Zonepi radar #66 – 29/2021

Autofokus: Raspberry Pi kamery s vysokým rozlišením pro kutilské skenování dokumentů/knih, OCR/OCV a 3D skenovací aplikace ⦁ Steam Deck: První zkušenosti s kapesním herním počítačem od společnosti Valve ⦁ Windows 365 Cloud PC ⦁ Průvodce: 64bitový operační systém na Raspberry Pi ⦁ Staňte se Raspberry Pi géniem ⦁ Raspberry Pi mění kryptoměnu na hudbu ⦁ Recenze: Robotická deska pro Pico od Kitronik ⦁ LibreELEC 9.2 oprava #2 pro Widevine

Autofokus: Raspberry Pi kamery s vysokým rozlišením pro kutilské skenování dokumentů/knih, OCR/OCV a 3D skenovací aplikace

Nemusíte stavět Raspberry Pi kameru, abyste zjistili, že věci, které se snažíte zachytit, mohou být někdy rozostřené. Je to prostý fakt týkající se kamer s pevným zaostřením a možná jeden z nejnepříjemnějších problémů, na které narazíte při použití oficiální Raspberry Pi kamery.

Řešení jsou příšerná, ne každý je dostatečně zručný na to, aby provedl ruční nastavení zaostření kamer Raspberry Pi V1 a V2. Riskujete jak poškození modulu, tak nutnost provést opětovné nastavení pro jiné použití. Díky tomu, že modul kamery HQ nabízí možnosti výměny objektivů a navíc je k dispozici obrovský výběr varifokálních objektivů Arducam, je oprava rozmazaného zaostření stejně jednoduchá jako otočení kroužku ohniskové vzdálenosti, můžete z nich pro své projekty snadno získat jakýkoli požadovaný MOD.

Existují ale situace, kdy nebudou fungovat ani fotoaparáty s pevným, ani s nastavitelným ohniskem.

Typickým příkladem může být situace, kdy používáte OpenCV s Raspberry Pi ke klasifikaci obrazu/OCR. Protože vstupem jsou živá obrazová data z Pi kamery, a to, co se snažíte zachytit, je opravdu blízko, a navíc se vzdálenost od kamery nekontrolovatelně mění, musíte buď před pořízením každé fotografie ručně přeostřit kameru, nebo se musíte vypořádat s rozmazanými snímky.

A dopady nekvalitních snímků jsou fatální: pokud používáte předem natrénované rozpoznávací modely, výrazně se sníží rychlost čtení a přesnost. Na druhou stranu, pokud trénujete vlastní modely s takovými sadami dat, budete mít tolik problémů s procesem inference/trénování a nakonec skončíte s nepoužitelným modelem.

Jediná důležitá věc, na které se všichni shodnou, je, že u těchto Pi kamer nechceme ani nízkou propustnost dat, ani neuspokojivý výkon, a proto nám Arducam opět přišel na pomoc při řešení těchto problémů.

Autofocus: High-Resolution Raspberry Pi Cameras for DIY Document/Book Scanning, OCR/OCV, and 3D Scanning Applications

Steam Deck: První zkušenosti s kapesním herním počítačem od společnosti Valve

Připojte se k Richově první reakci na vynikající specifikaci kapesního Steam Decku od společnosti Valve. Je to Nintendo Switch Pro, ve které jsme doufali – nebo ve skutečnosti něco mnohem zajímavějšího?

Valve Steam Deck Spec Analysis: Can It Really Handle AAA PC Gaming?

Windows 365 Cloud PC

Pomocí počítače s Windows 365 Cloud můžete bezpečně streamovat své prostředí systému Windows – včetně přizpůsobených aplikací, obsahu a nastavení – z cloudu Microsoft do libovolného zařízení. K dispozici od 2. srpna.

Welcome to your Windows 365 Cloud PC

Microsoft reveals $31 per user per month price tag of one of the coming Windows 365 SKUs

Průvodce: 64bitový operační systém na Raspberry Pi

V tomto průvodci se budeme zabývat používáním 64bitového operačního systému na počítači Raspberry Pi.

Running a 64-bit OS on the Raspberry Pi

Staňte se Raspberry Pi géniem

Není nad vzrušení, když se vám do rukou dostane váš první počítač Raspberry Pi, zejména díky zdánlivě nekonečným možnostem projektů a sestavení. Zvládnout to všechno může být trochu skličující, zejména pro ty, kteří se ve světě Linuxu teprve seznamují. SSH – proč mi říkáte, abych byl zticha? Sudo – není to stolní hra? Bezhlavý – chci nějaký s hlavou, prosím!

Budete se divit, co všechny ty nové termíny znamenají, ale čtěte dál a nejenže se dozvíte, co znamenají, ale také se stanete Raspberry Pi géniem!

Become a Raspberry Pi Genius

Raspberry Pi mění kryptoměnu na hudbu

Zapomeňte na Beanie Babies jako hračky do Happy Meal od McDonalda nebo na nové album U2, které se zázračně objevilo na seznamu iTunes všech uživatelů: spolupráce století je tady. Estefannie Explains it All odpověděla na výzvu od LOOK MUM NO COMPUTER (alias Sama), který hledal programátorského génia, jenž by uvedl v život jeho hudební stroj na měření kryptoměn.

Raspberry Pi turns cryptocurrency into music

Recenze: Robotická deska pro Pico od Kitronik

Robotická deska Pico je nové zařízení od společnosti Kitronik, jehož cílem je co nejrychleji zprovoznit robotické projekty na Raspberry Pi Pico. Má obrovskou škálu funkcí, včetně možnosti obousměrného pohonu až čtyř stejnosměrných motorů, pohonu až osmi servomotorů a možnosti pohonu krokových motorů. Na papíře je Kitronic Robotics Board for Pico velmi schopná deska, ale splňuje to?

Review: Kitronik Robotics Board for Pico

LibreELEC 9.2 oprava #2 pro Widevine

Dnes (18. 7. 2021, pozn. redaktora) vydáváme aktualizaci LibreELEC pro větev 9.2, která opravuje především Widevine, tedy software, který umožňuje přehrávat Netflix, Amazon Prime a další placené video služby.

LE 9.2 fix #2 for widevine

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *