Zonepi radar #94

Zonepi radar monitoruje dění ve světech Raspberry Pi, elektro kutilství, STE(A)M vzdělávání, retro a VR gamingu a průmyslu 4.0. Ze stovek zachycených zpráv vybírá a pravidelně přináší stručný souhrn těch nejvýraznějších.

Klasická konstrukce vrtulníku, kterou každý zná, má velký centrální rotor, který vytváří vztlak, a mnohem menší rotor směrem dozadu, který zabraňuje tomu, aby se vrtulník vymkl kontrole. Redditor CCCanyon se však rozhodl inspirovat se letounem CH-47 Chinook společnosti Boeing, který využívá dvojici stejně velkých a vzájemně posunutých rotorů, které společně pracují na tom, aby se vrtulník pohyboval a zároveň zůstal stabilní.

Naše semináře z této série o vzdělávání v oblasti umělé inteligence a datových věd, které pořádáme společně s Institutem Alana Turinga, se zabývají řadou různých témat a pohledů. Tento měsíc nebyl výjimkou. Byli jsme potěšeni, že jsme mohli hostit Taru Chklovski, generální ředitelku společnosti Technovation, jejíž prezentace nesla název „Výuka mládeže v oblasti využití umělé inteligence k řešení cílů udržitelného rozvoje“.

ReTerminál je nejen levná kombinovaná jednotka HMI-PLC, ale je také ideální pro malé výrobní série nebo pilotní projekty před rozšířením produktů založených na Raspberry Pi.

Kromě rozšíření pinů GPIO headeru Raspberry Pi 400 má základna Maker HAT Base od společnosti Cytron v rukávu několik triků. Použití standardních HAT s GPIO headerem Raspberry Pi 400 není ideální kvůli jeho umístění v zadní části klávesnice, což znamená, že displej nebo HAT s LED maticí směřuje dozadu. Základna Maker HAT Base, která je dodávána společně s krátkým plochým kabelem pro připojení k GPIO headeru, to usnadňuje, protože HAT můžete namontovat vertikálně na GPIO header základy, stejně jako u jakéhokoli jiného modelu Raspberry Pi.

Robotické vozidlo je vybavené kamerou a má výkonný mikrokontrolér ESP 32, takže ho môžete naprogramovať tak, aby sa samostatne pohybovalo v priestore, sledovalo čiaru, vyhýbalo sa prekážkam, prípadne sledovalo loptičku, čiaru, alebo reagovalo na povely na kartičkách s kódmi. Pri zostavovaní stavebnice sa naučíte aj spájkovať jednoduché súčiastky.

Hovorí sa, že je lepšie raz vidieť ako trikrát čítať, tak postup skompletovania vozidielka aj jeho možnosti sú ukázané vo videu.

Stavebnica Cytron Maker UNO X kompatibilná s Arduinom

Cenovo dostupná (17 €) konštručkná stavebnica kompatibilná s Arduino UNO umožňuje realizovať elektronické zapojenia na prepojovacom poli, a vyskúšané zapojenie môžete následne realizovať na univerzálnom plošnom spoji, takže si precvičíte aj spájkovanie. Stavebnica okrem vývojovej dosky obsahuje UV a IR senzory vzdialenosti, 6 LED, rezistory, tranzistory, jednosmerný motorček, spínače, potenciometer a prepojovacie vodiče. Stiahnuť si môžete aj 100 stranovú príručku v PDF so zaujímavými zapojeniami pre Arduino

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *