Zonepi radar #72 – 35/2021

ZONEPI RADAR #72

Rozjíždí se program renovace počítačů Raspberry Pi 4 • Nová Lakka 3.4 přináší RetroArch 1.9.9 a Mesa 21.2.1 • Nové Arduino CLI 0.19.0 je venku a je lepší než kdy dříve! • Nová Python knihovna pro Raspberry Pi umí retro zvuky a řeč • NÁVOD: Instalace EmulationStation do počítače Raspberry Pi • PROJEKT: Robotický číšník

Rozjíždí se program renovace počítačů Raspberry Pi 4

Společnosti OKdo a Sony Pi spolupracují na novém programu obnovy počítačů Raspberry Pi. Majitelé počítačů Raspberry Pi mohou posílat použité desky počítačů Raspberry Pi 3 a Raspberry Pi 4 do OKdo Renew výměnou za poukázky v hodnotě 10 liber. Desky Raspberry Pi budou zaslány přímo do technologického centra Sony, kde byly původně vyrobeny.

Tyto použité desky budou otestovány, zrenovovány a obnoveny. Společnost OKdo plánuje dát obnovené desky znovu do prodeje za nižší cenu a za každou prodanou desku přispěje nadaci Raspberry Pi Foundation.

Nová Lakka 3.4 přináší RetroArch 1.9.9 a Mesa 21.2.1

S potěšením vám představujeme novou a aktualizovanou verzi Lakka [operačního systému specializovaného na Raspberry Pi a retro gaming]. Šťastné retro hraní!

Nové Arduino CLI 0.19.0 je venku a je lepší než kdy dříve!

Tým Arduino Tooling dnes přinesl spoustu novinek: Arduino CLI 0.19.0 je nyní k dispozici! Tato verze obsahuje spoustu skvělých vylepšení, zajímavých nových funkcí a hromadu opravených chyb. Některé věci si vyžádaly poměrně velké množství přelomových změn, ale stojí za to se s nimi potýkat.

Nová Python knihovna pro Raspberry Pi umí retro zvuky a řeč

Klasický hovorový čip SP0256-AL2 se na těchto stránkách již několikrát objevil, a pokud jste se s touto částí ještě nesetkali, téměř jistě jste slyšeli výsledný zvukový výstup. Nejnovější knihovna pro Python od plodného retrocomputingového nadšence [Nicka Bilda] přináší radost ze starého čipu na platformu Raspberry Pi, navíc s další vychytávkou; podporou i pro úctyhodný zvukový generátor AY-3-8910.

NÁVOD: Instalace EmulationStation do počítače Raspberry Pi

EmulationStation je frontend pro emulátory, který poskytuje grafické rozhraní pro přístup ke všem vašim oblíbeným hrám. Obsahuje dokonce podporu pro ovladače, což vám umožní používat rozhraní, aniž byste potřebovali připojenou klávesnici.

V tomto návodu vás provedeme kompilací a instalací aplikace EmulationStation na Raspberry Pi.

PROJEKT: Robotický číšník

Tvůrce tohoto robotického číšníka našel téměř všechny díly pro tento projekt doma na poličce, kde se na ně akorát prášilo. Jsme rádi, že se rozhodl věnovat čas tomu, aby si na internetu vybral pár dalších potřebných součástek, a pak věnoval hodinu navíc (jen hodinu?!) na napsání programu v jazyce Python, který tohoto robotického číšníka zprovoznil.

Související produkty

Elecfreaks Micro:bit Wonder Building Kit (bez micro:bitu)
Elecfreaks Micro:bit Wonder Building Kit (bez micro:bitu)
Počítače Arduino
Počítače Arduino
Startovací sady s Raspberry Pi 4
Startovací sady s Raspberry Pi 4

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *