Zonepi radar #84

Blender 3.0, nová éra pro tvorbu obsahu

3. prosince 2021, Blender Foundation oznamuje vydání Blenderu 3.0, který je začátkem nové éry tvorby 2D/3D obsahu v softwaru s otevřeným zdrojovým kódem.

3D se v mnoha ohledech stalo mainstreamem. 3D technologie je nepopiratelnou součástí našich životů. V nadcházejícím desetiletí ovlivní způsob, jakým komunikujeme a interagujeme mezi sebou a se světem. Každý velký hráč v technologickém průmyslu tento vývoj očekává. Z tohoto důvodu je příliš důležité ponechat budoucnost pouze na podnicích a postupech řízených akcionáři.

Organizace Blender a komunita blender.org jsou odhodlány zůstat nezávislou silou, která zajistí, aby staré i nové způsoby vytváření 3D zážitků – ať už grafiky, filmů, her nebo xr – byly volně a otevřeně přístupné všem bez ohledu na to, odkud pocházíte. S Blenderem 3.0 děláme další krok tímto směrem, jako první z mnoha, které budou v tomto desetiletí vydány.

Blender 3.0 je k dispozici ke stažení jako svobodný software na stránkách blender.org.

Otevřít článek
Otevřít video na YouTube

Recenze: UPS HAT pro Raspberry Pi Zero WH

Když potřebujete neustále spuštěný počítač Raspberry Pi Zero pro důležitou úlohu, například pro záznam dat ze senzoru, není nic nepříjemnějšího než výpadek napájení ze sítě. Abyste tomu předešli, je nezbytnou součástí výbavy UPS (nepřerušitelný zdroj napájení).

Zajímavou možností je UPS HAT od společnosti Waveshare, který je dodáván s baterií LiPo 3,7 V 1000 mAh. Akumulátor se připevňuje na lepicí pásek na desce a má krátký kabel, který se zapojuje do mini JST konektoru desky.

Otevřít článek

Waveshare UPS HAT pro RPi Zero, stabilní výstupní napětí 5 V

Modul nepřerušitelného napájení specializovaný pro řadu Raspberry Pi Zero. Obsahuje spínanou nabíječku s Li-po baterií s řízením cesty, čip pro zvýšení napětí, a monitor napětí/proudu, který umožňuje sledovat provozní stav baterie prostřednictvím sběrnice I2C.

Otevřít kartu produktu

Síla je se systémem NVIDIA Jetson silná

Začátkem letošního roku společnost NVIDIA sponzorovala soutěž s časopisem Make: Magazine, ve které žádala výrobce, aby zaslali své nejlepší projekty droidů s umělou inteligencí na galaktické téma. Níže jsou uvedeni dva vítězové soutěže droidů.

Otevřít článek

StereoLabs ZED 2

2K stereo kamera pro snímání hloubky prostoru s umělou inteligencí.

Otevřít kartu produktu

Recenze: Raspberry Pi Zero 2W

V únoru 2012 byl na trh uveden první počítač Raspberry Pi založený na čipu BCM2835. Za devět let se toho hodně změnilo, ale malý BCM2835 zůstal v nabídce Raspberry Pi. Poté, co Raspberry Pi 2 v roce 2015 nahradil verzi 1, BCM2835 žil dál v Raspberry Pi Zero (a později Zero W). Nadále pohání velké i malé projekty a poskytuje levný přístup k výpočetní technice po celém světě. Je však po devíti letech služby čas nechat tento malý čip odejít do důstojného důchodu (i když původní Zero bude stále k dispozici)?

Otevřít článek

Raspberry Pi Zero 2 W

Raspberry Pi Zero 2 W je nástupcem přelomového počítače Raspberry Pi Zero W. Při zachování zpětné kompatibility dosahuje až 5 × vyššího výkonu.

Otevřít kartu produktu

Zaujímavé projekty zázračnej stavebnice

Milí rodičia žiakov, ktorých zaujali stavebnice LEGO Technic! Dovoľte mi, aby som Vám predstavil cenovo dostupnú stavebnicu s rovnakými dielikmi, ktorá je dokonca kompatibilná s výučbovým mikropočítačom micro:bit (treba prikúpiť). Spojenie týchto dvoch unikátov sa dá považovať za malý zázrak, z čoho je aj takpovediac odvodený anglický názov stavebnice Wonder Building Kit.

Otevřít článek

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *