Operační systémy pro Raspberry Pi 4 Model B

Aktualizované vydání: 06/2020

Je to už rok od vydání Raspberry Pi 4 B a za tu dobu přibylo mnoho operačních systémů, které na tento jednodeskový počítač můžete nainstalovat. Některé z nich si představíme v tomto článku.

Operační systémy pro Raspberry Pi přináší mnoho způsobů, jak tento jednodeskový počítač využít. Chcete si postavit multimediální centrum, audio systém, stanici pro hraní retro her nebo ho používat jako obyčejný počítač? Se správným systémem je vše jednodušší. V tomto článku si představíme některé zajímavé operační systémy a na co se nejlépe hodí.

Pokud si vyberete některý z následujících operačních systémů, tak můžete navázat článkem o instalování operačního systému:

Raspberry Pi OS (Raspbian)

Raspberry Pi OS, jak zní jeho současný oficiální název, jste dříve znali jako Raspbian. Jedná se o oficiální systém vyvíjený Nadací Raspberry Pi speciálně pro stejnojmenné jednodeskové počítače. Tento operační systém je v současnosti odvozený od Debianu Buster s verzí kernelu 4.19. Je také speciálně upraven pro potřeby Raspberry Pi. Jeho hlavní výhodou a předností je zpětná kompatibilita s každým starším modelem Raspberry Pi. Je k dispozici ke stažení na oficiálních stránkách Nadace Raspberry Pi:

Raspberry Pi OS si můžete vybrat z následujících 3 variant, jejichž hlavní rozdíly vysvětlím níže.

Raspberry Pi OS (32-bit) Desktop

Obsahuje základní instalaci s výchozím grafickým uživatelským rozhraním, které je podobné jako u Windows. Jedná se o desktopové prostředí navržené tak, aby bylo jednoduše ovladatelné. Desktop verze obsahuje všechny skripty pro zobrazení ikon, všechny nástroje pro konfiguraci prostředí a nástroje upravující rozhraní dalších programů / aplikací. Rozhraní příkazového řádku je stále možné používat. Stejně jako všechna desktopová prostředí, tak i v tomto případě počítejte s vyšším využitím RAM a CPU.

Raspberry Pi OS (32-bit) Desktop s doporučeným softwarem

Tato verze je ještě rozšířena o velké množství předinstalovaného softwaru pro výuku, programování a všeobecné použití. Najdete zde programy pro přehrávání videí, zobrazování fotek, internetový prohlížeč, otevřený kancelářský balík Libreoffice atd., dále programy jako Python, Scratch, Sonic Pi a i hry jako Minecraft (ve speciální edici).

Raspberry Pi OS (32-bit) Lite

Raspberry PI OS Lite je základní operační systém s minimální sadou balíčků. Je navržen pouze pro zkušenější uživatele, kteří jsou schopni zabezpečit připojení a vzdálenou správu pomocí rozhraní příkazového řádku (CLI) a to bez grafických rozhraní nebo desktopového prostředí. Lite verzi si můžete představit jako serverový operační systém. V této verzi budete muset zadat příkazy systému Linux, abyste mohli ovládat funkce Raspberry PI. Z tohoto důvodu verze Lite vyžaduje velmi malé množství paměti RAM a využití CPU.


Operační systémy pro multimediální centra

Víceméně všechny operační systémy, které se používají pro multimediální centra, staví na základu Kodi. Kodi můžete mít k dispozici pro své Raspberry Pi v různých distribucí, které jsou z tohoto důvodu velmi podobné. Zde si představíme hlavní distribuce.

LibreELEC

LibreELEC je hlavní distribuce, které spolupracuje přímo s Nadací Raspberry Pi. Chcete sledovat filmy, iVysílání, poslouchat internetová rádia, či hrát retro hry pomocí emulátorů? Toto vše je možné s touto distribucí.

Xbian

Tým okolo Kodi distribuce Xbian vydal už beta verzi systému pro Raspberry Pi 4. Odkazy ke stažení a návod na instalaci naleznete zde:

OSMC

Toto je pouze informační okénko, protože mnoho lidí se na tento systém ptá. OSMC stále nemá oficiální verzi pro Raspberry Pi 4. Nicméně můžete si stáhnout systém pro některou ze starších verzí Raspberry Pi.


Operační systémy pro hraní retro her

Vytvoření vlastní stanice pro hraní retroher je velmi oblíbený projekt mezi uživateli Raspberry Pi. Tyto operační systémy se na to přímo specializují.

RetroPie

RetroPie je oblíbený sytém pro hraní retroher. Jeho základ tvoří Raspberry Pi OS, EmulationStation, RetroArch a mnoho dalších projektů, které jsou zahrnuty v rámci instalace. To vše Vám umožní hrát oblíbené arkádové, konzolové i klasické PC hry. Pro náročné uživatele také nabízí širokou škálu konfiguračních nástrojů pro přizpůsobení systému, tak jak potřebujete. RetroPie můžete nainstalovat na již existující Raspberry Pi OS nebo začít se samotným imagem RetroPie a později přidávat další software.

Lakka

Další možností, jak z Vašeho Raspberry Pi udělat plnohodnotnou konzoli pro hraní retro her, je operační systém Lakka. Stejně jako na RetroPie, tak i zde můžeš spustit hry z konzolí jako jsou Nintendo NES, SEGA Genesis, Sony PlayStation, Arcade Games nebo mnoha dalších.


Operační systémy pro audio systém

Hodně lidí už zjistilo, že na Raspberry Pi se dá postavit i velmi kvalitní přehrávač hudby a to za relativně málo peněz. Pokud jsi hudebním fanouškem, tak určitě tuto možnost prozkoumejte. Zajímavé operační systémy, které se specializují na poslech hudby nejdete níže.

Volumio

Volumio otevřený hudební přehrávač, který byl navržen pro přehrávání hudby s širokou podporou různých hudebních formátů jako jsou MP3, FLAC, WAV, AAC, ALAC, DSD a mnoho dalších. Kromě podpory velkého množství zvukových kodeků poskytuje také podporu UPNP \ DLNA, Airplay, Spotify a internetových rádií. Jedinou nevýhodu vidím v tom, že mnoho funkcí funguje jen v rámci předplatného.

Mood Audio

Moode audio je určitě skvělá alternativa k Volumiu. Mnoho lidí, kteří se zajímají o audio systémy, považují Moode za lepší volbu, takže určitě doporučuji otestovat 🙂

Hifiberry OS

Hifiberry OS je systém přímo od výrobce oblíbených zvukových karet, které můžete najít i v naší nabídce.

M2P MAX2Player

Jediný placený operační systém. Další zajímavá alternativa pro vytvoření vlastního audio systému.


Operační systémy pro osoby znalé

Nebudu vysvětlovat k čemu slouží, ti co se pohybují ve světě serverů, IoT atd. pochopí. Pro obyčejné uživatele Raspberry Pi nemá smysl se těmito operačními systém více zabývat.

Ubuntu Server

Ubuntu Core

KALI Linux

Operační systém specializující se na bezpečnost systémů.


Operační systémy simulující prostředí jiného OS

Chcete se cítit jako v prostředí Windows 10 nebo MacOS. Zkuste nainstalovat některý ze systémů, které tato prostředí simulují. Nicméně Vás musím upozornit na to, že většina těchto systémů je ve vývojové fázi a pracují na nich nadšenci a jsou spíše určeny pro nadšence než obyčejné uživatele, takže doporučuji nemít přehnaná očekávání 🙂

Raspbian X

iRaspbian

Dospbian


Instalace operačního systému Windows 95/98

Ano, na Raspberry Pi můžete mít i Windows 95 či Windows 98. Jde o podobný princip jako při spouštění retro her pomocí emulátoru, nicméně v tomto případě jde o celý operační systém.


Další operační systémy, na které se často ptáte

Pro všechny platí stejná informace. Oficiální podpora pro Raspberry Pi neexistuje. Nicméně na Raspberry Pi se může rozchodit snad všechno 🙂

Android

Na internetu jsou návody, takže stačí jen hledat. Jejich kvalita nemusí být ideální a výsledek nebude pravděpodobně dokonalý.

Nicméně pokud určitě Android chcete, tak doporučuji na jednodeskový počítač Khadas. Android 9 je zde oficiálně podporován:

Windows 10

Raději to ani nezkoušejte rozchodit na Raspberry Pi a pokud ho opravdu chcete mít na jednodeskovém počítači, tak určitě doporučuji LattePandu. Máme to otestováno a běží to bez problému:


Kam dál?

V rámci našeho seriálu začínáme s Raspberry Pi na vás již čekají další články:

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

6 Komentářů

  1. Takže Raspberry 4 v podstatě zatím chybí podpora. TV HAT na tom nejede, v Busteru chybí tvheadend…Pro autora článku – jak se můžeme držet u Libeelecu staré osdvědčené verze, když na RPi 4 žádná jiná verze neexistuje? Kdy se počítá, že bude plně podporována Rpi 4?

    1. Ano, Tv hat ještě nejde nainstalovat do Busteru a u LibreELECu Tv hat funguje, nicméně to není ideální. Co se týče plné podpory, tak aktualizace vychází a budou ještě vycházet často, ale kdy to bude už plná verze, to opravdu nikdo netušíme. Ohledně „staré osvědčené verze“ se držte jen v případě, že máte starší Raspberry (takhle je to myšleno), u RPi 4B Vám samozřejmě nezbývá nic jiného, než mít nejnovější operační systém.

      1. Díky za reakci. Já jsem to tak samozřejmě pochopil, ale pokud v nadpisu je „Operační systémy pro Raspberry Pi 4 Model B“, tak ta poznámka o „staré osvědčené verzi“ – je pro neznalého uživatele poněkud zavádějící. TV HAT v Libreelecu 9.2 Alpha na RPi 4 opravdu funguje? Jak je to omezeno, než se v tom začnu hrabat?

        1. Tak v LibreELECu už je Tvhatend, což je software na řízení tunerů, který zatím v Raspbianu není. Co se týče zkušeností, tak kolega to zkoušel zprovoznit, ale prý se mu televize trochu sekala, ale možná jen udělal chybu v nastavení (což si sám myslí) nebo to může být tím, že je to stále Alpha verze. V každém případě až se tvhatend bude i na Raspbianu, tak budeme dávat dohromady i nějaký článek, nicméně zatím je s tím moc problémů 🙂

  2. Ještě k tomu Tvheadend v Raspbianu Buster. On tvheaedend existuje, ale také nějaká beta verze. Zkoušel jsem to nainstalovat, dokázal jsem naladit i všechny programy (naladily se jak DVBT i DVBT2), ale jel mi pouze zvuk, protože zřejmě chyběly kodeky. Viz: https://markclarkstone.co.uk/downloads/rpi/