Začínáme s Volumio

Volumio je open source operační systém pro každého milovníka hudby, který si zadarmo můžete nainstalovat i na svůj Raspberry Pi. Na Volumiu si díky pluginům můžete pouštět písničky i ze Spotify a Youtube nebo poslouchat svá oblíbená rádia. Pokud máte domácí server, můžete si na server vložit písničky a přes Volumio je pak spustit.

Co budete potřebovat:

Instalace Volumia – Raspberry Pi připojené do sítě přes Wifi

1) Na oficiálních webových stránkách Volumia si stáhněte zip soubor Volumia pro Raspberry Pi.

Stahování souboru z oficiálního webu Volumia

2) Zip soubor následně rozbalte (extrahujte) a dostanete holý .img soubor, který pomocí programu Balena Etcher „flashnete“ na SD kartu. (Pokud si nevíte rady, podívejte se na náš předchozí návod, jak správně nainstalovat operační systém)

3) Do Raspberry Pi vložte SD kartu a připojte napájecí kabel. Po úspěšném zapnutí Raspberry Pi se objeví nová Wifi síť Volumio, na tuto Wifi se připojte na PC, notebooku nebo mobilním telefonu pomocí hesla: volumio2. Pokud se Vám Wifi Volumio neobjeví do 5 min. restartujte Raspberry Pi pomocí odpojení a znovu připojení napájecího kabelu.

Wifi síť Volumio

4) Po připojení na Wifi síť Volumio přejděte ve svém internetovém prohlížeči na stránku http://volumio.local. Na této stránce projděte základním nastavením. U audio výstupu zvolte Audio Jack pokud máte k Raspberry Pi připojenou zvukovou kartu s Jack výstupem nebo HDMI Out, pokud budete pro přehrávání hudby používat displej s vestavěnými reproduktory (televize, monitor). Ke konci prvotního nastavení budete vybírat Wifi síť přes kterou budete Volumio následně ovládat.

Základní nastevení Volumio

5) Nyní máte Volumio úspěšně nainstalované a můžete začít poslouchat své oblíbené písničky!

Doporučujeme Vám nainstalovat si dostupné pluginy které najdete po kliknutí na ozubené kolečko v pravém horním rohu pod názvem Zásuvné moduly. Pro poslouchání českých rádií doporučujeme plugin TuneIn radio.

Dostupné pluginy nainstalujete kliknutím na ozubené kolečko v pravém horním rohu.
Kliknutím na tlačítko Zásuvné moduly si vyberete dostupné pluginy.

Instalace Volumia – Raspberry Pi připojené do sítě pomocí síťového (Ethernet) kabelu

1) Na oficiálních webových stránkách Volumia si stáhněte zip soubor Volumia pro Raspberry Pi.

Stahování souboru z oficiálního webu Volumia

2) Zip soubor následně rozbalte (extrahujte) a dostanete holý .img soubor, který pomocí programu Balena Etcher „flashnete“ na SD kartu. Pokud si nevíte rady, podívejte se na náš předchozí návod, jak správně nainstalovat operační systém.

3) K Raspberry Pi připojte síťový (Ethernet) kabel, vložte SD kartu a připojte napájecí kabel.

4) Po úspěšném zapnutí Raspberry Pi přejděte ve svém internetovém prohlížeči na stránku http://volumio.local. Na této stránce projděte základním nastavením. U audio výstupu zvolte Audio Jack pokud máte k Raspberry Pi připojenou zvukovou kartu s Jack výstupem nebo HDMI Out pokud budete pro přehrávání používat displej s vestavěnými reproduktory (televize, monitor). Pokud se Vám nebude dařit stránku otevřít, restartujte Raspberry Pi odpojením a znovu připojením napájecího kabelu.

Základní nastevení Volumio

5) Nyní máte Volumio úspěšně nainstalované a můžete začít poslouchat své oblíbené písničky!

Doporučujeme Vám nainstalovat dostupné pluginy které najdete po kliknutí na ozubené kolečko v pravém horním rohu pod názvem Zásuvné moduly. Pro poslouchání českých rádii doporučujeme plugin TuneIn radio.

Dostupné pluginy nainstalujete kliknutím na ozubené kolečko v pravém horním rohu.
Kliknutím na tlačítko Zásuvné moduly si vyberete dostupné pluginy.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 Komentáře

  1. Postupoval som podľa tohto návodu, ale po úspešnej inštalácii, bod 5) by som doplnil, že už som nevedel cez prehliadač nájsť Volumio pomocou adresy http://volumio.local ale musel som zistiť a zadať do prehliadača IP adresu Volumia v mojej sieti. Našiel som ju v prehliadači Chrome pomocou doplnku mDNS Browser.