mBot Explorer Kit + projekt LED hodiny

V tomto článku se seznámíte s prvním robotem ze série mBot a navíc se dozvíte, jak si s pomocí programu mBlock 5 a Makeblock Explorer Kitu vytvořit vlastní LED digitální hodiny.

Co je to mBot Explorer Kit?

mBot Explorer Kit je jeden z robotů série mBot od společnosti Makeblock. Pokud vás zajímají další informace o společnosti Makeblock a jejich nabídce robotů, kteří mají po celém světě více než 10 000 000 uživatelů, přečtěte si náš předchozí článek: Vítejte ve světě Makeblock!

mBot Explorer kit byl uveden na trh v roce 2015 a rázem se stal jedním z nejoblíbenějších robotů na celém světě. Tehdy se ještě označení „mBot“ používalo jenom pro tohoto jednoho konkrétního robota. V roce 2016 se ale rodina mBotů rozrostla, přidal se ještě mBot Ranger, tedy mladší bratr mBot Explorer Kitu. Od té doby se označení „mBot“ začalo užívat obecně – jako název celé skupiny edukativních robotů pro začátečníky v programování.

mBot Explorer Kit je robot určený pro děti ve věku 8 – 12 let, takže řekněme přelom prvního a druhého stupně základní školy. Ovládání robotů je velmi jednoduché a intuitivní: roboti se ovládají pomocí programu mBlock, který je celý přeložen i do češtiny. Děti tak mohou své nápady zrealizovat během chvilky bez jakéhokoli složitého zapojování!

mBot Explorer Kit – Projekt

Na dnešek jsme si pro vás připravili velmi zajímavý projekt. Ukážeme vám, jak si můžete s pomocí programu mBlock 5 naprogramovat své vlastní LED hodiny!

!Upozornění!
Je nutné zdůraznit, že tento projekt je určený pro mBot Explorer Kit V2. Tato verze oproti předchozí verzi obsahuje i LED displej, který je nutný pro zobrazení reálného času.

Kromě samotného robota mBot Explorer Kit budete také potřebovat program mBlock 5. Program mBlock 5 si buď můžete bezplatně stáhnout a nebo můžete využít jeho online verzi a programovat online.

Stáhnout program mBlock

Propojení mBot Explorer Kitu a počítače

Nejprve si stáhněte program mBlock. Po prvním spuštění se vám možná může zdát program mBlock nepřehledný, ale nebojte, je velmi jednoduchý. První věc, kterou byste měli udělat, je nastavení českého jazyka. V levém horním rohu, vedle loga mBlock naleznete ikonu zeměkoule. Přejeďte na ni kurzorem myši a vyberte český jazyk.

Dalším krokem je propojení robota a počítače pomocí USB kabelu typ A – typ B. Kabel je součástí balení robota mBot Explorer Kit. Jakmile robota propojíte se svým počítačem, můžete ho zapnout.

Nyní je nutné spárovat základní desku robota a počítač v programu mBlock5. V levém dolním rohu klikněte na symbol „+” a vyberte robota „mBot”.

Nakonec už stačí jen kliknout na ikonu „Připojení” v levém dolním rohu a potvrdit tabulku, která se pak objeví. Základní zapojení robota a jeho propojení s programem mBlock máte hotové!

Vytvoření vlastního programu

Program mBlock5 obsahuje takzvané „blokové programování”, které spočívá ve skládání programových bloků pod nebo vedle sebe bez nutnosti psaní jakkoli složitých kódů v kódovacím jazyce.

!Upozornění!
Ujistěte se, že máte v levém dolním rohu nastavený režim „Živě”.

Vytvoření samotného programu je velmi jednoduché. Nejdříve si však musíme vytvořit proměnné (sekundy; minuty; hodiny). Zhruba uprostřed obrazovky se nachází sloupec barevných teček. Jedná se o záložky s různými bloky s rozličnými vlastnostmi a využitím. Nejdříve se zaměříme na oranžovou tečku „proměnné” (předposlední). V průběhu vytváření programu ale budeme využívat i další záložky: „operátory”, „ovládání”, „události” a „vzhled”.

Příklad hotového programu:

Nyní už jen stačí ve správný čas stisknout vámi zvolenou klávesu a na displeji se objeví aktuální čas.

A teď už můžete začít sami zvolna prozkoumávat program mBlock5 a jeho možnosti. Kdo ví, na jaké zajímavé projekty přijdete! Klidně nám napište a pochlubte se jimi!

Děkujeme za přečtení našeho krátkého článku o robotovi mBot Explorer Kit. Nechte se překvapit, co vám přineseme příště.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *