Volumio 3

Zdroj: Oficiální web Volumio

Začátkem letošního roku konečně vyšlo dlouho očekávané Volumio 3. Pojďme se na něj podívat blíž.

Za projektem Volumio 3 stojí více než tři roky usilovné práce. Obrovský dík patří všem přispěvatelům z Volumio komunity, kteří po celé měsíce pomáhali s vývojem Volumia a snažili se maximálně eliminovat veškeré případné nedostatky. Vývoj hudebního přehrávače špičkové kvality je běh na dlouhou trať a bez pomoci Volumio komunity by takový přehrávač mohl vzniknout jen stěží.

Po úvodních slovech nastal ten správný čas na to, co to vůbec je Volumio 3 a co uživatelům nabízí.

Co všechno se změnilo?

Pojďme si nejdříve všechny hlavní změny shrnout do několika bodů:

  • Došlo k zásadnímu přepsání systému sestavování, což umožňuje sestavovat rychleji a spolehlivěji.
  • Byla přidaná nová architektura zvuku s názvem AAMPP, která umožňuje zásuvným modulům bezprecedentní flexibilitu při zpracování zvuku.
  • Na AAMPP je založená funkce multiroom synchronizované přehrávání (Premium).
  • Volumio 3 je založeno naDebian Busteru, což je stabilnější a odolnější platforma.
  • Nový obchod s pluginy a přísnější kontrola pluginů, aby byly pluginy spolehlivější a snadněji se vyvíjely (vyžaduje bezplatný účet Volumio).
  • 64bitové sestavení pro použití s PC.
  • Manifest UI, nové, pěkné a minimální uživatelské rozhraní (Premium).
  • Nová vylepšená aplikace (iOS a Android) pro intuitivní používání a první spuštění (zdarma).
  • Vylepšená dokumentace pro vývojáře.
  • Jednotný prémiový tarif.

O aplikaci Volumio 3

Volumio 3 představuje nabitý upgrade předchozí verze aplikace Volumio 2. Díky skvělé práci vývojářů se můžete těšit na rychlejší a skvěle zabezpečený přehrávač s vysokou odolností. Nejnovější verze Volumia nadále nepoužívá verzi Debian jesse, její základ nově tvoří Debian Buster. Díky této verzi získalo Volumio 3 lepší výkon a vyšší kompatibilitu.

Advanced Audio Modular Processing Pipeline

Jedná se o klíčovou funkci Volumia 3, která si vyžádala nejvíce práce a času, ale z technologického hlediska činí z Volumia pravděpodobně nejpokročilejší audio přehrávač, co se týká flexibility a zpracování zvuku.

Advanced Audio Modular Processing Pipeline (AAMPP) je zabudované zařízení, které dokáže převzít, zpracovat a zřetězit zvuk z jakéhokoliv zdroje. Systém AAMPP umožňuje potenciálně obrovskou přizpůsobitelnost vzájemně spolupracujících modulů pro zpracování zvuku.

Příklad: Zvuk je přehráván z TIDAL Connect, poté je přiváděn do parametrického ekvalizéru a nakonec je odeslán do koncových bodů sítě pro synchronizované přehrávání.

Co dalšího nabízí funkce Volumio AAMPP?

  • Synchronizované multi-room přehrávání
  • Adaptivní převzorkování
  • Převzorkování pro všechny zdroje
  • DSP a EQ na všech zdrojích
  • Přehrávání do bluetooth headsetů
  • Přehrávání na Chromecast nebo SONOS

To vše je navíc možné pro všechny zdroje, jako je Spotify, Spotify Connect, TIDAL, TIDAL Connect, bluetooth, rádia, analogové vstupy a podobně.

Volumio AAMPP bylo vyvinuto tak, aby jej mohli využívat také vývojáři pluginů, a to definováním API pro přidání modulů a možností jejich zpracování jako Volumio pluginů. Co je nejlepší? V momentě, když moduly neprovádějí DSP ani žádnou jinou manipulaci, přehrávání je takřka dokonalé.

Kromě vylepšeného backendu vás Volumio 3 překvapí zcela novými funkcemi.

Volumio 3 a multi-room synchronizované přehrávání

Ne, to není omyl! Volumio 3 skutečně nabízí funkci multi-room!

Nakonec se vše podařilo a s Volumio 3 můžete přehrávat synchronizovaně z jakéhokoliv zdroje až pro 6 posluchačů (funkce bude k dispozici pro uživatele My Volumio Superstar). Základem bylo mít možnost synchronizovat přehrávání nejen pro MPD zdroje, ale i pro bluetooth, TIDAL a podobně. Výsledkem je uživatelsky přívětivý systém, umožňující přepínat z přehrávání z jednoho zařízení na přehrávání ve více místnostech, a to bez přerušení.

Uvedenou funkci umožňuje modul pro zpracování, přidaný k Volumio AAMPP, který selektivně vysílá zvuk na zvukovou kartu nebo do sítě. O zbytek se stará vynikající snapcast, který zajišťuje synchronizaci přehrávání s latencí max 0,2 ms.

Funkce přidání více místností do seznamu vám umožní seskupit dvě nebo více zařízení Volumio a dokonale doplnit každou místnost vaší oblíbenou hudbou. Funkce bude k dispozici pro uživatele My Volumio Superstar.

Svá zařízení můžete seskupit a synchronizovat v nabídce vpravo.

Nový obchod s pluginy

Jedinečnou vlastnosti Volumio 3 je možnost jeho rozšíření prostřednictvím pluginů. Užijte si možnosti, o kterých se vám dříve ani nesnilo!

Vzhledem ke složité povaze pluginů a interakci s Volumio jádrem může instalace jednoho nebo více pluginů způsobit nestabilitu systému. Nyní je cílem mít lepší správu zásuvných modulů a také lepší způsob jejich bezpečného testování a zpřístupnění.

Nový obchod s pluginy nabízí pluginy v různých fázích (alfa, beta a stabilní), což umožňuje širší testování a snadnější aktualizace.

Pro možnost vývoje špičkových pluginů a zařízení pro jejich hodnocení byla nastavena přísnější kontrolní procedura a standardizované testování. Z tohoto důvodu bude pro přístup do obchodu vyžadován účet My Volumio (zde samozřejmě postačí bezplatná verze).

Nový systém sestavení

Přestože stávající skript sestavení fungoval správně několik let, i zde bylo potřeba pohnout se z místa. Systém byl přestaven a dbá dohromady na tři cíle: udržitelnost, pozorovatelnost a rychlost sestavení. Vývojáři budou schopni vytvářet a nasazovat Volumio stále rychleji, s čímž jde ruku v ruce vyšší frekvence aktualizací.

Raspberry Pi sady můžete pořídit i u nás, v RPishopu! Najdete je zde. Pokud již některou sadu vlastníte, prohlédněte si naší nabídku zvukovek.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *