Zonepi radar #81

Bullseye – velká aktualizace Raspberry Pi OS

Každé dva roky vydává Debian, na kterém je Raspberry Pi OS založený, novou verzi. Debian „Buster“ byl základem Raspberry Pi OS od svého vydání v roce 2019 a Debian „Bullsey“ byl vydán letos v srpnu. (Jak někteří z Vás možná ví, Debian pojmenovává své verze podle postav z filmu Toy Story – Bullseye byl Woodyho kůň v Toy Story 2.) „Bullseye“ verze Raspberry Pi OS vyšla 8. listopadu 2021 a přináší vedle nového základu převzatého z Debianu také velký balík vlastních změn a vylepšní.

Otevřít článek

Raspberry Pi 4 Model B – 8GB RAM

Raspberry Pi je nejoblíbenější jednodeskový počítač na světě. První model přišel v roce 2012 se skromným cílem – posílit technické vzdělávání dětí – a odstartoval malou průmyslovou revoluci. Raspberry Pi 4 Model B je dosud nejvýkonnější model a první plnohodnotná náhrada PC!

Otevřít kartu produktu

Raspberry Pi skenerový server – nastavení pomocí SANE

Tento návod vám ukáže, jak můžete nastavit Raspberry PI jako server skeneru pomocí softwaru SANE.

Otevřít článek

Připravte se na 48MPx RAW s chystaným Arducam USB Camera Dev Kitem

Nelze popřít, že fotoaparáty v telefonech se díky vyšším specifikacím a sofistikované kombinaci několika kamer dostaly na vyšší úroveň. Co kdybychom tyto kamery dostali na platformy Raspberry Pi a Nvidia, abyste mohli k vytvářet lepší aplikace? Co když dokážeme držet krok s trendy? Kde vůbec začít? Převedli jsme naše myšlenky k činům a vyrobili jsme desku se 48megapixelovým snímačem.

Otevřít článek

Je čas postavit DIY hodiny

Schopnost určit absolutní polohu objektu je důležitá pro nespočet aplikací, především pro vše, co využívá motor. Uživatel holybaf z Instructables přišel s nápadem sestrojit vlastní rotační snímač, který má rozlišení 60 stupňů, využívá CD a funguje jako přesné hodiny.

Otevřít článek
Otevřít video na YouTube

Arduino Uno Rev3

Deska Arduino Uno je založena na čipu ATmega328P. Deska má 14 digitálních vstupních/výstupních pinů (6 z nich můžete využívat jako výstupy pro pulsně šířkovou modulaci), 6 analogových vstupů, frekvenci 16MHz, USB 2.0, napájecí jack, ICSP header a resetovací tlačítko.

Otevřít kartu produktu

Raspberry Pi CM4 začíná být standardem

Stalo se pravidlem, že se objevují jednodeskové počítače, které se Raspberry Pi podobají více než na pohled, protože počítače z Cambridge určují hardwarový standard pro mnoho svých konkurentů. Tento trend nabral nový zajímavý směr, protože se objevila nová deska, která nemá známý 40pinový konektor Pi Model B, ale kopíruje kompaktnější Compute Module 4. Radxa CM3 je vybavena čtyřjádrovým procesorem Rockchip RK3566 Cortex-A55 s frekvencí 2,0 GHz a má být k dispozici v různých specifikacích paměti s maximální kapacitou 8 GB. Je hardwarově kompatibilní s modulem Pi CM4 a měl by být použitelný se základními deskami vyrobenými pro tento modul.

Otevřít článek

Canonical mění Linux na Macu

V návaznosti na oznámení společnosti Apple o nové řadě MacBooků M1, které, jak se říká, mění pravidla hry, přináší společnost Canonical rychlý a snadný Linux na platformu M1. Multipass, nejrychlejší způsob, jak provozovat Linux napříč platformami, se minulý týden dočkal aktualizace, která uživatelům M1 umožňuje provozovat virtuální počítače Ubuntu s minimálními nároky na nastavení. Multipass dokáže stáhnout a spustit obraz virtuálního počítače jedním příkazem a vývojáři na platformě M1 nyní mohou spustit Linux do 20 vteřin.

Otevřít článek

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *