Zonepi radar #63 – 26/2021

Zprávy pro uživatele LibreELEC, Ubuntu a Windows, zasvěcený pohled na optické filtry a rozhraní DCMI a zajímavé projekty založené na Raspberry Pi a Arduinu pro Vaší inspiraci.

LibreELEC (Matrix) 10.0 BETA5

Změny oproti verzi LibreELEC 10.0 BETA 4 jsou uvedeny zde. Jak bylo uvedeno v nedávném příspěvku na blogu Upcoming Changes, verze 10.0 je převratnou a hardwarově omezenou verzí. Pokud jste si příspěvek na blogu nepřečetli – udělejte to prosím – protože nevydáváme obrazy pro veškerý hardware. Stručně řečeno: jedná se o stabilní vydání pro počítače Generic (x86_64). Stable-Beta pro Allwinner a Rockchip. Stabilní „Alpha“ pro Raspberry Pi 4, protože kód je stále velmi nový. RPi 2/3 jsou stále ve vývoji s cílem vydání LE10.2. RPi 0/1 se přestává vyrábět. Všechen ostatní hardware je stále ve vývoji a není ve stavu pro oficiální vydání.

PŘEČÍST CELÉ: LibreELEC (Matrix) 10.0 BETA5

Přichytávání oken do rohů v Ubuntu pomocí WinTile

V tomto příspěvku vám ukážeme, jak na ploše Ubuntu povolit čtvrtinové dlaždice pomocí bezplatného rozšíření GNOME s otevřeným zdrojovým kódem.

PŘEČÍST CELÉ: Snap Windows to Corners in Ubuntu Using WinTile

Podpora Ubuntu 20.10 končí tento měsíc – musíte brzy upgradovat!

Nenapadá mě lepší způsob, jak zahájit nový měsíc, než vyhlášením blížící se zkázy!

PŘEČÍST CELÉ: Ubuntu 20.10 Supports Ends This Month – You Need to Upgrade Soon!

Vyšel OnlyOffice 6.3, toto jsou novinky

Nyní je k dispozici ke stažení významná aktualizace editoru ONLYOFFICE Desktop Editor’s.

PŘEČÍST CELÉ: OnlyOffice 6.3 Released, This is What’s New

Vyšel systému Pop!_OS 21.04 s novou „kosmickou“ pracovní plochou

Líbí se vám Ubuntu, ale máte pocit, že mu chybí šmrnc? Pak vás jistě potěší, že je nyní ke stažení Pop!_OS 21.04.

PŘEČÍST CELÉ: Pop!_OS 21.04 Released with New ‘Cosmic’ Desktop

Proč systém Windows 11 nutí všechny používat čipy TPM

Ačkoli Microsoft od Windows 10 vyžaduje, aby výrobci OEM dodávali zařízení s podporou čipů TPM, nenutí uživatele ani své četné partnery v oblasti zařízení, aby tyto čipy zapínali, aby systém Windows fungoval. Právě to se s Windows 11 skutečně mění a v kombinaci s kontrolním programem Microsoftu pro upgrade na Windows 11 to vedlo k mnoha pochopitelným zmatkům.

PŘEČÍST CELÉ: Why Windows 11 is forcing everyone to use TPM chips

Co jsou optické filtry, jak fungují a proč je potřebujete?

Optický filtr řídí způsob, jakým modul kamery zachycuje světlo na spektrální úrovni.

Pokud se pokusíte rozebrat modul fotoaparátu, abyste zjistili, z čeho je vyroben, pravděpodobně zjistíte, že spolu se snímačem obrazu, objektivem a deskou plošných spojů je v něm také optický filtr. Moduly fotoaparátů v mnoha spotřebních výrobcích, jako jsou videokamery, akční kamery, webové kamery a mobilní telefony, mají obvykle před obrazovým snímačem filtr blokující infračervené záření, který řeší problémy s citlivostí, jedná se o jeden z nejběžnějších typů optických filtrů používaných v moderních digitálních fotoaparátech.

Pokud však jde o průmyslové, lékařské nebo jiné zobrazovací aplikace (vestavěné nebo ne), kde jsou kamerové systémy konstruovány pro kontrolní účely, kde jsou požadována pouze určitá pásma spektra, kde je třeba segmentovat světelné paprsky, než se dostanou k obrazovému snímači, je situace složitější, a proto potřebujeme optické filtry.

PŘEČÍST CELÉ: Optical Filters for Raspberry Pi/Nvidia Jetson/Microcontroller Based Embedded Vision Systems & Mono/Multi/Hyper-Spectral Imaging Applications

Rozhraní digitální kamery (DCMI) pro STM32: co to je a jak to funguje?

DCMI je zkratka pro „Digital Camera Memory Interface“, termín vytvořený společností STmicrocontrollers. Jinak řečeno, DCMI je synchronní paralelní datová sběrnice, která je k dispozici pro některé jednotky STM32 MCU pro přímou komunikaci s 8/10/12/14bitovými moduly kamer CMOS. Poskytuje oficiální řešení, které umožňuje začlenit obrazové snímače do mnoha aplikací založených na STM32.

PŘEČÍST CELÉ: DCMI-Compatible Camera Modules for STM32: The Grand Scheme of Arducam Parallel Camera Solutions

Snadné strojové učení s Raspberry Pi, Adafruitem a Microsoftem

Strojové učení se může zdát náročné i pro zkušené nadšence do Raspberry Pi, ale společnosti Microsoft a Adafruit Industries se rozhodly usnadnit jeho používání všem. Nástroj Lobe od Microsoftu vás zbaví stresu z trénování modelů strojového učení a společnost Adafruit vyvinula celou sadu BrainCraft HAT s počítačem Raspberry Pi 4 a kamerou Raspberry Pi, která vám pomůže rozjet vlastní projekt strojového učení.

PŘEČÍST CELÉ: Machine Learning made easy with Raspberry Pi, Adafruit and Microsoft

DIY radarová rychlostní značka vypadá a funguje jako skutečná

PŘEČÍST CELÉ: DIY radar speed sign looks and works like the real thing

Pico Pong

PŘEČÍST CELÉ: Pico Pong

Kontrolní seznam řízený Arduinem zajistí, že při odchodu z domu na nic nezapomenete

PŘEČÍST CELÉ: Arduino-controlled checklist makes sure you don’t forget anything when leaving the house

MiniSplitPi

Po instalaci fotovoltaického (solárního) systému se záložní baterií se stalo řízení zátěže během výpadků sítě důležitým,“ říká Robert H’obbes‘ Zakon ve svém popisu pro svůj MiniSplitPi.

PŘEČÍST CELÉ: MiniSplitPi

ZARDOS, operační systém Ze ARDuino

PŘEČÍST CELÉ: ZARDOS, Ze ARDuino Operating System

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *