LibreELEC (Leia) 9.2

Vyšla finální verze LibreELEC 9.2.0 (Leia) postavená na základě Kodi v18.5. Verze 9.2 přináší mnoho změn a vylepšení uživatelského prostředí a kompletně přepracované základní jádro OS, které ve srovnání s předešlým LE 9.0 zlepšuje stabilitu a rozšiřuje podporu hardwaru.

Změny od vydání předchozí verze

  • podpora ovladačů pro webové kamery
  • vylepšení pro RPi4
  • přidán aktualizátor firmwaru pro RPi4

Raspberry Pi 4

Poznámka

Počínaje verzí 9.1.002 musíte do souboru config.txt přidat parametr hdmi_enable_4kp60=1, chcete-li na RPi4 přehrávat 4K video. Dosud používaný parametr hdmi_enable_4k=1 je nyní zastaralý.

Kdyby na RPi4 běžel nejnovější Linux (aktuálně 5.1) jako na ostatních počítačích, byla by jeho podpora relativně snadná. Jenomže náročnost přidání podpory pro zcela novou čipovou sadu (SoC) společně se snahou maximalizovat kompatibilitu se stávajícím softwarem přiměly RPi nadaci zůstat prozatím na kernelu 4.19 s novým/extra kódem.

Přehrávání 1080p videa na RPi4 je až na výrazný posun v dekódování souborů HEVC (hardwarová akcelerace) přibližně na stejné úrovni jako na předchozím RPi3. Nová schopnost přehrávat 4K video má zatím spoustu much, ale vývojáři z RPi nadace vydávají jednu opravu za druhou a s rostoucí uživatelskou základnou bude vývoj pokračovat.

RPi4 nově ukládá bootloader do SPI flash paměti. Firmware zatím podporuje pouze boot z SD karty – boot ze sítě a USB jsou na seznamu úkolů RPi nadace. Na seznamu úkolů je i podpora HDR audia (aktuální podpora audia je stejná jako na RPi3) a 3D videa. Hardware RPi4 HDR audio podporuje, ale softwarová podpora HDR závisí na frameworcích, které vývojáři z Intelu (s pomocí týmu LibreELEC/Kodi) vložili do Linuxu 5.2. Aby je mohl LibreELEC využít, musí napřed RPi nadace přejít na tuto, a nebo vyšší verzi kernelu. Až opadne počáteční vlna nadšení a aktivity vyvolaná uvedením RPi4, může začít opravdová práce na podpoře HDR audia a přechodu Raspberry Pi na nové frameworky (GBM/V4L2).

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *