Historie chytré domácnosti: Jak to všechno začalo? (část 1.)

Autor: Nathan Hart

Něco málo z historie

Principy chytré domácnosti jsou dlouhodobě předmětem zájmu futuristů, kteří předpovídají vznik robotických služebníků a podobných zařízení usnadňujících každodenní život. Ačkoli stále není dostupná technika ve stylu kresleného seriálu The Jetsons, snahy o chod chytré domácnosti zaznamenaly v posledních letech mnoho úspěchů.

Pojďme si projít historii technologie chytré domácnosti, odhalit některé trendy ve vývoji tohoto odvětví, a na základě toho zhodnotit, kde se nacházíme nyní.

70. léta 20. století a revoluce v podobě X10

První pokus o zřízení chytré domácnosti se objevil v roce 1975 prostřednictvím systému X10. Jednalo se o protokol, který ke komunikaci mezi zařízeními a řídicími moduly instalovanými v domácnosti využíval domácí rozvody střídavého proudu. Přestože byly tyto systémy na svou dobu pokročilé, byly obvykle drahé a zpravidla vyžadovaly odbornou instalaci. Systém X10 sice otevřel možnost dálkového ovládání stovek zařízení, měl však mnoho problémů – byl pomalý, zcela nešifrovaný a kvůli kolísavému signálu a ruchům také poměrně nespolehlivý. Pokud váš soused používal technologii X10, je možné, že někdy zapnul a vypnul nejen svá vlastní světla, ale i ta vaše!

Spolu s rozšiřující se popularitou internetu v 90. letech přibývala zařízení, která však byla stále součástí proprietárních a drahých systémů. Internet umožnil vzdálený přístup k systémům inteligentní domácnosti, ale i ty si stále zachovaly mnoho vlastností systému X10, jako například centralizované ovládání nebo velké množství kabelů. Zatímco některé inovace této éry, jako tento mikrovlnný/bankovní systém, byly úsměvné, jiné, jako například tento koncept chytré domácnosti od společnosti Microsoft, byly pozoruhodně prozíravé.

Rok 2000 a první bezdrátové připojení

Nové dimenze chytré domácnosti otevřely na počátku roku 2000 bezdrátové technologie Z-Wave a Zigbee. Díky absenci kabelů, které by bylo nutné vést skrz zdi, byly nyní chytré domácnosti spíše hobby záležitostí. V této éře se rozšířily konkurenční standardy a proprietární, nekompatibilní systémy, ale také se objevily první kroky vedoucí k zabezpečení chytré domácnosti. Zigbee i Z-Wave od počátku podporovaly šifrovanou komunikaci.

Zigbee modul od Digi

Navzdory konkurenčním standardům této éry zůstává aliance Z-Wave skvělým příkladem podpory interoperability. V současné době jsou na trhu tisíce certifikovaných zařízení Z-Wave, která jsou schopna vzájemné spolupráce.

Dnešní chytrá domácnost a otevřený zdrojový kód

Systémy inteligentní domácnosti jsou v dnešní době pro koncového uživatele otevřenější než kdykoli předtím. Zatímco dřívější chytré domácnosti vyžadovaly drahé a rigidní systémy, dnes mohou být tyto systémy poměrně finančně nenáročné a snadno rozšiřitelné koncovým uživatelem. Také se rychle rozrostla komunita DIY nadšenců do chytrých domácností, a open source projekty, jako je openHAB a Home Assistant ukazují, jak se open source software může skvěle hodit k jejich realizaci.

OpenHAB poskytuje přístup k některým automatizačním funkcím, jako je například multiroom audio

Navzdory všem těmto pokrokům je technologie inteligentní domácnosti stále kritizována za nedostatek univerzálních standardů, nespolehlivost, a nejistou bezpečnost zařízení a rozbočovačů. V oboru, kde jsou nízké marže, mohou být náklady na podporu zařízení v terénu příliš vysoké, stejně jako je nákladné zajistit softwarové inženýry speciálně na údržbu a opravu stávajícího softwaru. Používání bezpečného a spolehlivého operačního systému, jako je Ubuntu Core, může tyto náklady na údržbu snížit a uvolnit inženýrům ruce, aby se místo údržby mohli věnovat výzkumu a vývoji.

Nyní se můžete těšit na na druhou a třetí část, kde se zaměříme na současné trendy a budoucí předpovědi v oblasti inteligentních domácností. Budeme se zabývat různými tématy, včetně:

  • Nová generace bezdrátových protokolů
  • Bezpečnost v oblasti chytrých domácností
  • Nové snahy o standardizaci komunikace v chytrých domácnostech
  • Jak komunikujeme s technologiemi chytré domácnosti

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2 Komentáře