hry Minecraft nazvaná Minecraft Pi. To však nemění nic na tom, že je to operační systém připravený pro všeobecné použití. Nejnovější verze vydání navíc prošla několika úpravami a testy, díky kterým bezchybně funguje s videokonferenčními softwary jako jsou Google Meet, Microsoft Teams a Zoom.

Systém Raspberry Pi OS můžete nainstalovat buď pomocí aplikace Raspberry Pi imager, dostupné pro Linux, MacOS i Windows, nebo si ho můžete stáhnout a flashnout na SD kartu ručně. Raspberry Pi OS se pyšní velmi aktivní komunitou uživatelů, díky které nebudete mít problém najít k jeho používání veškerou dokumentaci včetně videonávodů.


2. Volumio

Proměňte své Raspberry Pi v dokonalý jukebox!

VÝHODY:

  • Přehrávání skladeb z externího úložiště
  • Možnost připojení k mnoha hudebním službám
  • Podporuje zařízení kompatibilní s DLNA a AirPlay

Operační systém Volumio je primárně určen k přehrávání a streamování hudby, a přesto že funguje s každým modelem Raspberry Pi, je ideální pro ty méně výkonné modely, jako je např. Raspberry Pi Zero. Pomocí Volumio můžete z počítače Pi vytvořit mediální server, který dokáže přehrávat hudbu ve všech populárních formátech z připojeného USB nebo NAS zařízení.

Volumio má velmi snadné nastavení přístupné po lokální síti z webového prohlížeče. Další možnost správy hudební knihovny jsou oficiální aplikace pro telefony a tablety s iOS a Android, nebo některé aplikace podporující MPD soubory, například MPDroid.

Volumio podporuje nejoblíbenější formáty zvukových souborů a také velké množství USB DAC, takže je možné k němu připojit zesilovače a další zařízení, která vám vylepší poslech. Volumio můžete používat také jako UPNP/DLNA a AirPlay přijímač. Jeho součástí je integrovaná podpora webového rádia a zásuvné moduly pro streamování hudby ze Spotify a YouTube.


3. RetroPie

Emulujte klasické konzole a prožijte spoustu nostalgických zážitků.

VÝHODY:

  • Podporuje celou řadu různých konzolí
  • Je kompatibilní s mnoha herními ovladači
  • Široké možnosti konfigurace

Pokud jste fanouškem klasických retro her, doporučujeme stáhnout si systém RetroPie. Distribuce dokáže emulovat desítky klasických konzolí a domácích počítačů, jako jsou Amiga, Amstrad, Atari 2600, Commodore 64, ZX Spectrum, Game Boy, PlayStation 1 a další.

RetroPie dále podporuje všechny druhy herních ovladačů, od levných no-name USB ovladačů až po ovladače pro PS3 a Xbox 360. Při prvním spuštění Retropie se načte software Emulation Station, který vás provede nastavením ovladače a poté vám umožní vybrat hru z některého z podporovaných emulátorů.

Jedinou výhradou je, že si musíte pořídit vlastní ROM. Několik jich je dostupných legálně a zdarma, nebo si můžete vytvořit svůj vlastní ze starých kazet. Nápomocné vám v tom budou adaptéry typu Retrode ve spojení s PC nebo Mac. Mnoho ROM volně ke stažení najdete také na Internet Archive, nezapomeňte se však ujistit, že jsou legální.


4. LibreELEC

Ideální volba, pokud chcete multimediální centrum založené na Kodi.

VÝHODY:

  • Speciálně navrženo pro Kodi
  • Možnost vytvořit výkonné mediální centrum
  • Spárovatelné s aplikací Kodi remote

Raspberry Pi můžete používat k nejrůznějším geekovským činnostem, jedním z nejzajímavějších využití tohoto malého zařízení je však využití pro domácí kino. Prostřednictvím operačního systému LibreELEC můžete melé a tiché Raspberry Pi využít k sestavení vlastního zábavního centra.

Jednou z nejlepších open-source aplikací současnoti, která umožňuje proměnit jakýkoli počítač v plně funkční multimediální centrum, je multimediální přehrávač Kodi, dříve známý pod názvem XBMC. Kodi je ideální uživatelské rozhraní pro televize, velkoformátové displeje a projektory. Můžete jej snadno ovládat buď dálkovým ovladačem, nebo přes jednu z řady aplikací pro Android a iOS.

Kodi můžete nainstalovat i jako aplikaci na Raspberry Pi OS, ale operační systém LibreELEC je mnohem jednodušší a rychlejší. Je možné spustit jej během okamžiku přímo do Kodi. Kromě přehrávání souborů z místních a síťových úložných zařízení dokáže systém také načítat soubory z online služeb, jako jsou Youtube, Spotify, Pandora Radio a další.


5. OpenMediaVault

Speciálně navrženo pro použití jako NAS.

VÝHODY:

  • Intuitivní rozhraní
  • Možnosti vzdálené správy
  • Spousta pokročilých funkcí

Operační systém OpenMediaVault (OMV) je jednou z nejlepších možností pro vytvoření vlastního síťového úložiště (NAS). Zatímco dříve OMV vytvářelo speciálně vyladěné obrazy pro Raspberry Pi, nyní místo toho spoléhá na skript, který převede stávající instalaci Debianu (nebo na Debianu založenou instalaci, jako je Raspberry Pi OS Lite) na instalaci OMV. Tento proces má podrobně zpracovanou dokumentaci a je poměrně jednoduchý.

Jakmile je operační systém spuštěn, můžete jej vzdáleně konfigurovat a spravovat pomocí administrátorského rozhraní v prohlížeči. Veškerá připojená USB zařízení budou automaticky detekována a také je zde možnost manuálního přidání síťového úložiště.

Pro dosažení nejlepšího výkonu se ujistěte, že používáte vyměnitelné disky s vlastním napájením. Disky připojené k OMV zařízení můžete používat samostatně nebo je sestavit do RAIDu. Operační systém dále nabízí mnoho možností správy dalších pokročilých aspektů NAS.

Tip: Podívejte se také na nejlepší operační systémy pro NAS a mediální servery.


Autor: Shashank Sharma

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2 Komentáře

  1. Nejlepší systém pro Raspberry je Manjaro Mate. Raspberry Pi OS je dost nedodělek. Video moc nezvládá, Manjaro přes Firefox lítá jak blesk.