Raspberry Pi 💖 LEGO® Education

Tvůrci počítačů Raspberry Pi nám dnes zavdali důvod k radosti, představují Raspberry Pi Build HAT, zbrusu nový produkt, který poprvé umožňuje snadnou integraci motorů a senzorů LEGO® Technic™ s počítači Raspberry Pi. Navrhli ho tak, aby umožnil dětem, učitelům a kutilům zábavné a kreativní učení.

Raspberry Pi Build HAT

Build HAT je předzvěstí nové spolupráce mezi Raspberry Pi a LEGO® Education, jejímž cílem je zvýšit dosah výuky STEAM. „Jsme nadšeni, že můžeme spolupracovat s Raspberry Pi a poskytovat studentům, učitelům a kutilům po celém světě nástroje pro rozšíření jejich kreativních digitálních dovedností a praktické vzdělávání,“ řekl Andrew Sliwinski, vedoucí oddělení Product Experience společnosti LEGO Education.

Raspberry Pi a LEGO® Education

Build HAT za 695 Kč je nová rozšiřující deska pro počítače Raspberry Pi. Připojuje se ke 40pinovému GPIO konektoru a lze ji použít k ovládání až čtyř motorů a senzorů LEGO® Technic™ z portfolia LEGO® Education SPIKE™.

Funguje se všemi Raspberry Pi, které mají 40pinový GPIO konektor, včetně Raspberry Pi 4 a Raspberry Pi Zero. Po přidání vhodné GPIO propojky můžete Build HAT použít i s Raspberry Pi 400.

Designéři Build HAT si dali záležet na tom, aby byly všechny komponenty umístěny na spodní straně desky. Díky tomu zůstává na horní straně desky prostor pro minifigurky LEGO nebo malé nepájivé pole. HAT můžete k počítači Raspberry Pi připojit přímo pomocí přiloženého GPIO headeru a pomocí 9mm distančních sloupků připevnit k desce počítače, nebo extra vysokého GPIO headeru s vyčnívajícími kolíky, abyste měli přístup k volným GPIO pinům. Ať už zvolíte jakýkoli způsob, při instalaci Build HAT na počítač Raspberry Pi se ujistěte, že je Build HAT umístěn správně!

Stejně jako Raspberry Pi Pico používá Raspberry Pi Build HAT čip RP2040 vyvinutý přímo v Raspberry Pi.

Napájení kostek LEGO® s Raspberry Pi

Motory LEGO Technic jsou opravdu výkonné. A stejně jako u většiny motorů budete i k jejich pohonu potřebovat externí 7,5V zdroj. Naštěstí není Build HAT jediným novým produktem, který dnes vychází. Raspberry Pi nabízí také zcela nový napájecí zdroj pro Build HAT, který je spolehlivý, odolný a ideální pro maximální využití LEGO motorů. Jeho cena je 419 Kč.

Pokud chcete pouze odečítat hodnotu otočení motorů a hodnoty síly ze senzorů SPIKE, můžete Raspberry Pi a Build HAT napájet obvyklým způsobem, přes USB konektor na Raspberry Pi. SPIKE senzory barvy a vzdálenosti, stejně jako LEGO motory, vyžadují externí napájení.

Nová Python knihovna pro Build HAT

Pro usnadnění tvorby prototypů, které kombinují výpočetní výkon Raspberry Pi s Vaší sbírkou LEGO modulů, připravili tvůrci pro Build HAT také knihovnu v jazyce Python, která by měla být povědomá všem, kdo používali jiné knihovny pro Raspberry Pi, jako je gpiozero nebo knihovna pro Sense HAT.

Knihovna pro Build HAT již podporuje všechna zařízení LEGO Technic, která jsou součástí portfolia SPIKE, a také zařízení ze stavebnice LEGO® MINDSTORMS® Robot Inventor a další zařízení, která používají konektor LPF2.

Zcela nové Build HAT projekty

Pro podporu a získání sebedůvěry u žáků a žákyň v jejich začátcích s deskou Build HAT a programování stavebnice LEGO Education vzniklo pět zbrusu nových online průvodců projekty Build HAT.

Spousta dalších úžasných vzdělávacích projektů je dostupná na stránkách SPIKE Prime. Přidáním počítače Raspberry Pi a desky Build HAT získají žáci více možností a větší flexibilitu při tvorbě svých projektů, což jim umožní jít ještě dál a posunout své tvůrčí schopnosti na vyšší úroveň: nyní mohou mít v srdci svého projektu programovatelný počítač se sítí a přístupem k online zdrojům a navíc mohou snadno přidávat další elektronické komponenty prostřednictvím GPIO pinů počítače Raspberry Pi.

Zdroj: https://www.raspberrypi.com/news/raspberry-pi-build-hat-lego-education/

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jeden komentář