Zonepi Radar 23/2020

Týdeník ze světa Raspberry Pi a ostatních jednodeskových počítačů je tady a přináší Vám novinky, které se udály v minulém týdnu.


Kolik paměti RAM vlastně potřebujete na Raspberry Pi 4B

Máte si koupit Raspberry Pi 4B s 2, 4 nebo 8GB RAM? Dozvíte se, pro jaké účely je každá z variant nejvhodnější a jaké malé rozdíly jsou mezi nimi.


Nový update pro LibreELEC

LibreElec má nový update – LibreELEC 9.2.3 (Leia), který přichází s aktuální verzí Kodi v18.7.1. Informace o dalších změnách naleznete zde:


Červnový update OSMC

Červnový update OSMC přichází s Kodi v18.7. Všechny opravené chyby a informace o novinkách v rámci zlepšení uživatelského prostředí naleznete zde:


Lenovo bude toto léto prodávat Ubuntu na více svých počítačích

Společnost Lenovo oznámila, že všechny její stolní počítače ThinkStation a notebooky ThinkPad P budou počátkem tohoto léta k dispozici ke koupi s předinstalovaným Ubuntu.


Linux zase navýšil podíl na trhu operačních systémů

Podle statistik sdílených webovou analytickou firmou NetMarketShare bylo v květnu 2020 používání operačních systémů založených na Linuxu opět na vzestupu. Nyní Linux používá 3,17% trhu. Operační systém Windows (všechny verze dohromady) je nainstalován na 86% počítačích a MacOS má 10% trhu.


Instalace Nagiosu na Raspberry Pi

Nagios je open source systém pro automatizované sledování stavu počítačových sítí a jimi poskytovaných služeb. Je vyvíjen primárně pro Linux, ale je možné ho provozovat i na jiných unixových systémech. Je vydáván pod GPL licencí.


Monitorování včel pomocí Raspberry Pi a BeeMonitor

BeeMonitor je projekt, který se zabývá sběrem informací z úlů. Cílem projektu je sestavení systému pro sledování zdraví včelstev po dobu několika let za pomoci monitorování teploty a vlhkosti uvnitř a vně úlu.


Raspberry Pi jako robotí farmáři

Raspberry Pi 4 můžete najít i v srdci solárních, autonomních elektrických traktorů zvaných Land Care Robots.


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *