Zonepi radar #93

Zonepi radar monitoruje dění ve světech Raspberry Pi, elektro kutilství, STE(A)M vzdělávání, retro a VR gamingu a průmyslu 4.0. Ze stovek zachycených zpráv vybírá a pravidelně přináší stručný souhrn těch nejvýraznějších.

Nastavení desky Raspberry Pi vždy vyžadovalo druhý počítač, který se používá k flashování vybraného operačního systému na SD kartu, bez které nemohl počítač Raspberry Pi naběhnout. Nadace Raspberry Pi však pracuje na nové verzi zavaděče, který by mohl desku Raspberry Pi bez operačního systému připojit přímo k internetu a umožnit jí stáhnout a nainstalovat oficiální operační systém Raspberry Pi OS na prázdnou kartu SD, aniž by k tomu potřebovala další počítač.

Je čas, aby se mladí tvůrci technologií podělili se světem o to, co vytvořili! Registrace do soutěže Coolest Projects Global 2022 je nyní otevřena. Počínaje dneškem mohou mladí lidé zaregistrovat svůj technologický výtvor na webových stránkách Coolest Projects Global, kde bude vystaven v online galerii, kterou uvidí celý svět.

Sledování meteorů s Raspberry Pi

Mary a Mark McIntyreovi se věnují astronomii natolik, že si na Astrofarmě ve Francii udělali mini líbánky a načasovali je tak, aby měsíční světlo neovlivnilo, zda budou moci pozorovat hvězdy. Dokonce se přestěhovali přes půl Spojeného království, aby si mohli zařídit domov v blízkosti důležitého místa pro pozorování hvězd, a v té chvíli se rozhodli vyměnit své stávající zařízení pro sledování meteorů. Nyní sestrojili zařízení pro sledování meteorů založené na systému RMS (Raspberry Pi Meteor Software), které je jedním z desítek astronomických sledovačů, jež pomohly určit místo, kde se nachází velmi vzácný uhlíkatý chondritový meteorit, který v únoru 2020 dopadl v Somersetu.

Měření kvality ovzduší na konkrétním místě není příliš složité. Většinou stačí jeden nebo dva senzory a malý mikrokontrolér. Předpovídat kvalitu ovzduší v nadcházejícím období je však o něco složitější, protože o tom, jak bezpečné bude dýchat vzduch venku, rozhoduje mnoho faktorů. Naštěstí však nemusíme znát všechny tyto faktory a jejich složité interakce, abychom mohli předpovídat kvalitu ovzduší. Můžeme vycvičit počítač, aby to udělal za nás, jak ukazuje [kutluhan_aktar] s měřičem kvality ovzduší schopným strojového učení.

Univerzální dálkové ovladače jsou užitečným nástrojem, pokud máte mnoho zařízení, která by jinak měla vlastní dálkové ovládání. Sloučení všech do jednoho zařízení vede k menšímu nepořádku a menší frustraci, ale často nejsou skutečně „univerzální“, protože některé z nich nemusí podporovat všechna infračervená zařízení, která byla kdy vyrobena. Pokud jste v takové situaci, je možné si místo toho sestavit skutečně univerzální dálkový ovladač, pokud máte po ruce mikrokontrolér a několik infračervených LED diod.

Stav robotiky – leden 2022

To je ale začátek roku! Stanovení milníků, pomoc potřebným a odvaha snít. Leden 2022 začíná jednou z největších technologických konferencí – CES. V tomto díle tedy najdete rozbor tří robotů v našem obvyklém stylu. Ale je toho víc… přinášíme také příběh, který vás všechny inspiruje.

Od vestavěných senzorů po pokročilou inteligenci: Průmysl 4.0 – inovace pomocí TinyML

V předchozím článku o ekosystému Arduino Pro společnost Wevolver popsala, jak klíčovou roli hrají vestavěné senzory při transformaci strojů a automatizačních zařízení na kybernetické fyzické výrobní systémy (CPPS). Pomocí systémů CPPS výrobci a poskytovatelé automatizačních řešení získávají data z výrobní haly a využívají je k optimalizaci v oblastech, jako jsou výrobní plány, řízení procesů a řízení kvality. Tyto optimalizace využívají pokročilou analýzu dat internetu věcí (IoT) nad soubory výrobních dat, což je důvod, proč jsou data novou ropou.

Přesun podnikání online se stává novým hlavním trendem, díky němuž se doručovací služby stávají novou normou. V souladu s růstem online podnikání výrazně vzrostla poptávka po kurýrních službách, které pomáhají doručovat objednané zásilky. V souladu s tím se zvýšila i zátěž, kterou má na pracovníky. Tváří v tvář této nové výzvě se společnosti KEISUUGIKEN a Seeed spojily, aby poskytly autonomního odtahového robota s názvem „PITAKURU“.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *