Home Assistant seriál s Jakubem: Díl 1: Instalace

Úvod

Vítám Vás u nového seriálu, kde se budeme věnovat velkému pomocníkovi pro chytrou domácnost: Home Assistantovi.

V několika dílech si postupně probereme instalaci, zálohování, přidávání a konfiguraci chytrých zařízení, automatizace, a vrhneme se i na pokročilejší programování v jazyce YAML a využití levných ESP čipů.

V dnešním díle si nainstalujeme Home Assistant (dále jen HA) na Raspberry Pi 4 (dále jen RPi4), přidáme si Sonoff Zigbee USB Dongle Plus pro komunikaci s našimi chytrými zařízeními a nainstalujeme dva doplňky: Zigbee2MQTT a MQTT Broker.

Pro instalaci budeme potřebovat:

Instalace HA OS na SD kartu

V prvé řadě nainstalujeme na SD kartu HA OS, který přímo podporuje Raspberry Pi a mám s ním nejlepší zkušenosti.

  1. Micro SD kartu vložíme do adaptéru a čtečky karet v notebooku/PC.
  2. Stáhneme Raspberry Pi Imager a nainstalujeme ho do notebooku/PC.
  3. Spustíme Raspberry Pi Imager a vybereme:
    Raspberry Pi Device: Raspberry Pi 4
    Operating System: Other specific-purpose OS -> Home assistants and home automation -> Home Assistant -> Home Assistant OS 11.4 (RPi 4/400)
    Storage: vybereme naši SD kartu

Kdo nerad čte, může se podívat na krátké video 🙂

Příprava HA OS pro první použití

  1. Po dokončení instalace vyjmeme SD kartu ze čtečky, vložíme ji do RPi4 a zapojíme zdroj do zásuvky. RPi4 propojíme ethernetovým kabelem s routerem a vyčkáme 1-2 minuty. Poté otevřeme prohlížeč a vložíme do něj adresu: homeassistant:8123. Pokud se nám na stránce nic neotevře, je potřeba zkontrolovat firewall v routeru a případně bude potřeba povolit port 8123, který HA používá pro komunikaci.

    Pro jednoduchou diagnostiku můžete využít příkaz ping homeassistant v příkazovém řádku. Pokud dostanete odpověď, bude pravděpodobně problém právě v komunikaci přes port 8123. Pokud odpověď nedostanete vůbec, bude diagnostika složitější a bude potřeba se podívat přímo do konfigurace ve svém routeru, ověřit, zda RPi4 dostalo IP adresu z DHCP serveru atd. Bohužel nejsem schopen v tomto návodu postihnout všechny případy, routerů jsou na trhu stovky.

  2. Po otevření adresy se nám načte obrazovka (vizte níže) a počkáme, než se dokončí potřebná nastavení. Po dokončení klikneme na Vytvořit můj chytrý domov.

  1. Vyplníme, jak se bude náš chytrý domov jmenovat a vytvoříme si uživatelské jméno a heslo. Doporučuji si vymyslet silné heslo, jelikož Váš HA bude v budoucnu volně přístupný z internetu a určitě nechcete, aby Vám někdo např. vypínal a zapínal světla :).

  1. Vyplníme adresu, kde bydlíme. Tato volba je důležitá pro některé budoucí automatizace založené na poloze.

  1. Vyplníme zemi. Na základě toho HA ví, jaké jednotky má používat.

  1. Vybereme, jaká data chceme povolit pro sběr informací (nepovoluji nic).

  1. V poslední obrazovce jen dokončíme nastavení. Jak můžete vidět, HA automaticky najde některá Vaše zařízení v síti (multimediální zařízení, tiskárny, routery, NAS apod.)

Nyní jsme dokončili základní nastavení našeho HA a měl by nás uvítat základní dashboard.

Teď nás čeká přidání našeho koordinátoru (Sonoff USB Dongle). Pro komunikaci využijeme doplněk Zigbee2MQTT, který nyní podporuje 4000 zařízení od více než 400 výrobců. V dalších dílech si vyzkoušíme i doplňky ESPHome a Tasmota, které jsou uživatelsky složitější a u některých zařízení se nevyhneme ani pájení, pokročilé konfiguraci a programování. Dost řečí a jdeme na to:

Instalace MQTT Brokera

  1. Do USB portu zapojíme USB dongle.
  2. V základním dashboardu klikneme na Nastavení a v další nabídce zvolíme Doplňky (označeno růžovou čarou).
  1. Nejprve si nainstalujeme Mosquitto MQTT brokera, který slouží pro komunikaci s našimi chytrými zařízeními a Zigbee2MQTT doplňkem. Klikneme na nabídku: „Zatím nemáte nainstalované žádné doplňky. Chcete-li začít, přejděte do obchodu s doplňky.“. V poli Search vyplníme: Mosquitto Broker, klepneme na něj a nainstalujeme. Po nainstalování klikneme na Spustit.

Vytvoření uživatele pro komunikaci

  1. Nyní budeme potřebovat uživatele pro komunikaci mezi MQTT brokerem a Zigbee2MQTT. Klepneme na Nastavení -> Osoby a v pravém dolním rohu na Přidat osoby. Vyplníme jméno (v mém případě: „mqtt-user“ a zaškrtneme: „Povolit osobě se přihlásit.“. Vyskočí nám další nabídka kde vyplníme heslo, zaškrtneme: „Může se přihlásit jen z místní sítě“, klepneme na Vytvořit a poté na Aktualizovat.

  1. Pro kompletní konfiguraci Zigbee2MQTT potřebujeme poslední věc a tou je název USB portu ve kterém je zapojen náš koordinátor. Klepneme na Nastavení -> Systém -> Hardware -> Veškerý hardware a do políčka Vyhledat hardware napíšeme: „usb“. Zobrazí se nám USB adaptér, rozklikneme ho a v atributech nalezneme položku: „DEVNAME: /dev/ttyACM0“ (údaje za dvojtečkou značí název našeho adaptéru). Tento údaj si zkopírujeme např. do poznámkového bloku.

Instalace Zigbee2MQTT

  1. Přesuneme se zpátky do Nastavení -> Doplňky a v pravém dolním rohu klikneme na Obchod s doplňky. V pravém horním rohu klepneme na tři tečky a zvolíme Repositáře. Přidáme repositář: https://github.com/zigbee2mqtt/hassio-zigbee2mqtt

  1. Stiskneme Ctrl+F5 pro znovunačtení stránky a do Search napíšeme: „zigbee2mqtt“, případně bychom zhruba uprostřed obrazovky měli vidět tři doplňky: Zigbee2MQTT, Zigbee2MQTT Edge a Zigbee2MQTT Proxy. Zvolíme Zigbee2MQTT a klepneme na Nainstalovat. Chvilku počkáme a po nainstalování zaškrtneme hlídacího psa a Zobrazit v postranním panelu. Poté se přesuneme do záložky Nastavení.

  1. Nyní máme dvě možnosti, buď klepneme v pravém rohu na tři tečky, vybereme „Upravit v YAML“, zkopírujeme kód níže a upravíme položky user, password na hodnoty, které jsme použili při vytváření uživatele a port na hodnotu, kterou jsme vyčetli v kroku 5.

Nebo můžeme jen doplnit do části mqtt a serial údaje níže:

mqtt

server: mqtt://core-mosquitto:1883
user: mqtt-user
password: mqtt-password

serial

port: /dev/ttyACM0
adapter: ezsp

Pozor na zachování formátu, YAML je citlivý na mezery.

Pokud použijete jiný koordinátor, pak se bude položka „adapter“ lišit, případně nebude potřeba vůbec.

Výsledná konfigurace by měla vypadat takto:

  1. Konfiguraci uložíme vpravo tlačítkem Uložit a doplněk by nás měl vyzvat k restartu, restart potvrdíme. Přesuneme se do záložky Informace a doplněk by měl být spuštěný. Pokud ne, bude potřeba se přesunout do záložky Log a zkontrolovat, kde je problém. Častý problém je překlep, chybně vyplněné uživatelské jméno/heslo nebo server.


V levém menu se nám objeví položka Zigbee2MQTT, kam budeme později přidávat naše chytrá zařízení.

Závěr

Pro dnešní díl by to bylo vše a doufám, že se Vám úspěšně podařilo nainstalovat HA a základní dva addony pro jednoduchou komunikaci se Zigbee chytrými zařízeními.

V příštím díle si nastavíme doménu s https protokolem, abychom našeho HA měli přístupného odkudkoliv na světě a mohli se kochat daty z našich senzorů :). Také si nastavíme zálohování na Google Disk, abychom v případě poruchy nepřišli o všechnu práci.

Senzorům zdar!

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2 Komentáře