Argon EON Pi NAS: cyberpunk case pro Raspberry Pi 4

Autor: PJ Evans

Původní case Argon40 charakterizoval elegantní vzhled, na míru šitý styl a vysoce kvalitní zpracování. Nyní je dostupná další verze v podobě modelu EON. Prototyp prošel několikaměsíčním testováním a nyní se tedy můžeme podívat, co vše Argon EON přináší.

Jedná se o case pro sestrojení plnohodnotného síťového úložiště (a.k.a. NASu) založeného na počítači Raspberry Pi 4. Zatímco předchozí projekty NAS často zahrnují USB rozbočovač a kabely k externím diskům, EON pojme v casu až čtyři disky s jediným zdrojem napájení. Díky tomu si můžete vytvořit vlastní úložné řešení s více disky, na bázi počítače a za zlomek ceny.

Neotřelý design

První, co vás na EON zaujme, je jeho moderní, hladký vzhled. Rozhodně nečekejte žádnou nudnou černou skříňku – spíše to vypadá, že před sebou máte trojstěnnou verzi monolitu z filmu 2001: Vesmírná odysea. Rám je vyroben z hliníku nejvyšší kvality a působí velmi elegantním dojmem. Pokud by Argon EON upadl, jeví se pravděpodobnější, že bude poškozena podlaha, nikoliv vnitřní části. Vzhled doplňují doplňují dvě magneticky přichycené neprůhledné desky v elegantním černém provedení. Pevná zadní část je opatřena montážními otvory pro disky, místo pro Raspberry Pi 4 se nachází v základně jednotky.

Vnitřní uspořádání Argon EON má několik vrstev. Dole je jedna rozšiřující deska, následuje Raspberry Pi 4 a druhá rozšiřující deska se čtyřmi SATA porty pro připojení disků. Neobvyklý trojúhelníkový tvar základny EONu má za následek, že dva krajní SATA konektory podporují maximálně 2,5˝ disky. 3,5˝ disky mohou být připojené pouze ke dvěma vnitřním SATA konektorům.

Jednoduchý a všestranný

Všestrannost Argon zajišťuje vestavěný port IR, který spolupracuje s dálkovým ovládáním stejné značky, což je ideální například pro sestavu domácího kina. O chlazení celé jednotky se stará výkonný ventilátor. Nahoře je umístěný vypínač a malá OLED obrazovka, kterou lze přizpůsobit tak, aby zobrazovala úplně cokoli, například IP adresu nebo teplotu procesoru.

Příjemným bonusem je sada šroubků a nástrojů, díky kterým je instalace disků velmi jednoduchá. Během testování Raspberry Pi 4 okamžitě rozpoznal nová zařízení, a ihned po detekci disků bylo možné snadno a rychle nastavit a spustit systém RAID. Argon plánuje přidat podporu (respektive konektor) pro připojení M.2 SSD disků. Uživatel pak může mít operační systém zcela mimo RAIDové pole disků.

Těžko bychom na tomto casu hledali něco negativního. Možná jen to, že navzdory rockstar vzhledu vás tvar zařízení ošidí možnost vložit čtyři 3,5˝ disky, což lze považovat za převahu formy nad funkcí.

Když pomineme tuto drobnou výtku, jedná se o jednu z nejpůsobivějších domácích sestav NAS, jakou jsme kdy viděli. Pokud chcete, aby váš domácí server měl nejen obrovské úložiště a výkon Raspberry Pi, ale také jako něco, co skvěle vypadá, je pro vás Argon EON jako dělaný.

Verdikt: 9/10

Jedná se o úžasný kus techniky. S pomocí Argon EON hravě sestavíte NAS, který dokáže s přehledem konkurovat mnohem dražším variantám, a navíc vypadá jako ze sci-fi filmu.

Argon EON Pi NAS

NAS z dílny skupiny Argon40. Jedná se o partičku nadšenců, kteří jsou již několik let zamilovaní do všestrannosti počítače Raspberry Pi a s vášní sledují projekty, které Raspberry komunita na tomto počítači o velikosti kreditní karty vytvořila.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *