Zonepi radar #89

Ubuntu Desktop na 2GB Raspberry Pi 4

Ve společnosti Canonical jsme hrdí na to, že můžeme na Raspberry 4 nabídnout plnohodnotný desktopový systém Ubuntu. Ubuntu Desktop poskytuje vše, co potřebujete k vývoji softwaru a dokonce i k jeho nasazení na Ubuntu Server na zařízeních, jako je Raspberry Pi Zero 2 W.

Plné desktopové prostředí je však pro Pi poměrně náročné. Až dosud jsme uživatelům doporučovali držet se modelů se 4 GB nebo 8 GB RAM, aby měli jistotu, že budou dobře fungovat. Jedním z našich cílů pro nadcházející vydání Ubuntu 22.04 LTS je snížit tuto vstupní bariéru. To znamená, že se zaměříme na životaschopný desktop na modelech Raspberry Pi 4 s 2 GB.

Tajemství této optimalizace spočívá ve funkci linuxového jádra zvané zswap. V tomto blogu vám ukážeme, jak tuto funkci zapnout již dnes a využít tak nadcházejícího zvýšení výkonu, které bude ve verzi 22.04 standardem.

Nové bezplatné návody jak programovat 3D světy v Unity

Dnes vydáváme novou vzrušující řadu projektů všechny, co chtějí vytvářet 3D světy, příběhy a hry. Ve spolupráci se společností Unity nabízíme každému mladému člověku kdekoli na světě možnost podniknout první kroky při vytváření virtuálních světů pomocí 3D v reálném čase.

Raspberry Pi 4 Model B

Raspberry Pi je nejoblíbenější jednodeskový počítač na světě. První model přišel v roce 2012 se skromným cílem – posílit technické vzdělávání dětí – a odstartoval malou průmyslovou revoluci. Raspberry Pi 4 Model B je dosud nejvýkonnější model a první plnohodnotná náhrada PC!

Raspberry Pi 400

Kompaktní stolní počítač zabudovaný v klávesnici. Výkon převyšující standardní Raspberry Pi 4. Chlazení na špičkové úrovni. Klávesová zkratka pro vypnutí a zapnutí počítače (Fn+F10). Konektivita: dvoupásmová Wi-Fi, Bluetooth, 40pinový GPIO konektor, microSD slot, 2 × microHDMI, napájecí USB-C, 2 × USB 3.0, 1 × USB 2.0, 1 × Gigabit Ethernet.

Raspberry Pi Compute Module 4

Výpočetní modul se silou Raspberry Pi 4. Rozhraní Gigabit Ethernet, PCIe Gen 2 x1, 2 × HDMI, 2 × DSI, 2 × CSI a další. Volitelná velikost eMMC i RAM. Volitelná vestavěná Wi-Fi & Bluetooth s interní anténou a UFL konektorem pro připojení externí antény.

Retro „Minitel“ notebook

Před rozvojem World Wide Webu byla ve Francii velmi populární telekomunikační služba Minitel. Umožňovala občanům země mimo jiné rezervovat si jízdenky na vlak, kontrolovat elektronickou poštu, vyhledávat v telefonním seznamu a přistupovat k internetovému bankovnictví, přičemž v době největšího rozmachu přilákala odhadem 25 milionů uživatelů a nabízela přibližně 26 000 služeb.

Game Boy se s dvojicí Pi Pico stane Super Game Boyem!

Pro milovníky Nintenda v 90. letech byl Super Game Boy nezbytnou kazetou pro Super Nintendo, která hráčům umožňovala hrát hry pro Game Boy na televizoru. Nejenže umožňovala hraní čtyřbarevných her na velké obrazovce, ale umožňovala také hrát oblíbené tituly pro Game Boy, aniž byste museli utrácet celé jmění za tužkové baterie. Zatímco pozdější handheldy, jako je PSP nebo dokonce Nintendo Switch, dokážou bez problémů vyvést video přímo na televizor, původní Game Boy potřeboval pomoc při zpracování od SNESu nebo, jak nám ukazuje [Andy West], může tuto pomoc získat i od moderního mikrokontroléru.

Arduino Uno Rev3, originál

Deska Arduino Uno je založena na čipu ATmega328. Deska má 14 digitálních vstupních/výstupních pinů (6 z nich můžete využívat jako výstupy pro pulsně šířkovou modulaci), 6 analogových vstupů, frekvenci 16MHz, USB 2.0, napájecí jack, ICSP header a resetovací tlačítko.

Arduino hodiny, co odpočítávají čas do důchodu

Pro většinu lidí je myšlenka na odchod do důchodu velmi vzrušující. Konečně můžete po desetiletích tvrdé práce naposledy odejít do důchodu a strávit zbytek života odpočinkem a užíváním si volných let. Spolupracovnice RdRnr318 každý den aktualizuje svou nástěnku a odpočítává počet dní do odchodu do důchodu. Aby Martha ušetřila trochu námahy a snížila rozpočet na fixy v kanceláři, sestrojil RdRnr318 tento „téměř autonomní displej pro odpočítávání odchodu do důchodu“, který nahradí tabuli.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *