Zonepi radar #74 – 37/2021

Zonepi radar #74

Souhrn zpráv za uplynulý týden: Oficiální příručka Raspberry Pi 2022 právě vychází! • Nové bezplatné vzdělávací materiály pro mladé lidi, aby se stali nezávislými digitálními tvůrci • Všechny verze počítače Raspberry Pi • Automatizovaný pracovní stůl pro stání i sezení • Vyšlo prostředí GNOME 41 se zvýšeným výkonem, novými režimy napájení a vylepšením úložiště • Epic Games oznamují plnou podporu Easy Anti-Cheat pro Linux včetně Wine a Protonu • Společnost Valve odpovídá na otázky týkající se Steam Decku v novém FAQ, anti-cheat pro všechny systémy Linuxu

Oficiální příručka Raspberry Pi 2022 právě vychází!

Objevte 200 stran neuvěřitelných projektů, QuickStart průvodců, odborných návodů a podrobných recenzí nejlepších Raspberry Pi produktů. Oficiální Raspberry Pi příručka je kompletně aktualizovaná pro rok 2022 a je nejlepší knihou pro začátečníky i experty na Raspberry Pi.

Nové bezplatné vzdělávací materiály pro mladé lidi, aby se stali nezávislými digitálními tvůrci

Two girls code at a laptop.

Naším posláním v nadaci Raspberry Pi je pomáhat žákům kreativně pracovat s technologiemi a rozvíjet jejich dovednosti a sebedůvěru, které potřebují k vytváření věcí, které jsou pro ně důležité, pomocí kódu a fyzických počítačů. Jedním ze způsobů, jak toho dosahujeme, je nový katalog více než 250 projektů zdarma! Některé z nich byly přeloženy do 30 jazyků a lze je používat s počítačem Raspberry Pi i bez něj.

Všechny verze počítače Raspberry Pi

V této příručce se seznámíme s různými verzemi počítače Raspberry Pi vydanými v průběhu let.

Automatizovaný pracovní stůl pro stání i sezení

Přestože měl David Kong na svém pracovišti luxusní motorizovaný stůl se stojanem, většinu času strávil vsedě. „Hodně mě bolí záda a krk,“ svěřuje se, „a pohyb mezi sezením a stáním mi vlastně prospíval, když jsem to dělal. Ale nikdy jsem si na to nevzpomněl.“

Jeho řešení? Stůl, který by se každou hodinu automaticky zvedá, aby trávil více času ve stoje. „Jedním z nejcennějších poznatků behaviorální ekonomie je zjištění, že je mnohem pravděpodobnější, že uděláte správnou věc, když je to zároveň nejjednodušší nebo standardní,“ vysvětluje.

Vyšlo prostředí GNOME 41 se zvýšeným výkonem, novými režimy napájení a vylepšením úložiště

Po dalších šesti měsících vývoje vyšlo GNOME 41 s mnoha vylepšeními pro fanoušky prostředí GNOME.

„Mezi nejvýznamnější změny této verze patří vylepšená aplikace Software, nové nastavení multitaskingu a vylepšené funkce správy napájení. Díky těmto změnám je prostředí GNOME chytřejší, flexibilnější a nabízí bohatší a poutavější prostředí než kdykoli předtím.“ – Tým GNOME

Epic Games oznamují plnou podporu Easy Anti-Cheat pro Linux včetně Wine a Protonu

Společnost Epic Games / Epic Online Services dnes oficiálně oznámila kompletní rozšíření pro Linux včetně nativních sestavení a Wine + Proton. To je velká událost pro hraní na Linuxu a Steam Deck.

Pro ty, kteří to nevědí, společnost Epic Games vlastní Easy Anti-Cheat a na začátku tohoto roku jej zdarma zpřístupnila všem vývojářům vytvářejícím hry pro Windows. Dnes to bylo rozšířeno na plnou podporu vývojářů, kteří dělají nativní hry pro Linux (a také pro MacOS).

Společnost Valve odpovídá na otázky týkající se Steam Decku v novém FAQ, anti-cheat pro všechny systémy Linuxu

Poté, co společnost Valve shromáždila dotazy téměř od všech, zveřejnila novou oficiální stránku s nejčastějšími dotazy ke Steam Decku, která odpovídá na některé důležité otázky, a to je dobrá zpráva.

Jedna opravdu důležitá otázka byla zodpovězena i ohledně podpory anti-cheatu. Objevily se obavy, že vzhledem k tomu, že Valve pracuje na tom, aby hry jako Easy Anti-Cheat a BattlEye podporovaly Proton, že by mohly být nějakým způsobem uzamčeny pro Steam Deck. Naštěstí tomu tak jednoduše není. Společnost Valve jasně řekla, že vylepšení se „dostanou na všechny systémy používající Proton“.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *