Vítejte ve světě Makeblock!

Vážení čtenáři, rádi bychom vás přivítali u zbrusu nové série příspěvků, která se bude týkat společnosti Makeblock a všeho, co k ní patří: od robotů až po zajímavé projekty. V našem prvním úvodním článku se zaměříme na samotnou společnost Makeblock. Dozvíte se kdy a kdo společnost Makeblock založil, jaké byly její začátky a jak se společnosti Makeblock daří dnes.

Společnost Makeblock

Společnost Makeblock, která sídlí v čínském městě Shenzhen, byla založena roku 2012 mužem jménem Jason Wang (Wang Jianjun). Makeblock podporuje globální edukativní program STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics), který se snaží přiblížit robotiku a programování běžným lidem.

Jason Wang založil společnost Makeblock za jediným účelem. Chtěl tím lidem pomoci realizovat své nápady pomocí robotiky a programování. To, co v roce 2013 začalo jako pouhý nápad, se postupem času rozrostlo v aktivní činy. Dnes, o necelých 7 let později, se produkty společnosti Makeblock prodávají ve více než 140 zemích světa skrze více než 1600 partnerských společností. Jedním z partnerů Makeblock jsme i my, RPishop.cz.

Společnost Makeblock dokonce před půl rokem, v listopadu roku 2019, překonala milník 10 milionů aktivních uživatelů.

MakeX

Netrvalo to dlouho a počet uživatelů produktů společnosti Makeblock začal postupně narůstat. Díky tomu se později zrodila i soutěž MakeX.

MakeX je robotická soutěž pro děti od 4 do 18 let. Děti jsou v rámci soutěže rozděleny do několikačlenných týmů podle svého věku a tyto týmy spolu se svými roboty pak následně plní různé robotické úkoly ve kterých spolu soupeří. Soutěžící se ale dokonce setkají i s úkoly, v rámci kterých musí se svými protivníky i spolupracovat.

Soutěžní sezóna trvá skoro celý rok a soutěže se konají po celém světě. Na přelomu listopadu a prosince se pak koná závěrečný světový šampionát, kterého se účastní ti nejlepší z nejlepších, aby se utkali o pohár, peněžní výhru a titul mistrů světa.

Letošní sezóna soutěže MakeX nese název „Future vision“ (Vize budoucnosti) a předpokládá konání až 300 samostatných soutěží.

Pro více informací můžete navštívit oficiální stránku soutěže MakeX.

mBlock 5

Jedná se o programovací software vyvinutý společností Makeblock ve kterém můžete jednoduše programovat ať už je Vám 5 nebo 95! V prostředí mBlock 5 se programuje pomocí blokového programování a pokud pro vás bloky začnou být moc jednoduché, můžete se jedním klikem přepnout do textového programování v Pythonu nebo Arduino C.  Platformě mBlock důvěřuje 10 milionů uživatelů po celém světě a je certifikovaná národními vzdělávacími úřady.

Největší výhody mBlock 5:

  • Je zdarma.
  • Můžete začít programovat hned a nepotřebujete k tomu žádný další hardware.
  • Kódujte z pohodní domova, ať už jste rodič, učitel nebo student.
  • Programujte pomocí blokového programování a nebo přepněte na textové programování v Pythonu či Arduino C.
  • Je to open-source: použijte jakékoliv zařízení!
  • Má funkce AI a IoT!

Co vyrábí společnost Makeblock?

Jak už víme, společnost Makeblock podporuje edukativní program STEAM. Zaměřuje se spíše na robotiku jako takovou. Navíc roboti od Makeblocku jsou kompatibilní s dalšími zařízeními a stavebnicemi (třeba se stavebnicemi LEGO), takže díky jejich skvělé kompatibilitě z nich můžete vytvořit robota úplně podle svých vlastních představ.

A právě to je cílem společnosti Makeblock: Makeblock chce svými produkty povzbuzovat a motivovat běžné lidi k realizaci svých nápadů.

Roboty od společnosti Makeblock si jednoduše rozdělíme podle věkových skupin, pro které jsou určeny.

Nejznámější roboti

Předškoláci (4-7 let)

mTiny

mTiny je perfektní volbou pro nejmenší děti už od 4+ let. Robůtek mTiny je propojen s kódovacím perem, které supluje ovládání robota a děti si zároveň díky němu procvičují logické myšlení a své schopnosti řešit problémy. Díky kódovacím kartám a různým dalším hmatatelným kódovacím blokům přináší mTiny počítačové programování do reálného života dětí.

Codey

Codey je jednoduchý malý robot s programovatelným ovládáním pro nejmenší děti. Obsahuje 3 tlačítka, displej a hrstku integrovaných senzorů jako je například gyroskop, senzor světla nebo senzor zvuku. Začátečníci mohou začít s kódováním hned během několika minut a pokročilejší malí programátoři promění jediným kliknutím svůj vizuální kód v Python a díky tomu mohou pokračovat v učení pokročilého a praktického programovacího jazyka.

Codey Rocky

Codey Rocky je vlastně taková povýšená verze robota Codey. Kromě samotného ovladače Codey má navíc i spodní pohyblivou část s názvem Rocky. Díky podvozku Rocky získá robot spoustu nových schopností jako je například možnost pohybu, další nové senzory a samozřejmě úplně nové možnosti programování.

Neuron Inventor Kit

Neuron Inventor Kit je první sada v našem seznamu, která ještě o trochu více vybízí mladé vynálezce, aby realizovali své nápady. Jedná se o sadu elektronických modulů a senzorů, kterou můžete ovládat jednoduše přes Bluetooth pomocí některého ze svých zařízení (mobil, tablet, PC).

Codey Rocky & Neuron Kit

Sada, která kombinuje robota Codey Rocky a programovací bloky série Makeblock Neuron. Díky této sadě objevují malí programátoři zase další nové možnosti robotiky.

Neuron kreativní sada

Sada, která má u dětí rozvíjet nejen programování, ale i jejich umělecké dovednosti. Díky kombinaci elektronických bloků a předmětů vyřezaných z papíru si mohou děti během chvilky sestavit hudební nástroj, zářící hodinky nebo i LED světelný meč.

První stupeň ZŠ (7-12 let)

mBot Explorer Kit V2

mBot Explorer Kit je robot určený pro začátečníky v robotice, který je kompatibilní s jednoduchým blokovým programováním v programu mBlock. S mBotem můžete vytvořit spoustu zábavných projektů jako například robota, který sleduje čáru a vyhýbá se překážkám nebo robota pro jízdu skrz bludiště. Svého robota můžete navíc ještě rozšiřovat o další senzory (sada senzorů Gizmos I a Gizmos II), vytvořit z něj upovídaného mazlíčka nebo šestinohého pavouka.

mBot Ranger

Pomocí této stavebnice můžete složit tři druhy robotů: robotický tank, tříkolové vozítko nebo jednoduchého balančního robota. Sadu mBot Ranger můžete programovat a ovládat ze svého mobilu, tabletu nebo počítače, navíc ji můžete rozšiřovat o další senzory (sada senzorů Gizmos I a Gizmos II).

Starter Robot Kit

Starter Robot Kit je sada určená pro nováčky v oblasti robotiky. Díky komponentům, které jsou obsaženy v sadě, si můžete sestavit buď robotický tank nebo tříkolové vozítko. Starter Robot Kit nabízíme v IR nebo Bluetooth verzi a můžete si k němu navíc pořídit ještě robotickou ruku!

Druhý stupeň ZŠ (13-15 let)

HaloCode

HaloCode je bezdrátový jednodeskový počítač, který má integrovanou Wi-Fi a mikrofon. Je skvělou volbou pro začátky s IoT. Obsahuje mnoho senzorů a 12 programovatelných LED diod. Můžete si ho pořídit samostatně a nebo v sadě HaloCode Standard Kit, kde naleznete i další příslušenství.

Inventor Electronic Kit

Inventor Electronic Kit je sada s senzorů a aktuátorů, které můžete jednoduše programovat buď pomocí programu Scratch nebo mBlock 5. K programování ale klidně můžete použít i svůj chytrý telefon nebo tablet. Inventor Electronic Kit můžete kombinovat s LEGEM nebo jinými stavebnicemi a díky tomu můžete vytvářet své vlastní roboty nebo robotické nástroje úplně od začátku.

Pro ještě starší bastlíře (15+ let)

Ultimate Robot Kit 2.0

Tato sada Vám díky ohromnému množství součástek a modulů umožní postavit si robota podle vlastních představ. V sadě Vás čeká 10 předpřipravených unikátních projektů (například robobarman, katapult, 3D skener, tank a další), ale je jen na Vás, jestli se jich budete držet a nebo vytvoříte robotický projekt úplně podle sebe! Ovládání sady je možné přes Bluetooth.

Motionblock Standard Kit

Motionblock Standard Kit je vrcholem edukativních robotů s téměř nekonečnými možnostmi. Sestavit si můžete některého z deseti předpřipravených robotů a nebo můžete vytvářet roboty vlastní. S touto sadou se také můžete začít učit komplikovanější programování.

Na závěr bychom vám rádi poděkovali za přečtení našeho úvodu do světa Makeblock a příště se můžete těšit na velmi lehké projekty pro dva nejikoničtější roboty společnosti Makeblock: mBot Ranger a mBot Explorer Kit.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *