Zonepi radar #65 – 28/2021

Valve představil 7palcový herní počítač s Linuxem – Steam Deck. Vyšel Nextcloud Hub 22, Firefox 90 a návod jak spustit službu Steam na počítači Raspberry Pi. Ebon Ubton odpovídal na dotazy o budoucnosti Raspberry Pi. Makeblock mCreate 2.0 je výborná 3D tiskárna a PoE+ HAT v praxi.

Steam Deck od společnosti Valve je 7palcový herní počítač s Linuxem

Společnost Valve dnes představila Steam Deck, kapesní herní počítač s Linuxem, který je vybaven vlastním čipem AMD pro hraní špičkových AAA her.

A vypadá zatraceně speciálně!

Valve’s Steam Deck is 7-inch Linux Gaming PC

Související: Steam Deck: Specs, cost, and everything you need to know

Vyšel Nextcloud Hub 22

Na virtuální prezentaci přenášené po celém světě představil tým Nextcloudu dostupnost Nextcloud Hub 22, druhého významného produktu uvedeného na trh v tomto roce.

Nextcloud Hub 22 Released

Návod: Jak spustit službu Steam na počítači Raspberry Pi

Služba Steam je jedničkou na trhu s videohrami pro PC. Představuje obrovský počet prodejů videoher pro tuto platformu. Byl vyvinut tak, aby fungoval na mnoha platformách včetně Linuxu.

Steam sice nemá nativního klienta pro ARM, ale existuje speciální program pro zprovoznění oficiálního klienta na počítači Raspberry Pi.

Zprovozněním služby Steam na Raspberry Pi můžete do zařízení nainstalovat jakoukoli nativní hru pro Linux. Pokud tedy hra využívá relativně málo prostředků, dost možná ji budete moci na svém zařízení hrát. Takže například hra jako FTL by měla být na zařízení hratelná.

Upozorňujeme, že vaše zkušenosti se službou Steam na Raspberry Pi budou určitě chaotické. Osobně jsme se setkali s několika pády a grafickými závadami, ale hry se nám podařilo stáhnout. Kromě toho, protože se při spouštění softwaru spoléháme na emulátor, je pravděpodobné, že narazíte na náhodné pády a problémy s výkonem.

How to Run Steam on a Raspberry Pi

The Pi Cast: Eben Upton Q&A

Zakladatel a šéf Raspberry Pi Eben Upton se k nám připojil u příležitosti ročního výročí Pi Cast. Odpovídal na otázky týkající se minulosti a budoucnosti systému Pi.

The Pi Cast: Eben Upton Q&A

Recenze: 3D tlačiareň mCreate 2.0 s laserovým gravírovaním vhodná aj pre začiatočníkov

Verdikt: Výborná tlačiareň pre začiatočníkov, hobby nadšencov aj pre tlačové farmy.

Zdroj: Video: 3D tlačiareň mCreate 2.0 s laserovým gravírovaním vhodná aj pre začiatočníkov

Recenze: Praktické použití Raspberry Pi POE+ HAT

Ve světě Pi se toho děje hodně. Když už jsme si mysleli, že si Raspberry Pi Foundation dá pauzu, oznámili nový PoE+ HAT (Hardware Attached on Top) pro Pi B3+ a Pi 4. Hned po otevření předobjednávek jsem si ho objednal.

Teď vím, co si myslíte, nemáme už náhodou PoE HAT pro Pi, která to podporují? No ano, Pi PoE HAT byl vydán již v roce 2018, a přestože s ním byly určité problémy, tyto problémy se odstranily díky stažení z trhu a menšímu přepracování. Od té doby všichni tyto HAT spokojeně používáme. Počítači Pi poskytují až 2,5 ampéru při napětí 5 V, s tím, že porty USB jsou omezeny na kombinovaný proud 1,2 ampéru.

Potom vyšlo Raspberry Pi 4 a najednou může samotná deska při zatížení vytáhnout přes 7 wattů. V kombinaci s 6 watty pro jedno nebo dvě hladová zařízení USB jsme překročili nominální rozpočet 12,5 wattu. Výsledkem bylo, že hrstka uživatelů, kteří se snažili používat Pi 4 s POE, narážela na problémy s napájením při napájení něčeho takového, jako jsou dva disky SSD přes USB. Zřejmým řešením je, aby PoE HAT poskytoval větší výkon, ale původní HAT byl již na hranici možností 802.3af PoE, s maximálním výkonem 12,95 W. V tomto případě se jednalo o výkon, který by mohl být vyšší.

Nadace Raspberry Pi Foundation přišla s řešením vyrobit nový produkt, PoE+ HAT, a prodávat ho vedle staršího HAT za stejnou cenu 20 dolarů. Obecný název pro standard 802.3at je „PoE+“, který byl navržen speciálně pro zařízení s vyšším výkonem, maximálně 30 wattů. HAT PoE+ je oficiálně dimenzován na výkon 20 wattů, 5 voltů při 4 ampérech. Jedná se o výstupní statistiky, takže čísla účinnosti se nepočítají do rozpočtu na energii, stejně jako vestavěný ventilátor…

Hands On With The Raspberry Pi POE+ HAT

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *