Zonepi radar #92

Zonepi radar monitoruje dění ve světech Raspberry Pi, elektro kutilství, STE(A)M vzdělávání, retro a VR gamingu a průmyslu 4.0. Ze stovek zachycených zpráv vybírá a pravidelně přináší stručný souhrn těch nejvýraznějších.

Kamerový modul sa k doskám Raspberry Pi pripája cez plochý kábel do konektora pre kameru. Kamera má rozlíšenie 16 MPx (4656 x 3496 pixelov), dokáže nakrúcať videá v rozlíšení 1080p pri 30 fps. Má snímač Sony IMX519 a objektív s autofokusom a svetelnosťou f/1.75, takže dokáže zhotovovať dobré zábery aj v horších svetelných podmienkach.

Dlouhodobí fanoušci o Raspberry Pi se jistě setkali s mnoha aktualizacemi operačního systému, od prvních náhledů Debianu Squeeze přes Raspbian až po současný Raspberry Pi OS. Nejnovější verze Raspberry Pi OS je však něco jiného a mohla by být jednou z nejdůležitějších verzí v dosavadní historii platformy, protože konečně vyšla jeho oficiální 64bitová verze!

Zvykli jsme si, že funkce GPIO počítačů Raspberry Pi zůstávají v průběhu let v podstatě stejné, a proto možná zapadlo, že Raspberry Pi 4 má šest řadičů SPI, šest řadičů I2C a šest UART – to vše na 40pinovém headeru. Nemůžete je sice využít všechny najednou, ale díky až čtyřem různým zapojením připojeným k jednomu pinu můžete pro svůj příští projekt v oblasti robotiky, automatizace nebo pasení koček (nejedná se o chybu překladu) vytvořit docela výkonnou kombinaci periferií.

Nástup rozhraní USB-C a standardu PD (power delivery) umožnil, aby jediný kabel přenášel velké množství dat i energie pro širokou škálu zařízení. Když tedy uživatel Instructables Toby Chui hledal powerbanku s podporou PD pro svůj notebook, ale narážel jen na drahé přístroje, rozhodl se vyrobit si vlastní – samozřejmě s dalšími vylepšeními.

Pokud jste někdy rozdávali karty „špatným způsobem“ mezi seriózními hráči pokeru, pak víte, že někteří lidé neberou proces rozdávání na lehkou váhu. Karty musíte rozdávat ve správném pořadí, každému hráči jednu, a teprve poté začít znovu u prvního, aniž byste kartu ukázali. Pokud vám to připadá jako problém, můžete si postavit tohoto robota na rozdávání karet, kterého navrhl pan Innovative.

V loňském roce jsme se rozhodli shromáždit více příběhů, nápadů a inspirace z komunity počítačového vzdělávání v době mezi vydáním časopisu Hello World: spustili jsme podcast Hello World. V podcastu se hlouběji věnujeme článkům z časopisu Hello World a hovoříme s lidmi z celého světa, kteří pracují jako učitelé, vychovatelé a další odborníci v oblasti počítačového vzdělávání.

Stav internetu věcí – leden 2022

V oblasti internetu věcí (IoT) není dne, kdy by se neobjevily inovace, které se týkají jak podniků, tak jednotlivců. Pokud vám to uniklo, přinášíme vám přehled nejdůležitějších událostí loňského roku ze světa internetu věcí. Leden byl měsícem nabitým novinkami souvisejícími s IoT, takže se připravte na jízdu, protože se ponoříme rovnou do tohoto měsíčního seriálu vzrušujících novinek z oblasti IoT z celého světa.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *