| |

Chci naučit děti programování: Jak na to?

Autor: Mgr. Marc Scott, BSc (Hons)

Určitě jste už hodně slyšeli o programování a také o tom, jak je důležité, aby se mu děti začaly učit co nejdříve. Počítače všeho druhu jsou již dávno nedílnou součástí našich životů a to nemluvíme jen o notebooku nebo stolním počítači, který máte doma nebo v práci. Chytré telefony, domácí spotřebiče ale třeba i automobily jsou ovládány právě počítači. Aby vše fungovalo správně, počítače potřebují dostávat instrukce, které jim řeknou, co mají dělat, a počítačové programování spočívá právě ve vytváření těchto instrukcí.

V momentě, kdy si děti zamilují programování, získají možnosti vytvářet nekonečné množství věcí; dokážou psát programy a vytvářet projekty, které považují za užitečné, zábavné nebo zajímavé. Jak tedy dát svému dítěti příležitost seznámit se s programováním? To a mnohem více se dozvíte v dnešním článku!

Scratch Junior

Pokud jde o dítě mladší 7 let, pro úvod do světa programování je nejlepší aplikace ScratchJr. Je dostupná pro telefony i tablety, rozumí si s Androidem i iOS a umožňuje dětem naučit se úplné základy programování. Aplikace je velmi jednoduchá a děti se nemusí bát že udělají chybu.

Code Club World

Nadace Raspberry Pi Foundation vyvinula řadu aktivit pro mladé studenty, které mají za úkol pomoci jim na jejich cestě k rozvoji počítačových dovedností. Code Club World představuje platformu, kde je možnési různě hrát s kódy, navrhnout si vlastního avatara, přimět ho tančit nebo hrát hudbu. Navíc mohou studenti své výtvory sdílet s ostatními.

„Můžete si vše také vyzkoušet a společně objevovat Scratch. Platforma je určena pro úplné začátečníky, kteří si s ní užijí spoustu zábavy.“

Carol Thornhillová, magistra technických věd, učitelka matematiky

Scratch

Scratch je určen pro děti ve věku 7 až 11 let a představuje skvělý způsob, jak objevit pokročilejší programování nebo jak postoupit z úrovně ScratchJr. Stejně jako ScratchJr je jazyk Scratch založený na programovacích blocích a umožňuje dětem sestavovat příkazy a vytvářet hry, animace, příběhy, nebo dokonce používat některé doplňky k interakci s elektronickými zařízeními a zkoumat physical computing.

Dívka představuje projekt, který sama naprogramovala ve Scratchi.

Nadace Raspberry Pi Foundation nabízí v jazyce Scratch stovky projektů, které si mohou děti vyzkoušet, ale do začátku je nejlepší projít si Úvod do jazyka Scratch, který dítěti poskytne základní dovednosti, které potřebuje, a poté ho povzbudí k vytváření vlastních projektů. Cílem je vytvoření vlastní interaktivní elektronické knihy.

Je možné, že Scratch děti nikdy neomrzí, a to je naprosto v pořádku – jedná se o plně funkční programovací jazyk, který, když se naučíte rozumět všemu, co umí, je překvapivě výkonný. Další jeho výhodou je snadný přístup ke grafice, zvukům a interaktivitě, které mohou být v jiných programovacích jazycích obtížněji dosažitelné.

Python

Pokud hledáte tradičnější programovací jazyky, ve kterých by dítě mohlo pokračovat zejména až dosáhne 12 let nebo více, pak je dobré jej nasměrovat k programovacímu jazyku Python a k jazykům, na kterých je postaven World Wide Web, což jsou zejména HTML, CSS a JavaScript.

Animace vytvořená pomocí jazyka Python.

Naše zdroje pro jazyk Python se zabývají základy jeho používání a poté postupují dále. Python je jedním z nejpoužívanějších jazyků, pokud jde o oblast umělé inteligence a datové vědy, a zdroje dítě podpoří v poznávání těchto fascinujících aspektů a technologií. Projekty mnohdy využívají cenově dostupný počítač Raspberry Pi Pico a několik elektronických součástek, které dětem umožní vytvářet nejrůznější umělecké instalace a šikovné gadgety.

„Vyzkoušet si Python neznamená, že se nemůžete vrátit ke Scratchi, nebo mezi Scratchem a Pythonem přepínat pro různé účely. Sám Scratch pro některé projekty stále používám!“

Tracy Gardner, doktorka počítačových věd, bývalá softwarová architektka IBM a v současné době autorka projektů v nadaci Raspberry Pi Foundation
.

Python je skvělý textový programovací jazyk, který se mladí lidé mohou naučit.

Projekty v rámci programování

Na webových stránkách s výukovými lekcemi pro programování najdete mnoho různých projektů, které pomohou vašemu dítěti naučit se programování a digitální tvorbu. Nabízejí různé zdroje, od těch pro začátečníky, jako je cesta Úvod do Scratche, až po pokročilejší aktivity, jako je Úvod do Unity, kde se děti naučí vytvářet 3D světy a hry.

„Naše nové projektové cesty mohou mladí tvůrci zvládnout sami, bez zásahu dospělých. Vše je strukturováno tak, aby studenti v počátečních fázích budovali dovednosti a sebedůvěru, a poté vyzkoušeli otevřenější úkoly a inspirativní nápady, které si mohou přizpůsobit nebo na nich hlouběji pracovat.“

Rik Cross, BSc (Hons), PGCE, bývalý učitel a ředitel neformálního vzdělávání v Raspberry Pi Foundation.

Webové vývojářství

Web jako takový je nedílnou součástí života každého z nás a je důležité, aby děti rozuměly technologiím, které ho pohánějí. Kurz Úvod do webu umožní dětem vytvářet vlastní webové stránky s jejich vlastním obsahem, ať už jde o posílání přáníček, vyprávění příběhů nebo vytváření přehlídky svých projektů.

Dívka se učí programovat na tabletu z pohodlí domova. Pro děti je přínosné dozvědět se, jak jsou jim známé webové stránky vlastně vytvářeny.

Programovací kluby

Programovací kluby jsou skvělým místem, kde se děti mohou zabavit a získat při programování větší jistotu, a také se mohou učit formou hry a sdílet své výtvory mezi sebou. Nadace Raspberry Pi provozuje největší síť programovacích klubů na světě, které se jmenují CoderDojo a Code Club.

V České republice se programováním zabývá klub Coder Dojo Česká republika. Výuka programování a programovací kluby se zároveň začínají běžně objevovat na spoustě českých škol.

„Každým rokem mám v Code Clubu novou skupinu tvůrců a nejlepší jsou chvíle kdy si uvědomí, že mohou skutečně popustit uzdu fantazii. Chcete vytvořit animaci, ve které mluvící ananas honí sněhuláka? Rozhodně! Chcete vytvořit škálovatelné umělecké dílo z 1000pixelových kreslených hudebních nástrojů? Směle do toho! Pokud to umíte naprogramovat, zkrátka to můžete vytvořit!“

Liz Smartová, mentorka Code Clubu a CoderDojo, bývalá architektka řešení a autorka projektů pro nadaci Raspberry Pi Foundation.

V Code Clubu a CoderDojo se mladí lidé spojují do týmů, ve kterých společně programují nejrůznější projekty.

Další výzvy

Jakmile se vaše dítě naučí základy, může se klidně zapojit do programovací výzvy! Evropský program Astro Pi Challenge umožňuje mladým lidem vytvářet příkazy, které pak skutečně běží na Mezinárodní vesmírné stanici. Program Coolest Projects zase dává dětem možnost prezentovat své projekty po celém světě.

Dívka představuje svůj projekt na přehlídce Coolest Projects.

Bez ohledu na to, jakou technologií se chce vaše dítě zabývat, je k dispozici spousta bezplatných zdrojů a materiálů od organizací, jako jsou Raspberry Pi Foundation a Scratch Foundation, které připravují děti na život v 21. století. Ať už se chtějí stát profesionálními softwarovými inženýry, zkoumat elektroniku, nebo si prostě jen tak hrát, můžete je podpořit, aby prozkoumaly některé programovací projekty a zjistily, co všechno je možné se naučit, vyrobit a udělat!

Autor: Mgr. Marc Scott, BSc (Hons), bývalý učitel přírodních věd, informatiky a inženýrství a vedoucí obsahu projektů v Raspberry Pi Foundation.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jeden komentář