První pohled na Raspberry Pi 4 Model B

Ano, čtete správně! Nadace Raspberry Pi nám zcela nečekaně připravila k začátku letních prázdnin a dovolených to nejhezčí překvapení: nové Raspberry Pi a to ne jen jedno, ale rovnou 3! Raspberry Pi 4 Model B je tady a to ve 3 variantách. Rozdíl mezi nimi je kromě ceny i ve velikosti operační paměti, takže teď si můžete vybrat mezi variantami s 1GB, 2GB a 4GB RAM pamětí. Navíc, základní 1GB varianta se stále drží neuvěřitelné cenovky 35 dolarů bez DPH! Nadace Raspberry Pi přišla také s oficiálním přízviskem pro nové RPi, a to Raspberry Pi 4 Computer Model B. Je tedy RPi 4B už skutečně plnohodnotný počítač?

Nové Raspberry Pi 4 Model B

Nová verze Raspbianu

S novým Raspberry Pi přišla i nová verze Raspbianu. Tudíž stejně jako když se přecházelo z RPi 3B na RPi 3B+, budete muset při přechodu na nové RPi 4B systém Raspbian přeinstalovat na jeho nejnovější verzi. Tato verze je pak zpětně kompatibilní i se staršími Raspberry Pi. Totéž bude platit i s ostatními operačními systémy jako jsou LibreELEC, OSMC a další.

Největší změny u nového RPi 4B

V první řadě bych chtěl zmínit změny, kterých si můžete všimnout, když si Raspberry 4B položíte vedle jeho staršího bratříčka. Rozměry jsou stále stejné jako u RPi 3B+, nicméně první rozdíl, který můžete zaznamenat, je HDMI konektor. U RPi 4B nenajdete žádný klasický HDMI konektor, ale rovnou 2 microHDMI. Jakou kvalitu obrazu si na nich můžeme spustit popíši dále v článku.

Na další zásadní změnu můžeme narazit hned vedle. Napájecí microUSB konektor byl nahrazen USB-C konektorem. Poslední změna, kterou každý zaregistruje na první pohled, je LAN konektor. Nově ho najdeme na pravé straně u GPIO. USB porty se nachází vlevo od LAN. Ti bystřejší z Vás si určitě všimli, že 2 ze 4 USB portů mají vylepšení pro USB3.0. Teď Vám představím RPi 4B trošku do hloubky.

Rozdíl mezi RPi 3B+ a RPi 4B

Procesor

Základním stavebním kamenem Raspberry Pi 4B je jeho 1.5GHz čtyřjádrový procesor ARM Cortex-A72. Přechod na modernější 28nm technologii umožnil Raspberry Pi 4B dosáhnout významného zvýšení výkonu procesoru, multimédií a I/O, díky čemuž se Raspberry Pi nyní stává plnohodnotným osobním počítačem.

Operační paměť

Jak už jsem zmínil v úvodu, u RPi 4B budete mít volbu vybrat si ze 3 verzí podle velikosti operační paměti – od klasické 1GB RAM, přes 2GB RAM až po 4GB RAM. Přechod na novější typ paměti – LPDDR4 – také významně zvýšil jejich rychlost.

Konektivita

Raspberry Pi 4B zachovává stejný půdorys jako starší modely (3B+, 3B, 2B, 1B+), ale přináší významné změny v oblasti konektorů, které si žádají novou krabičku a nejen to!

Napájecí konektor byl povýšen na USB-C, které umožňuje vyšší výkon, ale nabízí další výhody. Při nákupu Raspberry Pi 4B proto nezapomeňte na USB-C zdroj, nebo USB-C redukci ke svému starému microUSB zdroji. Pozor, Raspberry Pi 4B vyžaduje minimálně 5V⎓3A zdroj. Za předpokladu, že celkový odběr USB periferií nepřekročí hranici 500 mA, lze použít i kvalitní 5V⎓2.5A zdroj. Slabší napájení může vést až ke ztrátě dat a poškození microSD karty!

Standardní HDMI konektor byl nahrazen dvěma microHDMI konektory. Díky tomu teď můžete k Raspberry Pi připojit až dva monitory! Budete potřebovat dva microHDMI kabely nebo dvě kabelové microHDMI redukce. Ethernet byl povýšen na skutečný gigabit a přesunul se na opačnou stranu USB konektorů. Dva ze čtyř USB konektorů na Raspberry Pi 4B byly povýšeny na mnohem rychlejší USB 3.0.

Video a zvuk

Stejně jako u předchozích verzí najdete u RPi 4B klasický jack, porty pro displej a kameru. Novinkou ovšem je změna jednoho klasického HDMI konektoru na dva microHDMI. A co všechno na tom můžeme spustit?

Grafika VideoCore byla povýšena na verzi VI. Přináší 4Kp60 video, dekódování HEVC/H.265 a režim dvou monitorů! Ovšem pozor, 4k/60fps video jde spustit pouze na jednom výstupu. Při zapojení 2 monitorů se budete muset zatím spokojit jen s FullHD/60fps rozlišením. Dva monitory s 4K/30fps rozlišením bude možno zapojit až s příchodem některé další aktualizace systému.

Vstupní napětí

Ještě jednou upozorňuji, Raspberry Pi 4B vyžaduje minimálně 5V⎓3A zdroj. Za předpokladu, že celkový odběr USB periferií nepřekročí hranici 500 mA, lze použít i kvalitní 5V⎓2.5A zdroj. Slabší napájení může vést až ke ztrátě dat a poškození microSD karty!

Podpora

Stejně jako u předchozích verzí nadace Raspberry Pi udává, do kdy bude poskytována podpora. U RPi 4B to bude minimálně do ledna 2026.

Porovnání Raspberry Pi 4B s Raspberry Pi 3B+ a 3B

Pro větší přehlednost všech důležitých změn jsem si pro Vás připravil tuto přehlednou tabulku, kde je srovnání mezi Raspberry Pi 3B, 3B+ a 4B.

Srovnání RPi 4B, RPi 3B+ a RPi 3B

Další informace

Doufám, že Vám tento článek přinesl většinu základních informací o novém Raspberry Pi 4B. Co se článků o novém Raspberry Pi 4B týče, určitě budeme s jejich vydáváním pokračovat.

Pokud chcete vědět něco konkrétního, rádi na Vaše dotazy odpovíme a to nejen zde na blogu, ale především na našem novém komunitním fóru, které jsme také nově spustili.

Odkazy

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

9 Komentářů

    1. Technicke varovani rika, ze 4K/60Hz bude fungovat jen na jednom ze dvou uHDMI-vystupu, bootovat by melo v nouzovem rezimu s vystupem na levy uHDMI ( a je tam docela malo mista vedle USB-c napajeni, takze na pripadnou redukci uHDMI[m]-HDMI[f] na portu HDMI-1 davejte pozor, jsou to milimetry )

  1. Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kdy bude asi k dispozici RPi 4B ve variantě 4GB? Mám předobjednáno, ale buď jsem slepý nebo jsem prostě nenašel, kdy jde normálně do prodeje. 1GB verzi jsem koukal už máte normálně skladem.

  2. Ten druhý HDMI si klidně mohly odpustit. A přehodit USB byla taky „fajn“ věc. Teď zase shánět novou krabičku (mám rád stylové NESpi a SNESpi).

    1. No, kdyby RPi navrhovaly pouze ženy, vyráběly pouze ženy, distribuovaly pouze ženy, tak ten druhý HDMI by si taky odpustit mohly, ale věřím, že v týmech napříč vývojem, výrobou atd, jsou i muži, pak prosím, „mohli“. Děkuji.