Bookworm – nová verze Raspberry Pi OS

Letošní vydání Debianu nese krycí jméno Bookworm (podle vedlejší postavy z filmu Toy Story 3). Čistý Debian Bookworm obsahuje hlavně inkrementální aktualizace softwaru. Můžete se podívat na celý seznam, ale většina se uživatelů Raspberry Pi nedotkne.

Hlavní změny pocházejí z dílny vývojářů Raspberry Pi OS, kteří poslední rok a něco pracovali na úplně nové architektuře Raspberry Pi desktopu.

Wayland

Nejdůležitějším bodem je bez pochyby přechod na Wayland.

Posledních 35 let byly Unixové desktopy založené na X Window System (též X11, nebo jen X). Asi nikoho nepřekvapí, že tento desítky let starý software má omezení, zejména na moderním hardwaru. Proto většina Linuxových distribucí už přešla, přechází, nebo má v plánu přejít na Wayland.

Hlavní výhodou Waylandu je výkon. V X11 jsou pro vykreslování oken dvě oddělené aplikace. 1) Zobrazovací server pro vytvoření oken na obrazovce s prostorem pro vykreslení obsahu aplikací; 2) správce oken pro vzájemně relativní rozmístění, dekorování a rámování oken. Ve Waylandu jsou tyto dvě funkce kombinované v jedné aplikaci, které se říká kompozitor, takže aby nějaká aplikace vykreslila své okno, stačí jí komunikovat jen s jednou věcí místo dvou.

Přináší to i pokrok v zabezpečení. Pod X11 komunikovali se zobrazovacím serverem všechny aplikace a to obousměrně, takže si všechny mohli navzájem vyměňovat informace. Ve Waylandu jsou aplikace vzájemně izolované na úrovni kompozitoru, takže už žádná nevidí, co dělá jiná.

Bookworm používá kompozitor Wayfire, který na HW Raspberry Pi funguje lépe než Mutter, který používá např. Ubuntu.

Wayland je nyní výchozí režim zobrazení Raspberry Pi desktopu na Raspberry Pi 5 a 4. (Výkon Wayfire na starších modelech se stále optimalizuje, takže prozatím na nich bude nadále fungovat starý zobrazovací server X11 a správce oken Openbox, ale v určitém okamžiku budou i tyto modely „přepnuty“ na Wayfire.)

Pokud spustíte Pi 4 nebo 5 s novým Raspberry Pi OS Bookworm, získáte nyní pracovní plochu Wayfire. Bude vypadat téměř stejně jako pracovní plocha, na kterou jste zvyklí z Bullseye, což dalo hodně práce.

credit: raspberrypi.com

V horní části obrazovky je stále hlavní panel, který umožňuje spouštět aplikace a zobrazovat stav různých systémů, ale jedná se o zcela novou aplikaci. V systému Bullseye to byla aplikace s názvem lxpanel, ale ta byla nyní nahrazena aplikací wf-panel-pi (zkratka pro „wayfire panel for Raspberry Pi“).

Samotné pozadí plochy je stále vykreslováno starým správcem souborů pcmanfm, který byl používán pod Bullseye, ale byl upraven tak, že jako zobrazovací protokol používá Wayland, nikoli X11, takže je nyní nativní aplikací na Waylandu.

To je Wayland. V podstatě vše, co vidíte na ploše, se nyní vykresluje úplně jinak než pod Bullseye. Desktop vypadá prakticky stejně, ale je rychlejší a přibylo několik pěkných efektů; okna mají jemné stíny a otevírají se a zavírají pomocí animací, místo aby se jen objevovala a mizela.

PipeWire

Vedle změny způsobu, jakým se kreslí veškerá gravika se v Bookworm mění i aplikace pro ovládání zvuku.

V této verzi byl systém PulseAudio nahrazen novějším zvukovým systémem PipeWire. Ten navazuje na funkce PulseAudio, především poskytuje lepší podporu pro zvuk doprovázející video. Snižuje latenci, což je v mnoha aplikacích důležité. Lépe spravuje Bluetooth zařízení, pamatuje si, která byla používána při vypnutí, a automaticky je znovu připojuje při startu systému. A konečně je navržen tak, aby lépe fungoval v bezpečnějším prostředí Wayland, kde jsou aplikace od sebe izolovány.

NetworkManager

Grafika i zvuk jsou nové – co dál?

Během cyklu Bullseye vyšel nový správce sítě NetworkManager jako možnost v nástroji raspi-config. NetworkManager je nyní standardním mechanismem pro správu sítí ve většině linuxových distribucí a je nyní výchozím správcem sítě pro Bookworm. Umí vše, co předchozí dhcpcd, ale přidává řadu dalších funkcí, včetně možnosti připojit se ke skrytým bezdrátovým sítím, připojit se k virtuálním privátním sítím (VPN) a používat Raspberry Pi jako bezdrátový hotspot. Obsahuje také mnohem více možností přizpůsobení pro ty, kteří si chtějí pohrát s detaily síťového připojení.

Firefox

Je to poprvé, co Raspberry Pi oficiálně podporuje Firefox – dříve byla k dispozici pouze stará verze z Debianu, zatímco za tou aktuální stojí spousta práce na optimalizaci.

credit: raspberrypi.com

Jednou z klíčových funkcí bylo zapnutí podpory kodeku V4L2, aby Firefox mohl využívat hardwarový dekodér h.264 v počítači Raspberry Pi. Na starších modelech Raspberry Pi to výrazně zvyšuje výkon a snižuje zatížení procesoru při přehrávání HD videa. Na to navazuje podpora technologie Widevine DRM, kterou používá řada služeb pro streamování videa, a další grafické optimalizace, které zlepšují výkon na řadě webových stránek, zejména na zařízeních s nízkou spotřebou energie.

Firefox na Raspberry Pi OS bude fungobat i pro videohovory, dokonce s kamerami připojenými přes CSI (pomocí libcamera) a sdílením plochy na Waylandu.

Co chybí?

Jako při každé významné změně, i zde zůstalo několik funkcí, které se do této verze nepodařilo dostat.

  • Kompenzace pro displeje, které používají overscan, je pod Waylandem složitá a zatím se ji nepodařilo zprovoznit, takže byla prozatím odstraněna.
  • Systémová lišta – oblast na hlavním panelu, kam mohou aplikace umisťovat své vlastní ikony – musí používat zcela nový mechanismus. To znamená, že některé aplikace bude možná nutné aktualizovat, aby se tam jejich ikony mohly zobrazovat.
  • Podobně model zabezpečení Waylandu znemožňuje tradiční přístup ke vzdálené ploše, a proto se místo RealVNC používá nový VNC server s názvem wayvnc.

Z doporučeného softwaru bylo odstraněno několik programů:

  • Emulátor SenseHAT není v současné době kompatibilní se softwarem Bookworm. Na jeho aktualizaci se pracuje a měl by se za několik týdnů vrátit.
  • Starý nástroj lupa nefunguje s kompozitorem Wayfire, ale Wayfire má již integrovanou vlastní (lepší) lupu – pro její zapnutí a vypnutí stačí stisknout klávesy ctrl-alt-M.
  • IDE BlueJ a Greenfoot Java jsou nekompatibilní s Waylandem a Sonic Pi není kompatibilní s PipeWire.

Závěr

Cílem všech těchto změn je přiblížit Raspberry Pi OS tomu, co dělají ostatní linuxové distribuce – mnohé z nich přecházejí nebo již přešly na Wayland, PipeWire a NetworkManager.

Pokud musíte kvůli nějaké aplikaci zůstat na X11 nebo PulsAudiu, v nabídce Advanced Settings v raspi-config máte možnost.

Jak přejít na Bookworm

Vždy platilo, že při aktualizaci hlavní verze Raspberry Pi OS, jako je přechod na Bookworm byste měli zvolit novou instalaci systému. V minulosti existovaly postupy pro aktualizaci stávajícího obrazu na novou verzi, ale vždy s upozorněním, že to není doporučené a že to děláte na vlastní riziko.

Tentokrát vzhledem k tomu, že změny v základní architektuře jsou tak významné, neuvádíme žádný postup pro aktualizaci z Bullseye na Bookworm; jakýkoli pokus o to téměř jistě skončí nenabootováním pracovní plochy a ztrátou dat. Jediný způsob, jak získat Bookworm, je buď vytvořit SD kartu pomocí nástroje Raspberry Pi Imager, nebo si odtud stáhnout obraz a flashnout Bookworm na SD kartu pomocí jiného nástroje.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *